Izvanredno značenje Tuzlanskog plenuma

Najveće do sada ostvareno konkretno postignuće  radničkog ustanka u Bosni i Hercegovini predstavlja osnivanje i svakodnevno funkcioniranje Plenuma u Tuzli. Prirodno je da grad u kojemu je ustanak započeo, gdje je od samoga početka posebno dolazila do izražaja snaga radničke baze pokreta – koja je oko sebe okupila i vodila studente, nezaposlene i umirovljenike – bude prvi koji je u život zemlje uveo novi politički oblik u službi potlačenih. Za razliku od svih vlada i skupština, koje su po svojoj prirodi nužno birokratizirane, korumpirane i predstavljaju alat političara u sprezi s tajkunima i kapitalistima svih vrsta, Plenum predstavlja organ samog naroda koji predstavlja i štiti njegove interese. Zbog toga Tuzlanski plenum predstavlja najvažniji politički događaj posljednjih desetljeća, ne samo u BIH nego i u čitavoj regiji. Talog malograđanskih „analitičara“ i „novinara“, ograničenih vidokrugom svojeg „nacionalnog naboja“ i identitetluka, može na ovakve ocjene oslobađati svoj hijenski smijeh koliko ga volja. Značenje Plenuma nije privremeno niti on predstavlja neku jednokratnu epizodu. Kako god da se pokret u narednim tjednima i mjesecima bude razvijao više nitko iz sjećanja radničke klase ne može izbrisati njegovo postojanje. Kad se god u narednim godinama radnici i ostali potlačeni – ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i šire – budu u svojim borbama našli pred pitanjem kako se organizirati pred njima će se otvoriti put koji su im pokazali tuzlanski radnici.

Plenumsko organiziranje radništva i savezničkih skupina traje jednako dugo kao i suvremeni radnički pokret a na razini jednog čitavog grada – što se u osnovi počinje ostvarivati i danas u Tuzli – prvi je puta postignuto u Petrogradu 1905. Na našim prostorima u posljednjem desetljeću nit plenumskog organiziranja možemo slijediti u studentskom pokretu – od zborova prilikom okupacija fakulteta u Beogradu, do plenuma koji su nastali u toku blokada fakulteta u Hrvatskoj. Međutim, upravo je u Tuzli čitava priča podignuta na sasvim novu i nemjerljivo višu razinu. Radnici propalih tvornica u Tuzli u suradnji s aktivistima uključenima u organizaciju ustanka sazvali su plenum na razini čitavoga grada, radi definiranja zahtjeva s kojima se izlazi pred Skupštinu Tuzlanskog kantona. Izvanredno značenje Tuzlanskog plenuma stoga potječe iz tri stvari. Prvo, u njemu je dominantan radnički faktor tj. klasa koja je jedina zbog svoje snage i društvene uloge u stanju predstavljati okosnicu stvaranja novoga društva (za razliku od studentske populacije koja je do sada jedina bila zastupljena u plenumskom organiziranju). Osim toga ovaj Plenum ne predstavlja interese neke uske grupe, već je otvoren najširim masama. Konačno, on nastoji ostvariti interese naroda na razini čitavoga grada te se po svojim odlukama otvoreno uključio u politički život zemlje zahtijevajući formiranje nove vlade.

U Plenumu je konačno u praksi pronađen recept koji odgovara na pitanje kako se potlačeni mogu organizirati nasuprot sudjelovanju u parlamentima, apeliranju na korumpirane vlade i zazivanju milosti vladajućih klasa. On predstavlja dosljedan izraz shvaćanja kako se potlačeni ne mogu pouzdati u postojeće institucije i političke stranke, već se moraju sami organizirati i kroz borbu zaštititi svoje interese. Plenum stoga nije nikakva organizacija ili neformalna grupa ili tijelo koje bi trebalo imati samo savjetodavni ili privremeni karakter. Tuzlanski je plenum nova politička institucija. Kao što postoje predsjednici, ministri, vlade, skupštine – koji služe elitama, a stvaraju korupciju, kriminal i siromašenje naroda – tako na suprotnoj strani postoji plenum koji izražava interese običnog čovjeka, po načinu funkcioniranja onemogućuje zloupotrebu pozicija, a djeluje kao borbeni organ pokreta.  Razvoj ustanka u BIH koji bi zaista doveo do krupnih i odlučujućih promjena u socijalnom i političkom životu mora ići u smjeru stvaranja plenuma širom zemlje, njihova jačanja, povezivanja i stvaranja zajedničke vlade utemeljene na plenumskom sistemu. Paralelno s time, u svakom mjestu i četvrti trebali bi se osnivati lokalni plenumi koji bi delegate slali na plenum čitavoga grada – jedino je na taj način moguće ostvariti demokratsko i efikasno funkcioniranje plenumskog sistema. Rješenje ne može biti zamjenjivanje ljudi u postojećim vladama, a niti naprosto zabrana njihovog ponovnog kandidiranja (makar se to kao mjera u svakom slučaju može iskoristiti). Stanje u BIH nije takvo kakvo je zbog korumpiranih političara i pohlepnih kapitalista, nego zbog ekonomskog i političkog sistema koji će ih stvarati dokle god bude postojao. Jedina je alternativa – sva vlast plenumima!

