Categorized | Vijesti

Prosvjed radnica Kamenskog

Ustrajne i hrabre radnice  poduzeća Kamenskog koje je u stečaju, čija borba za isplate plaća traje već sedam mjeseci, u utorak  su prosvjedovale pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. Naime, toga dana u 10 h ujutro je počela skupština vjerovnika tog poduzeća,  u koje su ubrajaju i radnici. Sud je utvrdio da  ukupna potraživanja vjerovnika iznose 70 milijuna kuna od čega radnicama za isplatu dugovanja (izostale plaće) pripada više od pola, dakle 40 milijuna kuna. Problem se sastoji u tome što se, kao nadopuna kontinuiranom izrabljivanju radnica,  nakon stečaja uknjižilo sedam pravnih osoba na nekretnine poduzeća, te je ta uknjižba nezakonita. Proces uknjižbe je proveo bivši direktor Antun Crljenjak nakon što su radnice zatražile pokretanje stečaja. Ukoliko se ta uknjižba ne poništi, tada se prvo naplaćuju pravne osobe, a tek onda radnice što bi za njih bila katastrofa, jer bi to moglo značiti da ostaju bez svojih plaća. Radnice se mogu jedino naplatiti ako se proda imovina, uz naravno prethodnu napomenu o poništavanju uknjižbe. Stečajni upravitelj smatra da ima osnove za poništavanje, ali za taj proces treba podići novu tužbu, a to, u slučaju hrvatskih sudova, podsjeća na Sizifov posao.

Na skupštini vjerovnika sudjelovalo je deset radnica i to nakon što im je najprije rečeno da uopće neće moći biti tamo. Za to vrijeme premijerka ih je obećala primiti, ali ne isti dan jer za njih nema vremena. Pri tom su radnicama pružili podršku, studenti i ostali građani, kao i predstavnici  Radničke borbe čiji je časopis, zajedno sa parolom  radničke vlasti nasuprot vladavini HDZ-a i SDP-a istaknutom naišao na dobar odaziv.

Sav cirkus oko dugovanja plaća i malverzacija sa uknjižbom, pokazuju svu narav ovog sustava – kako ekonomskog, tako i pravnog. Očigledno da ne postoje adekvatni zakonski mehanizmi koji bi uredili ovaj nered i zaštitili radnike. No, to ne treba čuditi jer pravni sustav se izdiže iz ekonomskog, a kako je potonji temeljen na iskorištavanju radnika, prvi mora omogućiti da se ono nastavi, pa makar nekad i uz povremene ustupke. Međutim, a to trenutno najbolje znaju radnice Kamenskog.  Radnicama najprije nije bilo dopušteno da sudjeluju na skupštini na kojoj se odlučuje o prodaji imovine poduzeća. A tu imovinu su upravo stvorile same radnice, direktno ili posredno! Ne samo da im duguju plaće, već se prodaje ono što su same stvorile i to pritom da se njih ništa ne pita. Za to vrijeme članovi Vlade i njihovi prijatelji poslodavci upleteni u ovaj slučaj uživaju u luksuzu umjesto da se nalaze na robiji kako zbog uništavanja ovog nekada i više nego perspektivnog poduzeća, tako i čitavog gospodarstva.  Radnice Kamenskog možda će  svoje probleme uspjeti riješiti na trgovačkom sudu, u svakom slučaju mi se nadamo da hoće, ali trgovački sud i ostali pravni sustav neće riješiti ukupne nedaće radnika. Za taj puno kompleksniji i veći problem radnici se trebaju ujediniti i pokazati ono što su već jednom pokazali, da upravo oni najbolji upravljači!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Prosvjed radnica Kamenskog, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu