Grčka: Potresni rezultati izbora

1. Rezultati

Na izborima 6. svibnja, radikalna lijeva koalicija SYRIZA postala je druga ”stranka” po broju birača, napredujući s 4.5% glasova na prethodnim izborima (2009.) na 16.8% (52 zastupnika umjesto 13). Vodeća je stranka u velikim aglomeracijama i među populacijom u dobi od 18 do 35 godina.

Socijalistička stranka (PASOK) je izgubila 2/3 glasova koje je dobila 2009. (s 44% na 13.2%, gubitak od 119 zastupnika, sa 160 na 41). PASOK plaća ‘bez odgode’ za svoj rigorozni plan štednje i pokoravanje ‘Trojci’ i interesima velikih privatnih poduzeća.

Nova demokracija, glavna desna stranka koja je ušla u vladu u prosincu 2011., i dalje je vodeća, ali s izrazito lošijim rezultatom, s 33.5% je spala na 18.9%. Međutim, dobiva zastupnička mjesta zbog nepravedne odredbe koja daje 50 dodatnih mjesta stranci koji osvoji najviše glasova. Stoga, iako je izgubila 40% glasova, Nova demokracija osvaja 17 zastupničkih mandata više (s 91 na 108). U predvečerje izbora Nova demokracija je imala 71 zastupnika jer su mnogi prebjegli (PASOK je izgubila 31 zastupnika od 2010. do 2012. u znak protesta protiv njenog protunarodnog stava). Iako je Nova demokracija dobila samo 2.1% glasova više od SYRIZA-e, ima dvostruko više zastupnika (108 za Novu demokraciju prema 52 za SYRIZA-u).

Zlatna zora, neonacistička grupa s parlamentarnim sklonostima, ulazi u parlament. Od marginalnog broja glasova dolazi na gotovo 7% i 21 zastupnika. Tako će dobiti javna sredstva za razvoj.

Komunistička partija KKE bilježi lagani napredak (s 7.5% na 8.5%, osvajajući 5 zastupničkih mjesta više, s 21 na 26).

Demokratska ljevica (DIMAR – koja se odcijepila od SYRIZA-e 2010.-2011.) dobiva 6% glasova i 19 zastupnika.

Zeleni nisu prešli izborni prag od 3% kako bi dobili zastupnika, a isti slučaj je i s krajnje desnom strankom LAOS koja plaća danak sudjelovanje u vladi (imala je 17 zastupnika nakon prošlih izbora).

ANTARSYA (koalicija krajnje ljevice) ostaje na oko 1.1%.

Stranke lijevo od PASOK-a: SYRIZA + Komunistička partija (KKE) + DIMAR + ANTARSYA = 97 mjesta u parlamentu (trenutno) u odnosu na 34 nakon izbora 2009. To bi mogao biti najbolji rezultat stranaka ljevice od 1958.

Na krajnjoj desnici, Zlatna zora je osvojila 21 zastupničko mjesto u odnosu na 17 LAOS-a 2009.

2. Djelomični komentar

Rezultat neonacističke stranke najviše zabrinjava.

Najvažnija stvar u vezi ovih izbora koju valja zapamtiti je veoma pozitivan rezultat koalicije SYRIZA koja je temeljila svoju kampanju na pitanjima neposredne i bezuvjetne suspenzije otplate grčkog duga za razdoblje od tri do pet godina, otkazivanja mjera štednje koje se provode od 2010., neispunjavanja dogovora s Trojkom, nacionalizacije značajnog dijela bankarskog sektora, potrebe za uspostavom ljevičarske vlade koja će provoditi ove mjere. Nekoliko zastupnika SYRIZA-e je aktivno podupiralo građansku reviziju grčkog duga i potrebu za poništavanjem nezakonitih dugova, jedna od njih je Sofia Sakorafa, koja je napustila PASOK 2010. kao znak protesta protiv štednje. Vidjet ćemo hoće li SYRIZA zadržati ovu orijentaciju nakon vlastitog izbornog uspjeha. Ohrabrujuće je znati da je tako mnogo birača poduprlo ove radikalne prijedloge. Budućnost će pokazati da li će se SYRIZA moći nositi s izazovom ove iznimne potpore naroda. ”Govoreći o predstojećim razgovorima u kojima će utvrđivati mogućnost formiranja većinske koalicije sa strankama ljevice i strankama koje zastupaju brigu za okoliš, vođa SYRIZA-e je iznio pet točaka koje će biti u središtu rasprava:

1. Neodgodivo otkazivanje svih predstojećih mjera koje će još više osiromašiti Grke, poput rezanja mirovina i plaća.

2. Neodgodivo otkazivanje svih predstojećih mjera koje umanjuju temeljna radnička prava, poput otkazivanja kolektivnih ugovora.

3. Neodgodivo poništavanje zakona koji zastupnicima jamči imunitet pred sudskim progonom, reforma izbornog zakona i generalna obnova političkog sustava.

4. Provjera grčkih banaka i neodgodiva objava revizije grčkog bankarskog sektora koju je izvršio BlackRock.

5. Uspostavljanje međunarodne revizijske komisije koja bi istraživala uzroke deficita grčkog proračuna, s moratorijem na otplatu duga do objave rezultata revizije.”[i]

Zadatak neće biti lagan, sve dok Komunistička partija KKE, s kojom bi bilo nužno ući u savez, to kategorički odbija, tvrdeći da je SYRIZA psudorevolucionarna partija te se naduto povlači u izolaciju.

Pogledajte konačne rezultate u ”The Guardianu.” Karta rezultata prema izbornim jedinicama je veoma korisna. Klikom na izbornu jedinicu možete vidjeti rezultate.

Usporedite rezultate izbora 2009. i 2012.

Éric Toussaint


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Grčka: Potresni rezultati izbora, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu