Categorized | Vijesti

Priopćenje o promjeni karaktera Radničke borbe

U skladu s jednoglasnom odlukom posljednjeg Plenuma organizacije objavljujemo da Radnička borba u potpunosti raspušta sve organizacijske strukture, prelazeći u neformalnu grupu. Ova odluka predstavlja posljedicu dugotrajnih analiza i diskusija unutar organizacije vezanih uz probleme infrastrukturne i kadrovske stagnacije u proteklom periodu koji su doveli do nemogućnosti razvoja te ispunjavanja postavljenih ciljeva političkog rada. Od osnutka naše organizacije u kolovozu 2007. kao prve boljševičko-lenjinističke organizacije u Hrvatskoj, nastojali smo djelovati u skladu s principima zapisanima u Tranzicijskom programu: „Suočiti se sa stvarnošću iskreno, ne tražiti liniju najmanjeg otpora, nazivati stvari njihovim pravim imenom, govoriti istinu masama bez obzira na to koliko ona gorka bila, ne bojati se zapreka, biti iskren u malim i u velikim stvarima, zasnivati program na logici klasne borbe, biti hrabar kada dođe čas za akciju – to su pravila Četvrte internacionale”. Upravo motivirani težnjom koju smo neprestano isticali – da se stvari nazovu svojim pravim imenom; težnjom koja je strana i nekim akterima na „ljevici“ koji se služe mistifikacijama, sofistikom, populizmom i lažima, donosimo navedenu odluku. 

Nema smisla formalno inzistirati na organizacijskom karakteru rada ako organizacija nije u mogućnosti da konkretno ostvaruje ciljeve zapisane u svojemu programu; štoviše takav način djelovanja može dovesti do kompromitiranja programa, političkih ciljeva i političke tradicije koji nas također obvezuju da usvojimo navedenu odluku i javno je objavimo. Svjesni smo da ovakav razvoj stvari, koji nas prisiljava na prihvaćanje za nas  posljednje opcije, proizlazi kako iz objektivne situacije vezane uz stagnaciju radničkog i socijalnog pokreta, tako i iz eventualnih vlastitih pogrešaka koje ćemo nastojati uočiti i ugraditi u svoja iskustva.

Ova odluka nije donesena u duhu defetizma i malodušja, već u želji da se u teškim trenucima ostane uzdignute glave i pojedine poraze ne pokušava ignorirati zbog taštine ili zbog njih padati u očaj, već da se od njih uči i priprema za nove borbe. Također, za nas nema ni trunka sumnje u potrebu postojanja čvrste revolucionarne partije lenjinističkog tipa, socijalističkog programa i demokratskog centralizma, već nas upravo ovi principi obvezuju na navedenu odluku. Raspuštanje organizacijskih struktura nipošto ne znači i povlačenje članova iz političkog života, socijalnog pokreta i klasnih borbi. Njezina je jedina svrha stvaranje uvjeta za pripremu izgradnje nove organizacije u budućnosti. U toj perspektivi, u narednom periodu sadašnji članovi Radničke borbe funkcionirat će s jedne strane kao neformalna grupa za teoriju i diskusiju te uređivati stranicu i donositi kritičke analize političkih i ekonomskih pojava, a s druge strane kao pojedinci nastaviti svoje sudjelovanje u socijalnom pokretu. Pozivamo sve zainteresirane za suradnju i otvorenu diskusiju da nam se slobodno jave. Konačni cilj kojemu se sve podređuje i dalje ostaje: izgradnja revolucionarne partije i provedba socijalističke revolucije!

Radnička borba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (16 votes cast)
Priopćenje o promjeni karaktera Radničke borbe, 5.0 out of 5 based on 16 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu