Categorized | Vijesti

Parlamentarni uspjeh antikapitalista u Danskoj

U nedavno održanim izborima u Danskoj Crveno – zeleni savez je osvojio dvanaest zastupničkih mjesta, na temelju dobivenih 6.7% glasova. Ovaj rezultat predstavlja najbolji ishod u odnosu na sve parlamentarne izbore na kojima je Crveno – zeleni savez sudjelovao od svog osnivanja, te utrostručenje podrške u odnosu na izbore prije četiri godine. Dvojica od izabranih zastupnika su članovi danske sekcije Četvrte internacionale. 

Ovi izbori predstavljaju i kraj desetogodišnje vladavine desnoga centra u Danskoj, pri čemu se konzervativno-liberalna koalicija oslanjala i na potporu šovinističke Danske narodne partije. Od nove vlade lijevoga centra, koja će uključivati socijaldemokrate i Socijalističku narodnu partiju ne može se očekivati mnogo u smislu zaštite radničkih prava i poboljšanja radničkog položaja. Oni će samo, uz eventualne nebitne promjene, nastaviti provođenje neoliberalne politike i mjera štednje, usmjerenih na štetu radne populacije, a na korist profita. To je bilo jasno već i tokom predizborne kampanje, što treba shvatiti i kao jedan od uzroka povećanja popularnosti Crveno – zelenog saveza uslijed potrebe za pronalaženjem alternative sistemu.

Crveno – zeleni savez u takvim odnosima snaga u parlamentu u političkom smislu ne može učiniti mnogo. No ono što je moguće, te što će se zasigurno i učiniti, je iskoristiti parlamentarnu poziciju za isticanje prijelaznih zahtjeva, kao i organiziranje sindikalnog otpora i socijalnog pokreta. Već se izborni program Crveno – zelenog saveza temeljio na isticanju prijelaznih zahtjeva : prvenstveno obrana i zaštita javnih usluga, te oporezivanje bogatih, kao i multinacionalnih korporacija.

Crveno – zeleni savez je osnovan 1989. kao savez između nekoliko organizacija : Lijevih socijalista, Komunističke partije Danske, te Socijalističke radničke partije – danske sekcije Četvrte internacionale. Većina je ovih organizacija, s izuzetkom Socijalističke radničke partije, s vremenom raspuštena pri čemu su njihovi aktivisti nastavili s radom u Crveno – zelenom savezu. Prema svojem programu Crveno – zeleni savez se bori za ukidanjem kapitalizma, te uspostavu demokratskog socijalizma usmjerenog prema izgradnji besklasnog društva.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Parlamentarni uspjeh antikapitalista u Danskoj, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu