Categorized | Vijesti

Vojnici NATO-a otvorili vatru na afganistanske prosvjednike

U srijedu, 13.1.2009. američke postrojbe su na prosvjed nenaoružanog naroda u Garmsiru ponovno odgovorile oružjem, nakon što su dan prije toga na civile koji su sudjelovali u protu-američkom prosvjedu otvorili vatru i ubili trinaestero ljudi.

Na prosvjedu protiv incidenta koji se dogodio dan ranije,  u kojemu su imperijalističke postrojbe ubile 13 i ranile nekoliko ljudi, okupilo se prema američkim procjenama između 200 i 400 civila. Nakon što su prema riječima predstavnika američkih snaga „ civili zanemarili uputstva“ na njih je ponovno otvorena vatra, ovoga puta rezultirajući petoricom ranjenih. Američki poručnik Todd Breasseale poručio je kako se „ stvari poput ovih događaju“.

Prema riječima predstavnika NATO-a ovaj incident je predstavljao opravdanu upotrebu oružja, dok se u slučaju krvoprolića koje se dogodilo dan ranije „provodi istraga“, te se još službeno ne priznaje njegovo postojanje. 

Kao jedno od glavnih opravdanja okupacijskih snaga za sve učestalije provale krvoprolića u Afganistanu služi pozivanje na izvore NATO-a i UN-a prema kojima su u toku 2009. talibani ubili nešto više civila nego NATO. Ovo tragikomično „opravdanje“ još više ukazuje na pravi karakter okupacijske imperijalističke vojske čija je politika, jednako kao i politika talibana, najotvorenije usmjerena protiv temeljnih interesa afganistanskog naroda.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Vojnici NATO-a otvorili vatru na afganistanske prosvjednike , 5.0 out of 5 based on 5 ratings

1 Komentari za ovaj post

  1. kile Kaže:

    krvoločni američki osvajači su ponovno pustili duši na volju…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu