Izjava Centralnog komiteta Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) o nacionalnim, regionalnim, i svjetskim političkim događajima

Centralni komitet Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) okončao je niz sastanka u i izvan Palestine na kojima se raspravljalo o nacionalnim, regionalnim, i svjetskim političkim događajima.

Na završetku sastanaka, Centralni komitet je naglasio kako svijet svjedoči pojavi novog i  multipolarnog svjetskog poretka u kojem skupine velikih država (kao što je BRICS; Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) igra veću ulogu na političkom i gospodarskom frontu, uključujući ograničavanje isključive moći SAD-a koje su dominirale međunarodnom scenom protekla dva desetljeća i primjenjivale svoju imperijalnu snagu na globalnoj razini. Centralni komitet je posebno istaknuo ključnu ulogu SAD-a u uskraćivanju poštenih i legitimnih prava našeg naroda  da oslobodi našu zemlju i izbori neovisnost, demokraciju, društveni napredak i razvoj.

CK je naglasio da svjedočimo ustancima i narodnim pokretima širom regije koji potvrđuju sposobnost arapskih naroda da ostvare svoja prava i izbore pobjedu nad tiranijom, korupcijom i kolonijalnom ovisnosti te uspostave demokratske i pluralističke arapske zemlje koje poštuju slobodu, dostojanstvo i prava svojih stanovnika, uključujući njihova demokratska, politička, socijalna i kulturalna prava. CK je istaknuo da bilo kakvi pokušaji stranih intervencija ili blokiranja rezultata ovih ustanaka i tranzicije prema demokraciji te pokušaji potkopavanja ili uplitanja u sudbinu našeg naroda zahtijevaju snažno odbacivanje i osudu. CK je naglasio kako revolucije i narodni pokreti mogu ostvariti svoje ciljeve promjene, slobode, demokracije, pravde i ljudskog dostojanstva te zaštite regije i njenog stanovništva od daljnjeg prolijevanja krvi ili uvlačenja u građanski rat, postavljanja vojnih baza i strane intervencije.

Situacija palestinske borbe će ostati središnja za sve arapske narode, kao i potpuno odbacivanje intervencija SAD-a i NATO-a jer takve intervencije ne koriste našem stanovništvu i njegovim legitimnim težnjama za slobodom, demokracijom i socijalnom pravdom. Jasno je da je tzv. ”demokratizacija” koju SAD propagira maska za agresiju, terorizam, zloupotrebu ljudskih prava, obavještajnih i sigurnosnih položaja, te zločinačka ubojstva, kao i maska za zločine njihovog strateškog saveznika, okupacijske cionističke države, te podupire kontrolu SAD-a nad naftom u regiji i gospodarenje njenim bogatstvom.

CK je se također dotaknuo situacije palestinskog nacionalnog pokreta na političkoj, službenoj, diplomatskoj i razini otpora, prozvavši situaciju ”okretnih vrata” stranaka za palestinsku podjelu, navodeći kako nastavak takve situacije u praksi ometa mogućnost našeg nacionalnog pokreta da se obnovi i postigne nacionalno jedinstvo kao nužne ciljeve za suočavanje s ponavljajućim krizama. Nemogućnost suočavanja s krizama se je negativno odrazila na naše nacionalne institucije i nije pomogla našem narodu u sukobu s cionističkim entitetom, njegovim ekstremizmom i sve više rasističkim vladama koje su predane potpunom poricanju prava palestinskog naroda i izgradnji onoga što nazivaju ”državom židovskog naroda” na ruševinama palestinskog stanovništva i njegovih prava.

CK je naglasio da:

Prvo, postoji hitna potreba okončanja podjela i ostvarivanje nacionalnog jedinstva bez odgode jer trenutna situacija nije dovoljna za zadovoljavanje potreba palestinskog nacionalnog pokreta i palestinskog naroda. Jedinstvo je jedina opcija – tračak nade za nacionalno spasenje i napuštanje kruga pregovora i oslanjanja na SAD, pogotovo u svjetlu sve većeg i agresivnijeg širenja naselja, opsade Gaze, kontinuiranog poricanja i uništavanja teško zaslužene borbe našeg naroda za slobodu, nezavisnost i povratak pod krinku ‘pregovora’ i ‘oživljavanja mirovnog procesa’.

Drugo, veoma je potrebno internacionalizirati pitanje zatvorenika u okviru međunarodnih i humanitarnih zakona i Ženevske konvencije. Zatvorenici moraju biti na vrhu političkih i diplomatskih ciljeva palestinskog pokreta kao dio sveobuhvatnog nacionalnog plana za oslobođenje zatvorenika. Ovo će pojačati uspjeh junačke borbe za slobodu i dostojanstvo koju su vodile i nastavljaju voditi tisuće zatvorenika protiv nasilja u cionističkim zatvorima, tamnicama i koncentracijskim logorima. Ovo je strateški povratak palestinskog slučaja Ujedinjenim narodima kako bi zaštitili palestinsko stanovništvo i njegova nezadovoljena prava, uključujući pravo na puno priznanje i članstvo Države Palestine.

Treće, CK poziva palestinsko vodstvo na napuštanje svih pregovora te sigurnosnih i gospodarskih obveza u odnosu na SAD te prestanak oslanjanja na apsurdne pregovore i sporazume, koji su u potpunosti zašli u slijepu ulicu te predstavljaju opasnost i nanose štetu nacionalnom projektu, a podržavaju samo zločine i delikte okupacije te njeno osporavanje međunarodno priznatog prava našeg naroda na suverenost, nezavisnost, samoodređenje i povratak.

Četvrto, svi oblici otpora moja biti zaštićeni riječju i djelom, uključujući promoviranje narodnog otpora za suočavanje i razotkrivanje da se agresija, naselja, opsada i zločini okupacije nastavljaju u punom mahu, te tražiti da okupacija odgovara pred međunarodnim sudovima. Nužno je aktivirati arapski i internacionalni bojkot Izraela i BDS (poziv na bojkot, lišavanje i sankcije prema Izraelu dok ne poštuje međunarodne zakone i prava Palestinaca, op.prev.), kao i međunarodnu borbu protiv normalizacije. Ovo je ključno za iskren i opsežan nacionalni pokret u kojemu svih mogu sudjelovati. Nakon 64 godine nakbe i okupacije te 20 godina sterilnih pregovora promjene koje se javljaju na arapskoj, regionalnoj i međunarodnoj razini dovode do razvoja sveobuhvatne nacionalne strategije otpora kako bi promovirale narodnu nepokolebljivost. Nužno je obnoviti palestinska predstavničke organe održavanjem demokratskih izbora za novo Palestinsko nacionalno vijeće i za sve palestinske institucije, sindikate, političke i lokalne vlasti prema proporcionalnom zastupništvu kako bi se učvrstilo nacionalno jedinstvo i obnovio status PLO-a kao nacionalne reference i jedinog legitimnog predstavnika našeg naroda.

Peto, ustupci zatvorske službe i okupacijskih vlasti pred voljom i zahtjevima zatvorenika u borbi praznih trbuha važan su korak naprijed na putu borbe i pobjede volje naroda, u epskoj borbi dostojanstva i slobode koju se poduzeli zatvorenici i njihovi vođe. Borba zatvorenika je obuhvatila sve sektore našeg stanovništva – muškarce, žene, starce, djecu, sve nacionalne i islamske snage i narodne institucije – te pokrete solidarnosti i saveznike širom svijeta u potpori palestinskom narodu. CK je čestitao pokretu zatvorenika koji su se bez oklijevanja upustili u borbu praznih trbuha, dižući slogane gladi bez predaje; pobjeda ili smrt. Njihova borba je iznijela neviđenu svjesnost o ljudskoj borbi zatvorenika putem otvorenih štrajkova glađu i narodnog otpora te je CK zahvalio svima koji su pridonijeli ovom postignuću. Pobjeda zatvorenika je inspiracije našim ljudima i dokaz da će jedinstvo u svrsi, vodstvu i pravednoj borbi rezultirati pobjedom nad nepravdom i agresijom te da je duh inicijative, hrabrosti i požrtvovnosti vidljiv u vodstvu vrijednom svoje misije koje je zaslužilo povjerenje naroda na putu otpora, borbe i pobjede. CK je pozdravio herojske drugove u zatvoru i vodstvo zatvorskog ogranka, predvođeno glavnim tajnikom, drugom Ahmadom Sa’adatom, te ponovio njihovu predanost da nastave na putu svoje borbe.

CK je isto tako pozdravio mučenike palestinske revolucije i mučenike borbe za slobodu u svijetu te obećao da će mučenici našeg naroda i naše nacije, zatvorenici u borbi za slobodu i njihove obitelji, ostati vjerni svojoj krvi i žrtvama kako bi ostvarili uzvišene ciljeve za koje su se žrtvovali i borili.

 

Centralni komitet Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, 22. svibnja 2012.

Izneseni stavovi osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno službene stavove Radničke borbe.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (12 votes cast)
Izjava Centralnog komiteta Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) o nacionalnim, regionalnim, i svjetskim političkim događajima, 5.0 out of 5 based on 12 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu