Categorized | Kolumne

Pismo čitatelja : Hrvatskoj trebaju temeljite promjene

Objavljujući zanimljivo pismo našeg čitatelja pozivamo i ostale da nam šalju svoje tekstove i razmišljanja vezana uz socijalna pitanja, te životne uvjete i položaj radničke klase, kao i ostalih potlačenih skupina.

Napomena : Svi  stavovi i analize Radničke borbe se ne poklapaju nužno s onima koji su iskazani u pismima čitatelja.

U Hrvatskoj je 1990. godine izvršena kontrarevolucija i država je preuređena na krivoj Tuđmanovoj postavci o «dvjesto bogatih obitelji». Te obitelji su pomno birane po HDZ-ovoj i Tuđmanovoj  logici podobnosti.

Od radnika je oteta društvena imovina koju su oni stvarali i njome uspješno upravljali 40 godina. Ta imovina je pretvorena u državno vlasništvo i poslije dijeljena ili prodavana, (sasvim svejedno), podobnim tajkunima koji su je ili uništili, a ipak sebe obogatili, ili su neki postali poznati vlasnici velike imovine koji sada «drmaju Hrvatskom». Tako je kapitalizam na nepošten način «ušetao» u Hrvatsku. Pošto je i sam kapitalizam društvo nepravde i nepoštenja, gramzivosti samo za profitom, sve se u Hrvatskoj njegovim dolaskom srozalo do teške mafije i kriminala čak zakonski omogućenog i poticanog. Velika većina stanovništva je ostala oštećena i osiromašena, bez posla uz nemogućnost školovanja svoje djece i prave socijalne i zdravstvene zaštite. Privreda, naročito proizvođačka, i poljoprivreda, koja je bila poznata i kao izvoznik u sve zemlje svijeta, je praktički uništena, a uvezli smo velike prodajne lance iz inozemstva i banke. Na taj način se sredstva građana Hrvatske «odlijevaju» u inozemstvo. Banke na svakom koraku nude kredite, ali se dobro osiguravaju velikom kamatom i osiguravajućim društvima, što je za mnoge građane stvorilo «potrošačku groznicu» i narod se zadužio «do grla», baš kao i država i kako sada iz toga izaći??? Našu predsjednicu Vlade zabrinjava lijepa gola stražnjica mlade manekenke Jelene Glišić u spotu koji reklamira turizam u Hrvatskoj, a narod gladuje i nema otkud vraćati dugove, kao što pomalo to nema ni država. Država će se «lako» snaći. Uzet će od radnika i građana, a od kog će radnici i građani uzeti kad nemaju mehanizme koje ima država. Pitam Vladu što je ozbiljno ponudila kao izlaz osim odricanja radnika i građana. Što je s proizvodnjom novih dobara u Hrvatskoj i novih zapošljavanja?. Bez proizvodnje nema ni napretka ni opstanka, osim da postanemo roblje svjetskog kapitala, što već pomalo i jesmo???

Oni koji su do sada vladali bilo da je to HDZ ili SDP sigurno nas neće pošteno iz toga izvući, već samo još više  «potapati» i gledati samo kako da se dodvore Europskoj uniji, koja gleda isključivo svoj interes, a fućka se njima za građanina Hrvatske. Treba se okrenuti svojim vlastitim snagama. Sigurno imamo stručnjaka, posebno mladih, i stručnih institucija, koji mogu svojim znanjem i poštenjem da ovu zemlju «spase od propasti», samo im treba dati mogućnosti. To sigurno nećemo ostvariti preko političkih stranaka, jer one gledaju samo svoje interese, bile na vlasti ili u opoziciji. Njima je važno doći u Sabor ili u Vladu na dobru plaću i grčevito se boriti, ne za napredak Hrvatske i njenih građana, već za vlastiti opstanak i ostanak na tim pozicijama. Jer stranke koje su na vlasti i one u opoziciji nemaju suvisle temeljite (revolucionarne) programe, osim «krpanja» ovog trulog otimačkog, korupcionaškog i kriminalnog kapitalizma.

Zato treba stvoriti čvrsti savez radnika, studenata i đaka srednjih škola, poljoprivrednika,  te progresivne inteligencije, uz potporu umirovljenika, i slično, poznatim «studentskim plenumima» izvršiti pritisak da se ide na izbore, ali takve gdje će se birati osobe a ne stranke.

Nakon toga treba oduzeti svu otetu društvenu imovinu i vratiti je radnicima na upravljanje, ali sa stanjem približno istim kakvo je bilo kada je ta imovina otimana. Naravno, ne mislim ovdje doslovno kad govorim o stanju u kakvom je bila prilikom otimanja, već u takvom stanju da bude bar na «pozitivnoj nuli», kako to ekonomisti kažu.

To bi bio tek početak ispravljanja nepravde nanijete radnicima i  građanima koji su pošteno i mirno radili i stvarali preko 40 godina.

Tada tek može početi izgradnja normalne i uljuđene zemlje, naravno uz pravno sankcioniranje svih onih koji su na nepošten način stvorili stanje kakvo danas u Hrvatskoj imamo.

Znam da će netko sada reći, pa ovaj bi htio radničko i društveno samoupravljanje?

Pa, zašto ne???!!!

Radnici brodogradilišta to već najavljuju, samo trebaju u tome biti još hrabriji i «oštriji». Ne dozvoliti Vladi da njima manipulira, jer su kroz ovih zadnjih 20 godina svakodnevno varani i pljačkani. To treba poslužiti kao primjer i poduka radnicima i u drugim radnim organizacijama i poljoprivrednim gazdinstvima i kombinatima, koji su bili u društvenom vlasništvu u samoupravnoj Jugoslaviji. Radnici su neodlučni zbog mlakih ili možda korumpiranih, svojih sindikalnih vođa, pa pristaju i čak sami traže da ih se proda, kao roblje. Sramotno! Umjesto da odlučno traže da im se vrati od njih oteto i opljačkano društveno vlasništvo, radnici «moljakaju» vladu da ih proda stranom kapitalu, koji nema ni najmanje interesa da Hrvatska, i njeni građani napreduju, već gleda samo svoj vlastiti interes u korist profita. Profit nema obzira ni morala.

Zamislite, sada se očekuje kako će «Brisel» reagirati na ove zahtjeve radnika brodogradilišta. Što ima «Brisel» da određuje građanima Hrvatske kako da uređuju odnose u svojoj državi. Pa stalno nas se uvjerava, kako ulazak u Uniju i NATO nije gubljenje vlastitog suvereniteta. Malo sutra??? Vlada niti jedan potez ne učini a da ne «osluškuje» kako reagira Unija. Baš njih brige za razmišljanja i reagiranja vlastitih građana.

Zato, radnici, seljaci, studenti, umirovljenici, srednjoškolci ujedinite snage, ne dozvolite da vas se više vara i krade. Uzmite stvar u svoje ruke, nemate što izgubiti, a dobit ćete puno.Što je najvažnije vratit ćete svoje dostojanstvo i postati vlasnici onoga što stvarate i time upravljati. Vi ste dokazali kroz 40 godina samoupravljanja da ste u stanju vrlo uspješno voditi i razvijati svoje kolektive i upravljati državom. Ono što ste vi tada stvorili krade se i otima već 20 godina i još i danas ima tog bogatstva. Sačuvajte bar to za sebe, vašu djecu i unuke!!!

Sisak, Ivica Bašić, prof. ind. ped.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Pismo čitatelja : Hrvatskoj trebaju temeljite promjene, 5.0 out of 5 based on 5 ratings