U trenucima kada Plenum prolazi kroz svoje prirodne porođajne muke i tek se počinje izgrađivati prirodno je da još uvijek nije u potpunosti svjestan svoje važnosti i nemjerljive političke snage. Postojat će mnoštvo onih – od kojih će neki i sudjelovati u njegovom radu – koji će pogrešno inzistirati na njegovom privremenom i neozbiljnom karakteru, a moguće je da će povremeno i njegova većina – nesvjesna svoje snage i značenja – „prave“ odgovore ponovno tražiti u okviru postojećih institucija i modela. Postojat će i oni koji će inzistirati na formi, a ne na sadržaju te koji će htjeti da se neka iskustva i postavke pretvore u nepromjenjive dogme. Plenum ne bi trebao robovati nikakvim formama, nego svoja pravila i način funkcioniranja određivati i mijenjati s obzirom na učinkovitost i trenutačne uvjete rada – naravno, nikada ne gubeći iz vida svoj neposredno demokratski i klasni karakter. S druge strane, sve sile koje teže očuvanju postojećeg stanja, htjet će da ga što prije zbrišu s lica zemlje i da se se sve vrati u „normalu“ – u okrilje starih institucija koje štite njihove interese. Potrebno je zato stalno budno čuvati Plenum kao žarište i okosnicu pokreta. Radnici, nezaposleni, studenti i umirovljenici Tuzle budite svjesni da ste vi zametak nove vlade koja dolazi od naroda i tražite da vlast proizlazi iz Plenuma! Neka nova vlast Tuzlanskog kantona bude izabrana, odgovorna i u svako vrijeme smjenjiva od Plenuma! Neka se vladavinom plenuma u potpunosti zauvijek onemogući povratak na staro stanje stvari i započne s izgradnjom novog društva!

Ognjen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (14 votes cast)
Izvanredno značenje Tuzlanskog plenuma, 4.7 out of 5 based on 14 ratings

1 Komentari za ovaj post

  1. Henke Erland Kaže:

    Komentar!Uz svo duzno postovanje i borbu koju vodite sa omrazenom olgiharjirom zelim da dam jedan komentar na predlog poduzetnika objavljen u Avazu od cini mi se od ponedjeljka 24.02.2014 a radi se opredlogu za sastav(mandataru)kantonalne vlade Tuzla.Predlog udruzenja kako navodi Avaz dat je uglednom i postenom(uspjesnom)profesoru gosp.Bahriji Umihanicu.Da je gospodin profesor u tome se donekle slazem jer i njegove titule su dosta upitne obzirom u kakvom miljeu je se doticni kretao u ratnum periodu.Kad je u pitanju moralni dio za njega je bivsi smijenjeni premijer maciji kasalj.Mislim sa njegovim izborom dobit cete “bosankog alcaponea”.Kao prilog ovome navodim da poznato g poznajem jos od davnih 80-god.Neka predlozeni objasni kako je dok je radio u mlinu Ljubace bio kupio bez znanja tadasnjeg RS sebi u saradnji sa SG iz Sprece stan u Zivinicama pa posle protesta javnosti isti vratio.Nista od ovoga nebih bilo bez Pune podrske direktora IK sa kojim je imenovani prodao u jeku potpune zabrane prodaje brasna dok gladni narod nije imao da jede 100000kg puta 2,00KM gospod.nacelniku Tuzle u to vrijeme SB.Napominjem da u to vrijeme trzisna vrijednost T-500 brasna bila je 10,00Km(DM)Za svu ovu malverzaciju i Mup Tuzle je imao saznanja medjutim kao po starom obicaju nista nije preduzeto.O samoj privatizaciji samog mlina gosp.Dragi Jurosevicu gdje je imenovani ucestvovao da i ne govorim jer poslije toga imenovani je poceo paralelno da se bavi om privatnim biznisom(otvorio je priv,pekaru sa najmodernijom opremom)i sada se postavlja samo po sebi pitanje odkle doticnom startni kapital i zasto doticni sjedni u vise upravnih odbora kao clan.O ovakvimogao kriminalnim radnjama moglo bih se pisati do nedogled ali na vama je dali cete dozvoliti da vas ponovo prevari olgiharjija.

    Lijep pozdrav
    anonimus

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu