Categorized | Vijesti

Tags :

Borba za liniju Jedinstvene socijalističke partije Venezuele

U Venezueli su održani izbori za delegate Jedinstvene socijalističke partije Venezuele (PSUV) za prvi izvanredni Kongres partije koji će se uskoro održati u Caracasu. Pripadnici lijevoga krila stranke najavljuju borbu za proširenje demokratskih struktura i obranu programa usvojenog na  osnivačkom kongresu od konzervativnog sloja članstva koji teži njegovoj promjeni. U skladu s usvojenim programom partija je definirana kao antikapitalistička, socijalistička i internacionalistička.

Na osnivačkom kongresu je nakon usvajanja programa odgođena diskusija o statutu i strukturama partije što je rezultiralo u tome da su lokalna rukovodstva bila nedemokratski izabrana od strane nacionalnog rukovodstva, a ne demokratski odozdo. Ovaj nedostatak demokracije, kao i prostora za participaciju doveo je do znatnog smanjivanja aktivnog članstva partije. Tako je na ovim unutarpartijskim izborima glasalo samo 2,450,377 članova sa statusom aktivnog člana, birajući 772 delegata između 7800 kandidata, premda partija formalno ima nešto manje od sedam milijuna članova. Na dnevnom redu ovog izvanrednog Kongresa će se stoga u prvom redu naći pitanja programa, statuta, organizacijskih struktura, te mehanizmi izbora kandidata za sljedeće parlamentarne izbore.

Jedno od temeljnih pitanja koje se postavlja, te koje dovodi do sukoba između lijeve i desne struje u partiji, jest to da li bi PSUV trebala biti samo parlamentarna stranka ili snažan politički instrument čiji će cilj biti produbiti Bolivarsku revoluciju u smjeru socijalizma. Konzervativan sloj članstva je trenutno uvjerljivo dominantan u partiji, no lijeva struja poručuje da je zadovoljna izborima putem kojih su osigurali nekoliko važnih revolucionarnih predstavnika na Kongresu.

Prema trenutnim istraživanjima javnog mnijenja Chavez i dalje uživa ogromnu potporu stanovništva od 62.4%, dok je potpora za PSUV, čiji je on predjesnik, gotovo dvostruko manja. Međutim, PSUV je i dalje uvjerljivo vodeći u odnosu na sve ostale stranke.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Borba za liniju Jedinstvene socijalističke partije Venezuele, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu