”Jadrankamen može i mora ODMAH nastaviti proizvodnju”

Izvješćujemo hrvatsku javnost koja prati agoniju ”Jadrankamena” i našu borbu za radna mjesta, da je stečajna upraviteljica Anči Bašić izigrala naše povjerenje legitimirajući se kao sljedbenica prethodnih ”Jadrankamenovih” uprava i bivšega stečajnog upravitelja Ive Bućana.

Dočekali smo je s bijelom ružom, znakom mira, puni povjerenja i nade da će postupiti prema dogovoru koji je ostvaren s ministrima Vlade RH koji su svi redom istupili sa stavom da se u ”Jadrankamenu” nastavi proizvodnja i odmah počnu rješavati nagomilani problemi.

Stečajna upraviteljica ne samo da ništa nije poduzela po tom pitanju, nego je nastavila činiti isto što i bivši vlasnik uz pomoć bivših uprava i nekolicine šefova i rukovodilaca: otuđivati kamen bez kontrole i bez traga u dokumentaciji.

Ovih dana iz ”Jadrankamena” otuđena su tri kamiona robe, na nekakav fiktivni radni nalog, odnosno po naredbi stečajne upraviteljice.

Javnost mora znati da se radni nalog proizvodnji može izdati, jedino na temelju uplate od strane kupca ili izdavanja nekakvog instrumenta plaćanja, od strane istog. Dakle radni nalog se ne bi smio izdati niti po naredbi najvećeg moralnog autoriteta svijeta, a kamoli po naredbi stečajne upraviteljice. Na taj oblik krađe i šverca upozoravamo godinama, no kao što vidite, on se i dalje nesmetano odvija pa i sada kad je firma u stečaju i kad je ti stečajni upravitelji pokušavaju ‘spasiti’.

Sve ovo se radi usprkos 6 zaštitara angažiranih od strane stečajnog upravitelja, koji, zamislite, svaki dan s autom putuju iz Splita, koji ”Jadrankamen” koštaju ogromne novce, a isti taj ”Jadrankamen” svojim zaposlenicima nije isplatio plaću evo šest punih mjeseci iako na računu trenutno ima 1.050.000,00 kuna i 75.000,00 eura.

Stečajna upraviteljica apsolutno ništa nije učinila da uspostavi red rad i disciplinu i pokrene normalnu proizvodnju. A kako i bi kad je na radnom mjestu (zgrada Uprave ”Jadrankamena” u Pučišćima) provela nešto više od tri sata, otkako je imenovana za stečajnu upraviteljicu.

Stečajna upraviteljica predložila je u Odbor vjerovnika kao predstavnika radnika čovjeka (Vedran Jerčić) koji je bio član Nadzornog odbora ”Jadrankamena” najvećeg upravljačkog tijela Društva ”Jadrankamen” d. d. Pučišća, koji je sve svoje odluke donosio jednoglasno, zapravo tijela koji je apsolutno i najveći krivac za stanje u ”Jadrankamenu”.

Taj je gospodin, naposljetku dao ostavku na članstvo u Nadzornom odboru (na zahtjev baze zaposlenika koji su ga i birali) i ne uživa niti trunke njihovog povjerenja (za razliku od rukovodećih struktura koji mu daju punu podršku,zanimljivo), zapravo ti isti zaposlenici koje bi po prijedlogu gospođe Anči Bašić, trebao zastupati, podigli su protiv njega dvije Kaznene prijave za sudjelovanje u donošenju odluka kojima je ”Jadrankamen” oštećen za milijunske cifre.

Da stvar bude još gora gospođa Anči Bašić u odbor vjerovnika predlaže i načelnika općine Pučišća, koji je duboko umočen u mutne radnje bivšeg vlasnika i uprava ”Jadranakmena”, čovjeka koji nije ‘trepnuo’ na činjenicu da 83 žitelja općine na čijem je čelu, i od čijeg rada žive on i njegova obitelj, dobivaju otkaz.

Kao šlag na tortu stečajni sudac bez ikakvih problema prihvaća prijedloge stečajne upraviteljice i donosi konačno Rješenje.

Sve to uvjerava nas da je stečajna upraviteljica, samo produžena ruka mafijaških struktura iz Splitsko-dalmatinske županije, kojima je u interesu isprovocirati sukob s radnicima i odgovornost za njega svaliti na Vladu Republike Hrvatske. Prošli put im je to uspjelo pa misle da će i sada.

PORUČUJEMO GOSPOĐI ANČI BAŠIĆ, DA JOJ NEĆEMO DOPUSTITI NASTAVAK ZAPOČETE RABOTE, A TIME NITI ULAZAK U ZGRADU UPRAVE I U POGONE ”JADRANKAMENA” JER JE ZA NAS TO SVETA ZEMLJA KOJA SE NE SMIJE SKRNAVITI. 

Spomenuta gospođa, vrlo je brzo pokazala što želi i što može. Što se nas tiče nema joj popravnog ispita.

Pozivamo članove hrvatske Vlade, da dođu u Pučišća. Samo na licu mjesta, u pogonima ”Jadrankamena”, uvjerit će se u vjerodostojnost naših riječi. Mi i dalje tvrdimo da se u ”Jadrankamenu” može i mora ODMAH nastaviti proizvodnja i očuvati 290 radnih mjesta. U zemlji koja ima više od 350.000 nezaposlenih a taj broj se svakodnevno povećava,očuvati i jedno, a kamoli 290 radnih mjesta sveto je djelo.

Dakle:

Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske!

Poštovani gospodine predsjedniče Sabora Republike Hrvatske!

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske!

Poštovana gospodo saborski zastupnici!

Poštovana gospodo ministri članovi Vlade Republike Hrvatske!,

i svi Vi kojima je u interesu trenutni napredak i boljitak ove naše napaćene zemlje, na ‘slučaju’ ”Jadrankamen” imate priliku odmah sutra, bez ikakve ‘borbe’ i ulaganja (borba za svako radno mjesto i definitivni obračun sa svim vrstama korupcije i kriminala) pretočiti Vaše riječi u djela. 

POŽURITE, PREVIŠE SMO VREMENA IZGUBILI MI, ALI I VI!

Nezavisni sindikat radnika Jadrankamen d.d.

za Izvršni odbor predsjednik Tonči Drpić

Pučišća, 31. svibanj 2012.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
''Jadrankamen može i mora ODMAH nastaviti proizvodnju'', 5.0 out of 5 based on 7 ratings

4 Komentari za ovaj post

  1. R.P. Kaže:

    To je strašno, to je sramno, ta vijest je šamar za sve one koji već tjednima prate mukotrpnu borbu bračkih radnika. Ali fatalizmu ne sme biti mjesta. Treba dići uzbunu, potegnuti sva zvona diljem Hrvatske. Zvati HUS-ove i sve druge borbene sindikaliste da imenom i prezimenom oglase barem verbalnu podršku „Jadrankamenu“, zahtevati od socijaldemokratskih i laburističkih poslanika i drugih javnih zastupnika da barem verbalno stanu na stranu radnika, organizovati peticije na zagrebačkom sveučilištu i na splitskoj rivi: „Narode hrvatski! Ubijaju ti radnika! Od čega ćeš sutra živjeti? Potpiši peticiju!“

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Ivan Kaže:

    “Treba dići uzbunu, potegnuti sva zvona diljem Hrvatske.”

    Čisti Generalić, ali rano razdoblje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  3. R.P. Kaže:

    Podržavajući svoju klasu i list koji zastupa tu klasu mislio sam biti medju svojima, slobodan reći što mislim i osećam, ali ima jedna muha zunzara koja vas prati u stopu i sistematski pljuje po onome što kažete. Kao što je poznato, od muhinog ispljuvka nastaju crvi koji razjedaju brojne organske materije. Za čudo živo, ta muha se ne izjašnjava o glavnom tekstu , već parazitira na tudjim komentarima. U tom slučaju bolje je uzdržati se ubuduće od bilo kakvog komentara i ostaviti muhi ceo prostor. To što netko može doći sa strane i postati praktično (zluradi) mediator tudjeg sajta, to nije stvar pojedinih čitalaca I simpatizera Radničke Borbe, već njenog uredništva.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. Ivan Kaže:

    Druže R.P., lijepo je i dirljivo to što želite biti slobodni reći što mislite i osjećate, ali nije lijepo kada pravo na ispunjenje te iste želje osporavate onima koji se s vama ne slažu, koji poput muhe zunzare, vođeni, zapravo, jednom od temeljnih marksističkih teza – kritikom svega postojećeg – prate vaša jalova politčka snoviđenja. O kakvim zvonima pričate, druže R.P.? Kako vas nije stid? Pozivate na potpisivanje peticije? Na potpisivanje peticije? Jesu li to sva zvona? Vi ste obična dimna zavjesa iza koje se krije salonski ljevičar kojeg, poput provincijalne šiparice, vrijeđa jedno bezopasno blogersko komentiranje njegovih srcedrapajućih komentara. BU!

    Molim uredništvo da drugu R.P.-u osigura izolirani prostor za iznošenje klasno orijentiranih stavova ili da pronađe neki drugi način da ga sačuva od ispljuvka muhe zunzare i razjedajućih crva. U suprotnom, drugu bi moglo pozliti ili bi se, nedajbože, mogao rasplakati. Unaprijed hvala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu