Categorized | S radnog mjesta

Tags :

Radnici splitske Željezare ponovno štrajkaju glađu

Od ponedjeljka 19.10.2009. radnici splitske Željezare ponovno su stupili u štrajk glađu, tražeći od Vlade pronalaženje primjerenog partnera za kupnju tvornice, kao i raskid ugovora sa Zlomrexom, koji ne jamči nastavak proizvodnje u željezari. U štrajk su uključeni kako radnici u Splitu, tako i njihovi sindikalni predstavnici koji ga provode ispred zgrade Ministarstva gospodarstva u Zagrebu. Podsjetimo, radnici su još u toku prošloga tjedna počeli prijetiti štrajkom zbog krajnje dvolične politike Vlade koja poljskoj tvrtki Zlomrex nije poslala raskid ugovora, te koja je pogodovala Carlson fondu koji, prema riječima sindikalnih povjerenika, predstavlja Zlomrexovog švercera.

Svjesni težine situacije i herojstva borbe koju provode splitski radnici, beskompromisno je podupirući, te lišeni želje da se radnicima i njihovoj borbi nasilno namećemo, smatramo da metoda štrajka glađu nije najprimjerenije rješenje. Prije svega, kapitalisti i njihova Vlada nisu vrijedni uništavanja zdravlja i dodatnih patnji radnika. Najveću prijetnju sustavu koji je prouzrokovao ovu situaciju, te najbolje jamstvo za ostvarivanje zahtjeva, predstavljaju snažni, borbeni i organizirani radnici, spremni da svoje interese ostvare svim nužnim sredstvima koja do njih vode. Potrebne su nam mjere pobune i hrabrosti, a ne mjere očaja!

Također, forma štrajka glađu nužno pasivizira radnike; ne dovodeći do aktivnog jedinstva i zbijanja redova, već do sumornog i očajnog iščekivanja lažne milosti koju trebaju udijeliti poslušne sluge krupnog kapitala iz HDZ-a, zajedno sa nekoliko licemjernih suza za potrebe medija. Već se tisuću putu pokazalo kako se zahtjevi potlačenih neće ostvariti molbama i žrtvama prinesenim na oltar vladajuće oligarhije, već samo borbom i socijalnim otporom usmjerenim protiv Vlade, kapitala i institucija.

Radnici, oni od kojih tražite milost vaši su glavni neprijatelji i stoga vam je neće dati!

Ne treba moliti za milost, već treba svrgnuti postojeću vladajuću klasu i osigurati da vlast konačno prijeđe u vaše ruke!

430 radnika splitske željezare predstavlja ogromnu snagu koja može okupirati tvornicu, staviti je pod svoju kontrolu, te pokrenuti proizvodnju, kao i blokirati urede institucija, prometnice i Sabor i onemogućiti njihov rad. Ujedinjeni i solidarni radnici splitske Željezare, Salonita, MTČ-a i Dalmatinke nove, potpomognuti svim ostalim nezadovoljnim radnicima i nezaposlenima, dodatno ojačani zajedništvom sa studentskim pokretom, mogu štrajkovima, prosvjedima, te okupacijama tvornica i fakulteta paralizirati cijelu zemlju i preuzeti vlast u svoje ruke putem radničkih savjeta i studentskih plenuma i na taj način osigurati da se dugoročno i sigurno ostvare svi naši zahtjevi i interesi. Mislimo da je to jedini put koji vodi pobjedi.

 Radnička borba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Radnici splitske Željezare ponovno štrajkaju glađu, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

2 Komentari za ovaj post

  1. Zoran Kaže:

    SVA VLAST RADNICKIM I STUDENTSKIM PLENUMIMA!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. TOTI Kaže:

    Radnici, oni od kojih tražite milost vaši su glavni neprijatelji i stoga vam je neće dati!

    E, ovo je ključna rečenica!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu