Apel solidarnosti s grčkim narodom

Potpišite izjavu solidarnosti s grčkim narodom objavljenu u Guardianu, pokrenutu od strane sindikalnih vođa, parlamentarnih zastupnika i aktivista.

Grčki narod se suočava sa neviđenom ekonomskom i gospodarskom krizom. Doveden je do stanja siromaštva i masovne nezaposlenosti zbog zahtjeva takozvane Trojke – Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji je Lucasa Papademosa, bivšeg zamjenika predsjednika Europske središnje banke, postavio za premijera.

Bolnicama u Grčkoj ponestaju osnovni lijekovi, gotovo polovica mladih ljudi je nezaposlena, radnici u nekim sektorima nisu plaćeni mjesecima, a mnogi su prisiljeni posegnuti za javnim kuhinjama ili kopati po kantama za smeće.

Sada Trojka traži rez od 23% na minimalne plaće, otpuštanje nekoliko desetaka tisuća radnika u javnom sektoru i desetkovanje mirovina koje su već izgubile gotovo 50 posto svoje vrijednosti. Međunarodni kapital nastavlja pustošiti cijelu zemlju i uništavati njeno socijalno tkivo.

Grčka predvodi u provedbi mjera štednje koje se provode diljem Europe. Sve ukazuje na to da, dok te mjere štite interese bogatih, situacija postaje sve gora za većinu populacije. Ono što se događa u Grčkoj, vidjet ćemo sutra u Portugalu i Irskoj dan poslije. U Velikoj Britaniji, koalicijska vlada provodi slične mjere rezova radničkih plaća, duljeg rada za manju mirovinu i uništavanja javnih službi poput zdravstvenog sustava.

Mikis Theodorakis, slavni grčki skladatelj Zorbinog plesa, i Manolis Glezos, veteran otpora protiv nacističke okupacije, dali su izjavu kojom se poziva na europski front za obranu grčkog naroda i svih onih koji se suočavaju s mjerama štednje.

Koalicija otpora (The Coalition of Resistance) i Narodna povelja (The People’s Charter) su odlučili podržati ovaj poziv i dogovorili su rad sa sindikatima, kampanjama i strankama diljem Europe kako bi uspostavili Kampanju europske solidarnosti za obranu grčkog naroda. Kampanja ima za cilj organizirati solidarnost i povećati praktičnu potporu grčkom narodu; on ne smije platiti za krizu za koju nije odgovoran.

Pišemo vam kako bismo zamolili da poduprete ovu kampanju i prenesete ju drugima.

Sazvat ćemo organizacijski sastanak za kampanju idući tjedan.

Prijevod : Radnička borba

Peticiju možete potpisati ovdje. Na istom mjestu možete vidjeti i popis potpisnika.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Apel solidarnosti s grčkim narodom, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu