Categorized | Vijesti

Prosvjedi u Afganistanu

Daljnji slučajevi ubojstva djece, za koje se optužuju okupacijske postrojbe u Afganistanu na čelu s  postrojbama SAD-a, izazvale su provalu anti-američkog i anti-imperijalističkog raspoloženja koje je kulminiralo prosvjedima u istočnoafganistanskom gradu Jalalabadu.

Oko 5000 ljudi je prosvjedovalo u Džalalabadu protiv ubojstva četvero djece i ozljeđivanja nekolicine prisutnih koje se zbilo u susjednom selu. Masa prosvjednika je zaustavila promet, izvikivala parole „Smrt Obami“ i „Smrt Americi“, te zapalila lutku Baracka Obame.

Prema službenoj verziji NATO-a i lokalne policije eksploziju je uzrokovalo nalijetanje policijskog vozila na minu. Međutim, incident se dogodio tokom posjete grupe američkih vojnika cestovnom gradilištu koji su netom prije eksplozije bacali bombone u tom trenutku prisutnoj djeci.  The New York Times prenosi iskaz Naimtullaha, afganistanskog svjedoka incidenta, koji tvrdi da je vidio kako su američki vojnici djeci bacali bombone, a tada iznenada bacili granatu i otvorili paljbu.

Kakva god bila istina o ovome incidentu činjenica je da je uzrokovao eksploziju otvorenog protu-američkog nezadovoljstva kod velikog dijela stanovništva što može značiti bitan korak u daljnjem jačanju borbe protiv imperijalističkog agresora i njegove marionetske vlade. Također, sasvim je sigurno da temeljna politička krivnja pada na leđa Obamine administracije i njezinih saveznika, te da će slanje dodatnih 30 000 američkih vojnika značiti samo daljnja krvoprolića i izgrede. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Prosvjedi u Afganistanu , 5.0 out of 5 based on 5 ratings

2 Komentari za ovaj post

  1. Lav Kaže:

    Kako ste jebeno glupi. Bombu je bacio netko od radikala, nisu ameri baš toliko glupi da to rade javno. I zaključak je izvanredan: nije bitno zbog čega, bitno je da se prosvjeduje i tako otjera amere…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Drug Kaže:

    Ma ti mora da si bio tamo kada si tako silno pametan.
    Postoji razlika između Obamine administracije kojoj nije u interesu “da to rade javno” i pijanih/ludih vojnika imperijalističke vojske, to bi valjda trebao shvatiti. Tebi naravno nije bitno traje li okupacija ili ne ali tamošnjem narodu je to presudno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu