Categorized | Vijesti

Strah nasuprot nade

Predizborna kampanja uoči grčkih parlamentarnih izbora koja je držala Trojku i financijske sile u neizvjesnosti je završena. Vladari svijeta, 1%, kako pokret za okupaciju Wall Streeta simbolički naziva vladajuću financijsku hijerarhiju, zabrinuti su mogućnošću izborne pobjede SYRIZA-e na temelju programa raskida s memorandumom. Znamo da su izbori elitama muka kada postoji rijetka mogućnost da mase neće glasati kako oni žele.

Politike strukturnih prilagođavanja urušile su tradicionalni stranački sustav u Grčkoj. Gospodarska i socijalna kriza se pretvorila u općenitu političku krizu vodstva i ”organsku krizu države”. U ovakvoj situaciji, prizivanje straha je bilo jedino sredstvo grčke desnice u autentičnoj kampanji medijskog zastrašivanja i demoniziranja SYRIZA-e podržanoj konstantnom ucjenom Trojke.  Sramotni članak koji se pojavio u petak u njemačkom izdanju Financial Timesa pozivajući grčki narod da glasa za desničarsku stranku Nova demokracija pokazuje pogoršanje logike centra i periferije te neokolonijalne odnose unutar EU u kontekstu krize. Ali je isto tako i primjer straha vladajućih klasa da će situacija u Grčkoj otvoriti preveliku pukotinu unutar EU.

Nije jasno hoće li SYRIZA pobijediti na izborima i da li će postići većinu za formiranje vlade. Ako ne, vjerojatno će doći do drugog scenarija političke krize, moguće s novim izborima ili slabom promemoranduskom vladom usred rastućih problema za stranke sustava u održavanju upravljanja zemljom. Treba se prisjetiti, da, s druge strane, uspon SYRIZA-e i ljevice egzistira zajedno s usponom fašističkog krila koje otvara mogućnost usmjeravanja socijalnih nemira u reakcionarnom smislu te ilustrira rastuću polarizaciju uslijed intenzifikacije društvenih proturječnosti uzrokovanih politikama prilagođavanja.

Vlada koju bi formirala SYRIZA, pluralna koalicija u kojoj istodobno postoje različite orijentacije, bila bi podvrgnuta proturječnostima i brutalnim pritiscima na koje se ne može predvidjeti njen odgovor i otpornost . To otvorilo novi scenarij pun mogućnosti, ali isto tako i s neizvjesnim ishodom te usponima i padovima. U tom slučaju, jačanje društvenog samoorganiziranja, struja antikapitalističke ljevice (onih unutar SYRIZA-e i ostalih okupljenih u ANTARSYA-i, koaliciji koji je izborno slaba, ali ima značajan društveni utjecaj) i borbenog sindikalizma bili bi temeljni činitelji. Ne može biti dosljedne logike prekida s politikama strukturnih prilagođavanja bez mobiliziranog i organiziranog društva te razvoja i jedinstva struja te političkih i socijalnih organizacija koje zagovaraju dosljedniju antikapitalističku alternativu.

Istovremeno mjesto za ispitivanje i laboratorij za prilagođavanje i socijalni otpor, ishod ”grčke tragedije” će imati presudni utjecaj širom Europske unije. Ovdje se vodi najodlučnija bitka na kontinentu u globalnoj borbi protiv planova financijskog kapitala, bitka u kojoj su današnji izbori posebno značajan trenutak.

Grčka pokazuje mračnu stranu krize i visoke društvene i ljudske troškove koje povlači za sobom. No, suprotno tome, Grčka ista tako, po prvi put nakon više desetljeća u Europi, otvara mogućnost, koliko god neprecizno, početka raskida s još više nepodnošljivom sadašnjošću.

 

Josep María Antentas

Izneseni stavovi osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno službene stavove Radničke borbe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (9 votes cast)
Strah nasuprot nade, 4.9 out of 5 based on 9 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu