Protiv poskupljenja struje!

Radnička borba poziva sve radnike, studente, nezaposlene i umirovljenike na otpor planiranom poskupljenju struje koje će posebno udariti na standard najsiromašnijih i socijalno ugroženih. Podržavamo najavljenu inicijativu sindikata zaposlenika HEP-a TEHNOS  te pozivamo sve na potpisivanje peticije protiv poskupljenja struje koja će se moći potpisati na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 5. do 11. svibnja. Zajedno protiv poskupljenja – zajedno protiv neoliberalne vlade identične bivšoj HDZ-ovoj!

Netom prije parlamentarnih izbora, u intervjuu za tjednik Novosti, predstavnici Radničke borbe su istaknuli : Između parlamentarnih stranaka, koje se sve zalažu za nastavak neoliberalnih mjera i slijeđenje politike štednje i rezova, ne postoji prava razlika. SDP nakon preuzimanja vlasti mora provesti mjere i rezove koje je HDZ odgađao, a što zahtijevaju strane financijske institucije i njihovi predstavnici. Ako se može govoriti o pozitivnom aspektu toga, on će se sastojati u tome što će još veći dio populacije izgubiti sve iluzije i shvatiti potrebu istinske alternative – zaključuju članovi “Radničke borbe”. Nismo morali čekati dugo na ispunjavanje ove prognoze – prvi potezi koje je povukla nova socijaldemokratska vlada sastojali su se u poskupljenjima struje i plina za 20% i 22% i novim napadima na životni standard običnog čovjeka, u novom neoliberalnom jurišu kojega provodi poznati kapitalist Čačić, a uz blagoslove Milanovića i Linića.

Nemoguće je s dovoljnom odvratnošću i prezirom osuditi bijednu demagogiju ovih vitezova neoliberalne socijaldemokracije koji tvrde da će poskupljenja i druge mjere usmjerene prema siromašenju još većeg broja stanovništva u budućnosti dovesti do ekonomskog procvata, te zaštite radnih mjesta. Potrebno je povećati proizvodnju i ekonomiju pokušati postaviti na noge, potrebno je ostvariti sredstva za socijalne programe i modernizaciju poduzeća? Svakako, no novac je kod krupnih kapitalista, novac je kod tajkuna, krupnih bankarskih lihvara i telekomunikacijskih monopolista; novac je kod onih koji žive na temelju izrabljivanja tuđeg rada. Jednom riječju kod onih koji zapravo upravljaju SDP-ovom vladom i koji  usmjeravaju njezine poteze kao marionetu. Nemoguće je promijeniti situaciju ako politička i ekonomska moć ostane u rukama krupnog kapitala i njihovih parlamentarnih predstavnika u Vladi. S jedne strane raditi na rušenju SDP-ove Vlade, s druge strane udariti na izrabljivače, tajkune i kapitaliste ekstremnim porezima, eksproprijacijom imovine koju su nelegalno stekli i uvođenjem organa radničke kontrole i nadzora u sva veća poduzeća – to su dva djela istog neposrednog programa za koji se borimo. Samo tako se situacija može promijeniti u korist većine stanovništva.

U potpunosti podupiremo solidarnu i istinski sindikalnu inicijativu radnika HEP-a okupljenih u TEHNOS-u, istodobno osuđujući držanje kupljenih sindikalnih birokrata koji na štetu radnika kontroliraju neke druge sindikate, provodeći politiku koju im diktiraju njihovi direktori, zapostavljajući u interesu zaštite njihovih uskogrudnih interesa prava i zaštitu većine stanovništva.

Radnička borba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 Komentari za ovaj post

  1. Igor Butch Štanfel Kaže:

    OTVORENO PISMO SABORU I VLADI 13.4.2012
    Jutros idem na posao,švercam se u autobusu i plačem.Plače i moja žena doma.Djeca će plakati navečer jer im neću imati što dati za večeru.Gospodo!!!Ne razumijete tugu svijeta jer vaša djeca imaju sve.Moja nemaju ništa osim nas dvoje.Nemaju više ni budućnosti jer ste im je vi uništili.Morao bih sinu platiti ove godine 7000kn godinu faksa da bi nakon tih 4 godine i 28000kn uloženih samo za pohađanje (usputni troškovi su još toliko) on radio za vas i 1600kn.Vi niste normalni.Radim u firmi za zaista zlatne ljude, no vaša ekonomska politika je i njih dovela u bankrot pa zadnjih mjeseci nema ni plaće.Ne krivim njih,dijele samnom sve što imaju.Ja sam za vas samo mrvica u pijesku,ali molim Vas nemojte mi se sa ekrana smijati u lice kao da je poskupljenje struje dobra šala.Nisam to zaslužio.Moji klinci nisu zaslužili da idući tjedan budu bez poklona za rođendan.Suze mi padaju niz obraz dok ovo pišem.Supruga mi je stradala u ratu za ovu državu,stradali su kičma i osušio joj se jedan bubreg ali joj nedate mirovinu jer su Vaši vještaci utvrdili da je oštećenje manje od 50%.Dali ste joj 115kn mjesečno… Kako Vas nije sram?Još nam je ostalo vjenčano prstenje ali to me nećete natjerati da prodam jer je to za mene svetinja.Ne pripadam niti jednoj političkoj opciji,ne pripadam niti jednom sindikatu.Moja je politička opcija život,moj je sindikat moja obitelj.Ovo Vam pismo pišem jer imam namjeru 5.5.2012. doći na Jelačić plac, doći sa svojom obitelji i jednim fenjerom.Zašto fenjer?Zato jer ste gluhi na vapaje malog čovjeka.Nadam se da bar niste slijepi i da ćete vidjeti to malo svijetlo koje je svijetlo duše moje obitelji.Obećajem vam da neću reći ni riječ,sjaj tog fenjera bit će dovoljan.Nadam se.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu