”Radnici Jadrankamena započinju provoditi građanski neposluh”

Obavješćujemo hrvatsku javnost da radnici Jadrankamena, organizirani u Nezavisnom sindikatu, započinju provoditi građanski neposluh zbog svega što se u Jadrankamenu događa, a o čemu vapiju i upozoravaju sve nadležne pojedince i institucije već mjesecima. Građanski neposluh uključuje nepriznavanje stečajne upraviteljice i njezinih odluka, nepriznavanje pojedinih članova imenovanoga Odbora vjerovnika.

OBRAZLOŽENJE:

1. Uzaludno upozoravamo da je stečajni postupak otvoren naprečac i nezakonito, bez provođenja predstečajnog postupka. Stečaj je zatražio tzv. vlasnik (prvi takav slučaj u Hrvatskoj)  koji lipe vlastitih sredstava nije uložio u ovu firmu, a služi mu da se riješi dugova koje je sam prouzročio u ime Jadrankamena.

2. Pravna država nije uopće reagirala na otvaranje stečaja (kao recimo u slučaju Pevec kad je odmah reagirala i uhapsila odgovorne osobe).

3. Za stečajne upravitelje (Ivo Bućan) imenuju se osobe koje su višestruko kazneno prijavljivane zbog malverzacija u gospodarskom poslovanju i kojima nije prva briga spas firme nego zadovoljenje interesa bivših vlasnika i uprava koji preko stečaja pokušavaju provesti ono što nisu uspjeli redovnim putem. Vjerodostojnost navoda sindikata potvrđena je i ostavkom Ive Bućana nakon samo mjesec dana boravka u Jadrankamenu. Drugi stečajni upravitelj, Anči Bašić, usprkos stavu svih relevantnih čimbenika ove zemlje da u Jadrankamenu treba odmah pokrenuti proizvodnju, ništa nije poduzela po tom pitanju. Upravo suprotno:

a) umjesto da  odmah zaustavi i sankcionira kriminal, nastavlja s politikom koja je dovela Jadrankamen do propasti.

b) isplatila je pola plaće svim radnicima, ne pitajući se tko ju je zaradio. Dio radnika u Jadrankamenu nije  prekidao proizvodnju, nego su radili i vlastitim sredstvima kupovali energente, a neki se nisu pojavili na  poslu nego su se uobičajeno bavili svojim privatnim biznisima. Plaću su dobili svi, stvarni radnici i neradnici, duboko ogrezli u kriminalne radnje u Jadrankamenu.

4. U odbor vjerovnika imenovane poslušne sluge loših gospodara, stvarno odgovorne za stanje u Jadrankamenu. Kap koja je prelila čašu je odluka Suda da o sudbini radnika odlučuju oni koji su duboko involvirani u kriminalnu politiku bivših vlasnika Jadrankamena. Odboru predsjeda Marino Kaštelan, krivično prijavljeni načelnik Pučišća koji svom snagom štiti kriminalnoga vlasnika od početka ovih događaja, a radnike zastupa osoba (Vedran Jerčić) koja je i sama sudjelovala u donošenju niza odluka koje su oštetile Jadrankamen za milijunske iznose.

NAŠ ĆE NEPOSLUH TRAJATI DOK SE NE KRENE U POŠTENO I ZAKONITO RJEŠAVANJE PROBLEMATIKE JADRANKAMENA. PRIJEDLOGE KAKO TO UČINITI UPUTILI SMO VLADI I STEČAJNOJ UPRAVITELJICI.

Možda se svekolikoj javnosti naše radnje čine suludim i možda nas svrstavaju u neumnike, neke od mnogih koji se bore za svoja prava. Ali, dokazat ćemo da se isplati boriti za svako radno mjesto. Na nas neće utjecati činjenica što će danas odbor vjerovnika odlučivati o otkazima naših ugovora o radu.

Napominjemo da ćemo o ovakvom načinu vođenja stečajnoga postupka i o zanemarivanju radničkih prava obavijestiti međunarodne institucije i sindikate europskih država. Neki veliki europski sindikati već su nam pružili podršku, a očekujemo i konkretnu pomoć.

Dakle, obavještavamo vas da će od danas uz naša ramena stajati i ramena drugih radnika, stranaca koji se u svojim državama nesebično bore za radnička prava, koji ne saginju glavu misleći da se problem ne odnosi na njih, nego su uvijek solidarno jedan uz drugoga.

Podršku nam pružaju i sve sindikalne središnjice i podružnice iz Hrvatske, ponosne na radničku snagu.

Zajedno sa stanovnicima svoga otoka i svim radnicima i seljacima Hrvatske borit ćemo se za svaki komadić našega kamena.

 

S poštovanjem,

Nezavisni sindikat radnika Jadrankamen d.d.

za Izvršni odbor predsjednik Tonči Drpić

Pučišća, 5. lipnja 2012.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
''Radnici Jadrankamena započinju provoditi građanski neposluh'', 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu