Categorized | Vijesti

Radnici Salonita u akciji – razbili staklo i zauzeli tvornicu

“Od današnjeg dana ovo je model kako će, ne samo radnici Salonita, već svi obespravljeni u Hrvatskoj ulaziti u tvornice u kojima su desetljećima ostavljali znoj i suze, a iz kojih su besćutno stjerani na ulicu. Naša „poluga pravde“ poruka je svim hrvatskim radnicima da pravdu konačno uzmu u svoje ruke, a državi da se pozabavi sa stečajnim sucima koji štite kriminal” – izjavio  sindikalni povjerenik HUS-a, Jozo Marić, nakon što su radnici šipkom koju su nazvali “poluga pravde” razvalili stakleni zid tvornice i u nju ušli.

Nakon što su stečajni upravitelj i stečajni sudac radnicima zabranili svaki ulazak u krug tvornice, time jasno dajući do znanja na čijoj se strani u sukobu kapitala i radnika  nalaze, sedamdesetak bivših radnika je danas ujutro odlučilo da si sami omoguće ulazak u tvornicu, te su nakon razvaljivanja staklenih vrata, vođeni sindikalcima Jozom Marićem i Markom Mikačićem, ušli u prostorije tvornice i tamo održali sindikalni skup.

Radnici su upozorili na kršenje dogovora koji je ranije postignut  s Vladom, budući da je umjesto zapošljavanja 40% radno sposobnih radnika Salonita koji nemaju uvjete za mirovinu uslijedila zabrana pristupa tvornici, a da je Salonit dodijeljen trogirskoj tvrtki Adratica Blizna koja nema potrebne dozvole za sanaciju prostora.

Slobodna Dalmacija prenosi da su radnici konstatirali : “Ne bojimo se ni kaznenih prijava, ni policije, ničega. Ako nas dođu izbaciti, „obuku“ smo zahvaljujući svim njihovim prljavim radnjama prošli “

Radnička borba u potpunosti i bezrezervno podupire borbu i zahtjeve radnika Salonita, te svim ostalim radnicima u zemlji poručujemo da slijede njihov primjer, da se na daju zastražiti i umiriti lažnim autoritetom korumpiranog i kapitalu otvoreno podčinjenog pravosuđa i Vlade , te da jedini put za izlazak iz stanja u kojemu se nalazimo poredstavlja samoorganizacija i borba, kao i organiziranje masovnog pokreta svih radnika usmjerenog prema obaranju vlasti kapitala i uspostavi radničke vlasti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Radnici Salonita u akciji – razbili staklo i zauzeli tvornicu, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

1 Komentari za ovaj post

  1. Tent Kaže:

    RB-ovci, odlično pratite ove aktualne radničke akcije i odmah reagirate! Bravo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu