Categorized | Vijesti

Tags :

Poduprimo sindikalno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma!

Pet sindikalnih središnjica na današnjoj je konferenciji za novinare izjavilo kako od 9.lipnja započinju s akcijom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv predloženih izmjena Zakona o radu. Zadaća prikupljanja dovoljnog broja potpisa zasigurno neće biti jednostavna, što prvenstveno proizlazi iz veoma restriktivnih uvjeta koje je postavila vladajuća politička oligarhija, želeći se zaštititi od pretjeranog utjecaja naroda na donošenje odluka – u roku od petnaest dana potrebno je sakupiti deset posto potpisa od broja svih registriranih birača. Radnička borba stoga poziva sve radnike, studente, nezaposlene i umirovljenike na što brojnije odazivanje ovoj inicijativi, kao i volontiranju, te drugim oblicima pomaganja u prikupljanju što većeg broja potpisa.

Prijedlog novog Zakona o radu predstavlja pokušaj čiji je cilj zadavanje još jednog snažnog udarca radnicima i njihovim pravima od strane kapitalista zbog čega je potreban odlučan otpor . Naša je temeljna kratkoročna zadaća u ovome trenutku ne dopustiti da navedene promjene budu usvojene. Pri tome borba protiv ovog Vladinog prijedloga predstavlja više od jednostavnog suprotstavljanja određenoj protu–radničkoj odredbi – ona je istaknuti front u zaoštrenom klasnom sukobu u kojemu oni koji se nalaze na strani kapitala rabe sva raspoloživa sredstva za osiguravanje rasta svojih profita, pri tome bez imalo zadrške uništavajući kako industriju, tako i ljudske živote. Naravno, podržavajući ovu inicijativu,  kao i suradnju između različitih sindikata koju ona podrazumijeva, svjesni smo i njezinih ograničenja. Provođenje prikupljanja potpisa ne može biti izgovor za odustajanje ili usporavanje rada na ozbiljnom masovnom štrajku.  Ono ne može biti rješenje, već samo uvod u korištenje radikalnijih mjera generalnog štrajka uz preuzimanje tvornica od strane radnika, popraćenih političkom borbom usmjerenom na zbacivanje vlasti političkih slugu kapitalista i uspostavu radničke vlasti.

Radnička borba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Poduprimo sindikalno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma!, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

6 Komentari za ovaj post

  1. Baxter Kaže:

    Bilo bi učinkovitije da se založite za nasilnu likvidaciju sluganskih sindikalnih središnjica i izgradnju novih radničkih organizacija izravnog otpora.

    Doista mi nije jasno zašto ste prema toj svodničkoj ološi tako jalovo blagi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Isuse Kaže:

    Koji ekstremisti, ne mozete prdnuti bez da ne naglasite da je to samo trenutna taktika u svrhu generalnog strajka uz okupaciju tvornica i svrgavanje drzave…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Rb-ovac Kaže:

    Upravo tako – jedini i konačni cilj jest uništenje ovog sistema i stvaranje novoga

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. ajoj Kaže:

    Stvarno, kaj nemrete ni prdnuti bez da izbiflate neke fraze? Olaksavate posao protivnicima…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Milan Kaže:

    Savjet: razlikuj postojanje cilja i sredstava za njegovo ostvarivanje od fraza. To što ih ti ne poznaješ i misliš da se može slijepo ići od događaja do događaja tvoj je problem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. hm Kaže:

    Nemojte ništa učiti, to će vam puno pomoći! Nikad nije bilo ništa od tvrdoglavaca koje idu glavom kroz zid…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu