Categorized | Vijesti

Uhićeni rudari Marikane optuženi za zločin koji je nad njihovim drugovima izvršila policija!

Kad  je Engels rekao da je  država ”naoružani odred ljudi” u službi kapitala nije ni slutio da će mu današnja Južna Afrika dati stopostotnu potvrdu. Kad je Jack London početkom XX stoljeća pisao svoj čuveni roman Željezna peta – upola na temelju zbiljskih američkih klasnih odnosa, a upola na temelju umjetničke projekcije – nije ni slutio da će ga zbilja nadmašiti. Umjetnost se pretvorila u zbilju, a zbilja u – nadrealizam.

Dvije stotine i sedamdeset rudara Marikane je optuženo za ubojstvo vlastitih drugova štrajkača! Njih 259 koji su uhićeni posle pokolja, a broj je dopunjen s ranjenima po njihovom izlasku iz bolnice, od ukupno 78. Netko bi rekao svijet postavljen na glavu ili južnoafrička demokracija na čeličnim nogama. No, evo što je za pariški Le Monde napisao dopisnik iz Johannesburga, Sébastien Hervieu, da nitko sutra ne kaže kako nije znao što kapitalizam može upriličiti:

 

Optužnica  južnoafričkih rudara za ubojstvo nakon pobune u  Marikani izazvala zgražavanje, sudac optužen da se oslanja na zakonske uredbe iz doba apartheida

Dvadeset šest od trideset četiri rudara štrajkača koje je južnoafrička policija ustrijelila 16. kolovoza na domaku  rudnika Marikana, zapadno od Pretorije, bit će pokopani ovog vikenda. Njihovih 270 drugova, koji se drže iza rešetaka, neće imati prilike reći im zbogom. Ova je vijest dočekana u Južnoj Africi s pomiješanim nevjericom i bijesom. Tim prije što su uhićeni rudari zadržani u četvrtak 30. kolovoza u zatvoru i … optuženi za ubojstvo.

Kako objasniti ovu nadasve nadrealističku optužbu, iako nijedan policajac nije ubijen tijekom krvoprolića? Odgovor koji je dat samo je izazvao gnjev: sudac koji je posegao za ovakvom odlukom oslonio se na zakon o suzbijanju pobuna iz 1956. godine, koji od tog vremena nikad nije više razmatran, a po kojem se može optužiti svaka osoba uhićena na mjestu pucanja, u kojem su uključeni redarstveni organi, čak i onda kad žrtve nisu policajci.

Ovaj zakon nikada nije primijenjen u demokratskom periodu Južne Afrike, jer njegove legalne odredbe potječu iz mračnog doba apartheida, kada je vladi bijelaca u manjini omogućavano da lakše pritvaraju i osuđuju vođe Afričkog Nacionalnog Kongresa (ANC), koji bi se zatekli na prosvjedima okončanih silom.

ANC je bio udarno koplje borbe protiv aparthejda, a od višerasnih izbora 1994. godine neprekidno se nalazi na vlasti. U odgovoru pritužbama ustavnopravnih zaštitnika da pribjegava ”zlonamjernoj uporabi” krivičnog zakonika, ministar pravde je bio prisiljen u petak javno zatražiti od tužilaštva da mu se iznesu razlozi takve odluke.

Ipak, sumnje opstaju u vezi uloge organa vlasti u jednoj takvoj proceduri. Optužnica za ubojstvo čini težim puštanje na slobodu uz kauciju, a slijedeće zasjedanje je predviđeno za 6. rujna.

Budući zatočeni u zatvoru, rudari koji su s mačetama i motkama zahtijevali povišicu plaće, još uvijek nemaju mogućnost upoznati javnost s njihovom verzijom događaja od 16. kolovoza. Uostalom, jedanaest njih koji su bili ranjeni tog dana izravno su odvedeni u zatvor nakon izlaska iz bolnice, te tako prvobitnu brojku od 259 optuženih povećali na 270. Nijedan policajac nije uhićen.

Odluka ovog suca pala je u momentu kad se uloga policije u krvoproliću sve češće dovodi  pod sumnju. Južnoafrički fotoreporter Greg Marinovich objasnio je ovog tjedna da je tijekom višednevnog istraživanja na mjestu drame, kada je ispitivao preživjele, stekao uvjerenje da su ”do zuba naoružani policajci progonili i pobili (većinu) rudara hladnokrvno.”

Dobitnik Pulitzerove nagrade 1991. g ukazuje na trenutke koje su slijedili prvom valu ubojitih rafala, a to su jedini trenuci koje je zabilježila televizijska kamera. Policija se pozivala na legitimnu samoobranu naspram nasrtaja štrajkača, međutim u tom momentu na tlu se nalazilo samo desetak leševa od ukupno trideset četiri, koliko ih je ubijeno do konca dana.

Odbivši sve do sada da označi krivce, južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, koji je svojevremeno izdao naredbu policiji da u rudniku uspostavi red, formirao je jednu istražnu komisiju s ciljem da utvrdi potpunu istinu o krvoproliću.

Međutim, ta komisija će priopćiti svoje zaključke tek u siječnju naredne godine, mjesec dana nakon saziva zemaljskog kongresa ANC. Predsjednik države će nastojati na tom kongresu biti izabran ponovo za predsjednika stranke, a time i postati kandidat za drugi mandat na čelu zemlje, prilikom izbora 2014. g.

U Marikani, aktivnost u rudniku kompanije Lonmin, trećem proizvođaču platine u svijetu, još uvijek je u zastoju. U petak je na posao došlo samo 5,7 % od 28 tisuća zaposlenih. Pregovori povodom prelaska na rad i povećanja plaća trebali bi se nastaviti u ponedjeljak.

 

Radoslav Pavlović

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Uhićeni rudari Marikane optuženi za zločin koji je nad njihovim drugovima izvršila policija!, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu