Categorized | S radnog mjesta

Tags :

Štrajk u osječkoj „Pivovari“ d.d. – epilog

Devetog travnja, točno dvadeset i pet dana od svršetka štrajka,  članovi HUS-ovog Sindikata osječke „Pivovare“ d.d. održali su radno-svečanu večeru, na kojoj su, uz prisustvo predsjednika HUS-a Ozrena Matijaševića,  izabrali Izvršni odbor i predsjednika. Bila je to prigoda da s članovima Sindikata popričamo o tome što se od  intervjua Radničke borbe s predsjednikom radničkog vijeća Darkom Andrašekom do danas promijenilo.

Da podsjetimo, radnici osječke “Pivovare“ d.d. okupljeni u Hrvatskoj udruzi sindikata ( HUS ), koji je većinski sindikat u tvrtki, 24. veljače, nakon neuspjelih pregovora oko novog kolektivnog ugovora i procesa mirenja s Upravom, stupili su u štrajk. Glavni razlog koji je doveo do do štrajka bilo je donošenje jednostranog akta od strane Uprave na čelu s Komakom, u tijeku pregovora oko novog kolektivnog ugovora, po kojem bi plaće radnika bile smanjene za 1000-1500 kuna. Isto tako, po tom pravilniku je predviđen i novi katalog radnih mjesta po kojem bi oko sto radnika bilo proglašeno viškom.

Nakon intervjua, objavljenog na web stranicama Radničke borbe, počela je nesmiljena kampanja pojedinih lokalnih medija usmjerena protiv radnika osječke „Pivovare“ d.d. Iz dana u dan su objavljivane poluinformacije, pa i dezinformacije, npr. o prosječnoj neto mjesečnoj plaći radnika u Pivovari koja iznosi 2.700,00 kuna, a ne, kako je u nekim medijima objavljeno, 4000,00 – 4.500,00 kuna. Uostalom, zar je plaća od 4.000,00 kuna za rad u tri smjene, po kiši, vrućini, snijegu, velika? Prije bi se složili da je mizerna, zar ne?

Najzorniji prikaz ovakve medijske hajke zbio se kada je direktor Uprave, Komak, sazvao konferenciju za medije, koja je održana u hotelu „Osijek“, a koja je izravno prenošena na lokalnom radiju!

Nije potrebno isticati da na tom skupu nije bilo predstavnika radnika, ako ne računamo regionalnog povjerenika PPDiV-a Šimu Oreškovića, plaćenika dotičnog Komaka.

Sve ove igre nisu razbile jedinstvo radnika, a ponajmanje utjecale na njihovu odlučnost da ustraju do kraja u svojim zahtjevima. Naprotiv, ojačali su ih i učvrstili u pravednoj borbi što je, na koncu, rezultiralo dobivenom bitkom. S druge pak strane, Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda, na čelu sa sutkinjom Sanjom Zagrajski, odbilo je tužbu Uprave i donijelo jedinu moguću presudu, te proglasilo štrajk radnika „Pivovare“d.d. legitimnim i zakonitim. Tom presudom je izbijen i zadnji adut iz ruku Uprave, na čelu s Komakom. 15. ožujka Uprava je stavila svoj potpis na Sporazum kojim je štrajk u Pivovari završen. Ovim sporazumom odredbe starog kolektivnog ugovora ostaju na snazi do konca godine, odnosno do donošenja novog, uz ravnopravno sudjelovanje predstavnika Sindikata. I druga bitka je dobivena.

No, ako je netko mislio da će Komak tek tako progutati gorku pilulu, gadno se prevario. Naime, nedugo nakon potpisa sporazuma on je nastavio donositi jednostrane odluke iako je svjestan da tim potezima drastično krši odredbe sporazuma. Četvorici radnika je odlučio dati otkaz, a na upit predsjednika Sindikata „Pivovare“d.d. koji su razlozi za takav potez, drsko i bahato je odgovorio da je jedini razlog to što su bili u štrajku! Interesantno je i to što jedan od tih radnika ima Ugovor o radu na određeno vrijeme, te je zaposlen u jednoj od tvrtki kćeri „Pivovare“d.d. Pri izbijanju štrajka imao je hrabrosti i solidarno se pridružio ostalim radnicima u borbi. Simptomatično je da od svih zaposlenih radnika na određeno vrijeme Komak upravo tom radniku želi dati otkaz. No, nije imao hrabrosti osobno mu uručiti otkaz, nego je dao petama vjetra i kao „veliki vjernik“ otišao u portugalsko Svetište Gospe Fatimske. Naravno, svi radnici koji su dobili otkaz Ugovora o radu podnijeti će žalbu, a kako smo čuli od ostalih radnika, svi do jednoga su odlučni u namjeri da zaštite svoje radne kolege pa i po cijenu ponovnog stupanja u štrajk. Radnici osječke „Pivovare“d.d. već su pokazali svoje jedinstvo i odlučnost i u njihove riječi ne treba niti najmanje sumnjati.

Bitke su dobivene, ali ne i rat. Radnička borba se nastavlja do konačne pobjede.

I za kraj, ako već niste, a onda čim prije, probajte Osječko crno pivo koje je bogato aromom, mirisom i hranjivim sastojcima ujednačenim u gurmanski užitak tamno smeđe boje. Bolji poznavatelji piva kažu da je Osječko crno jedno od najboljih, ako ne i najbolje,pivo u Hrvatskoj.

Živjeli!

Željko Budić

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Štrajk u osječkoj „Pivovari“ d.d. - epilog, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

1 Komentari za ovaj post

  1. valter Kaže:

    ovo kao da su igre bez granica!
    radnici, ne dozvolite da vas podjele,
    budite jedinstveni jer samo tako ćete
    doći do cilja kao pobjednici!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu