Categorized | Vijesti

Generalni štrajk u Portoriku

Stotine tisuća radnika i studenata pridružilo se 15.10. 2009. jednodnevnom generalnom štrajku u Portoriku koji je održan zbog protivljenja predviđenim otpuštanjima 17 000 javnih namještenika u skladu s planom guvernera Luisa Fortuna. Štrajk je u toku jednoga dana doveo do zatvaranja velikog broja dućana i ureda, te gotovo u potpunosti prekinuo nastavu na javnim i privatnim fakultetima.

25% svih zaposlenih u Portoriku radi u javnom sektoru, u kojemu  stopa nezaposlenosti iznosi preko 15%. Opravdanje vlasti za ova masovna otpuštanja je recesija koja je pogodila zemlju.

Netom prije štrajka predstavnici vlasti su prijetili da bi radnici koji se pridruže štrajku mogli biti optuženi zbog terorizma! Kao opravdanje za ovu besmislenu i otvoreno protu-radničku optužbu navodila se činjenica da će prosvjed ometati slobodan promet ljudi i roba na aerodromima i lukama otoka.

Nema sumnje da su ovaj prosvjed budnim okom pratili predstavnici Obamine administracije i krupnog kapitala u SAD- u. Više od svega američka se vladajuća klasa boji da bi uslijed povećanja  nezaposlenosti i smanjivanja plaća radnički i studentski pokret mogao uskoro prerasti granice otoka Portorika, koji ima status slobodne pridružene države unutar SAD-a, te se proširiti u srce najveće imperijalističke sile.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (6 votes cast)
Generalni štrajk u Portoriku, 4.8 out of 5 based on 6 ratings

Nema komentara.

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu