Categorized | Vijesti

Egipatska hunta proglasila vojnu diktaturu

Izdavanjem ustavnog dekreta u nedjelju navečer, Egipatsko Vrhovno vijeće oružanih snaga (SCAF) je dovršilo državni udar koji je izvelo prošli četvrtak i proglasilo vojnu diktaturu.

Samo dva dana prije drugog kruga egipatskih predsjedničkih izbora, hunta, koja uživa potporu SAD-a, raspustila je dominantno islamistički parlament i ustavotvornu skupštinu, koja je bila zadužena za izradu nacrta novog ustava.

Ustavnim dekretom, amandmanom na ustavnu deklaraciju koju je napisala vojska izdanim 30. ožujka 2011., SCAF je nametnuo potpunu kontrolu nad političkim životom u Egiptu.

Članak 56 dekreta predaje svu proračunsku i zakonodavnu vlast hunti do izbora novog parlamenta. Članak 60 B dozvoljava generalima da odlučuju o sastavu ustavotvorne skupštine i nadziru izradu nacrta novog ustava.

Članak 53 dodatno proširuje gospodarski i politički utjecaj vojske. On propisuje da SCAF stoji iznad zakona i osigurava kontrolu vojske nad bilo kojom budućom vladom, uključujući i predsjednika.

Specificira da su ”nosioci dužnosti člana SCAF-a odgovorni za odlučivanje o svim pitanjima vezanim za oružane snage, uključujući imenovanje njihovih vođa i produživanje mandata u službi prethodno spomenutih vođa. Aktualni predsjednik SCAF-a će djelovati kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga i ministar obrane do izrade nacrta novog ustava.”

Članak 53/1 kaže da ”predsjednik može objaviti rat samo nakon odobrenja SCAF-a.”

U ovim uvjetima, rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora između Ahmeda Shafiqa, posljednjeg premijera pod svrgnutim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i Mohameda Mursija, islamističkog kandidata Muslimanskog bratstva (MB), imaju mali značaj. Budući predsjednik će biti ništa više od figure u rukama SCAF-a.

Dekret je objavljen samo 20 minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju. Izbori – održani pod prijetnjom oružjem, s vojnim helikopterima koji su nadlijetali biračka mjesta – obilježeni su prevarom i brojnim nepravilnostima. U ponedjeljak, obje stane su proglasile svog kandidata za pobjednika s 52 posto glasova.

Al-Ahram Online i većina drugih egipatskih medija izvještavaju da je Mursi u vodstvu. Službeni rezultati će biti objavljeni u četvrtak.

Radnici i mladi su odgovorili masovnim neizlaskom na prve predsjedničke izbore od revolucionarnog svrgavanja dugogodišnjeg diktatora Mubaraka. Oba kandidata su desničarski predstavnici egipatske vladajuće elite, duboko neprijateljske prema revoluciji i naširoko omražene u radničkoj klasi.

Orkestrirani izbori, vojni udar i ustavni amandmani su razotkrili ”demokratsku tranziciju” koju promovira egipatska vladajuća elita i njeni imperijalistički saveznici u SAD-u i Europi kao ciničnu prijevaru. Ovi događaji su isto tako razotkrili i politički bankrot svih službenih političkih snaga u Egiptu – islamista, liberala i sitnoburžoaske ”ljevice” – koje su tvrdile da se demokracija može uspostaviti pod kontrolom hunte.

Cilj hunte nikada nije bila ”demokratska tranzicija”, već prvenstveno zaštita moći i bogatstva egipatske vladajuće elite, počinjući od socijalnih privilegija generala. Od dana revolucionarnog svrgavanja američke sluge Mubaraka, jedini cilj SCAF-a je bila obrana egipatske buržoaske države i imperijalističke dominacije nad Egiptom i cijelom regijom pred opasnošću koju su predstavljali masovni štrajkovi i prosvjedi radničke klase.

Državnim udarom i ustavnim amandmanima, generali nastoje zastrašiti i potisnuti bilo kakvu obnovu borbe radničke klase, glavne snage koja je stajala iz egipatske revolucije.

Članak 53b dekreta dopušta vojsci da intervenira za slamanje svih masovnih prosvjeda koji osporavaju autoritet generala: ”Ako se zemlja suočava s unutarnjim nemirima koji zahtijevaju intervenciju oružanih snaga, predsjednik može donijeti odluku da ovlasti oružane snage – uz odobrenje SCAF-a – za održavanje sigurnosti i obranu javne imovine.”

Jedan dan prije državnog udara, SCAF je izdao dekret kojim je dozvolio vojnim i policijskim snagama da uhite bilo koga tko je ”štetan za vlast” ili tko ”uništava imovinu”, ”odupire se zapovijedima” ili ”ometa promet.”

Jasno je da američki imperijalizam, glavni podupirač i sponzor vojne hunte, stoji iza uspostave otvorene vojne vlasti u Egiptu. AFP je izvijestio da je ministar obrane SAD-a Leon Panetta zvao feldmaršala Mohameda Husseina Tantawija, predsjednika SCAF-a, jedan dan nakon državnog udara.

Prema izjavi Pentagona, Panetta je zvao ”da raspravlja o trenutnim događajima u Egiptu” i naglasio potrebu za ”brzim nastavkom egipatske političke tranzicije, uključujući provođenje novih parlamentarnih izbora što je prije moguće.”

Tantawi je s druge strane ”ponovio” predanost hunte ”održavanju slobodnih i poštenih predsjedničkih izbora prema planu i prijenosu vlasti na demokratski izabranu vladu do 1. srpnja.” Prema izjavi, obojica su se ”složila oko važnosti strateškog odnosa SAD-a i Egipta”, a Panetta je rekao da se ”raduje suradnji s novoizabranom egipatskom vladom i ostvarivanju zajedničkih interesa.”

U ponedjeljak, glasnogovornik Pentagona George Little rekao je novinarima da je SAD ”duboko zabrinut zbog novih amandmana na ustavnu deklaraciju, kao i njihovu objavu u vrijeme zatvaranja biračkih mjesta na predsjedničkim izborima.”

Littleovi komentari su cinički izgovor. Panettin razgovor s Tantawijem jedan dan nakon državnog udara jasno daje do znanja da SAD podupiru SCAF-ovu kontrarevolucionarnu ofenzivu jednako čvrsto kao što su podupirale Mubarakov režim u prvim danima revolucije, kada se je smrtonosnim nasiljem obrušio na masovne prosvjede radničke klase.

Johannes Stern

Izneseni stavovi osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno službene stavove Radničke borbe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (6 votes cast)
Egipatska hunta proglasila vojnu diktaturu, 4.2 out of 5 based on 6 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu