Categorized | Vijesti

Tags :

Interpol na zahtjev Irana progoni radničke aktiviste

Na Interpolovoj međunarodnoj tjeralici nedavno je osvanuo popis od dvanaest radničkih aktivista iz Irana. Borci protiv krvavog protu-narodnog režima osuđeni su kao kriminalci od strane suda Islamske Republike Irana koji takvu praksu učestalo primjenjuje u borbi protiv političkih protivnika, pa čak i ateista.Interpol je naprosto pasivno preuzeo ove optužbe koje potječu od iranskog suda. Iako često svjedočimo retoričkim napadima na režim u Iranu od strane predstavnika „demokratskih država“, očito je da oni ne ometaju Interpol da pomaže u progonima protivnika režima.

Dvanaestorica optuženih za terorizam i organizirani kriminal, čije su se slike i podaci pojavili na stranicama Interpola,  Iranci su kurdskog podrijetla, te članovi Radničko – komunističke partije Irana. Svi se trenutno nalaze u Europi gdje su pobjegli pred političkim progonima – deset ih ima švedsko državljanstvo, jedan njemačko, a jedan britansko. Većina ih je potražila utočište u Europi još prije dvadesetak godina.

„Očito sam se zaprepastio time što nas Interpol opisuje koristeći iste riječi kao i iranska policija. To mi se čini veoma čudnim“ – istaknuo je  Khaled Haji Mohammadi, jedan od proganjanih aktivista. Nastavio je : “Ne znam kakvu vrstu političkog ili ekonomskog dogovora Iran može imati s Interpolom, no veoma je iznenađujuće što Interpol podupire zahtjev za izručenjem koji dolazi od režima koji je pogubio toliko mnogo svojih kritičara”.

Radničko – komunistička partija Irana je odgovorila otvorenim pismom Interpolu, u kojem je istaknuto kako su šokirani stavljanjem na Interpolovu listu članova koji su : “ svi veterani i narodni politički aktivisti, te priznate ličnosti u iranskom opozicijskom pokretu. “

U isto vrijeme u Iranu se odvija niz političkih progona čija je nedavna žrtva i Alireza Saghafi, radnički aktivist i član Društva pisaca Irana. U odgovoru medijima Mohammadi je istaknuo : “ Jedan od načina na koji misle da mogu zaustaviti prosvjede u Iranu jest napasti poznate aktiviste”. Ovakav način uplitanja Interpola stoga zasigurno zaslužuje svaku optužbu svih progresivnih ljudi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Interpol na zahtjev Irana progoni radničke aktiviste, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

1 Komentari za ovaj post

  1. Anonimno Kaže:

    još jednom se pokazuje pravi karakter ne samo INTREPOLA, već i EU…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu