14N: Ovo je put

Prenosimo izjavu Antikapitalističke ljevice (Izquierda Anticapitalista, IA), španjolske sekcije Četvrte internacionale, o generalnom štrajku koji će se 14. studenog održati u više europskih zemalja.

14. studenog Portugal i Španjolska idu u generalni štrajk, a u brojnim zemljama juga Europe milijuni osoba će se mobilizirati protiv rezanja plaća, smanjenja socijalnih izdataka i otpuštanja, uništavanja javnih službi, spašavanja banaka javnim sredstvima … Toga dana održat će se do sada najvažnija akcija masa za odbijanje politika koje provodi EU: štednje nauštrb radničke klase i podruštvljavanja bankarskih gubitaka. Uspjeh ovoga dana mobilizacije je ključan za održavanje i nastavak borbi protiv neoliberalne štednje na europskoj razini i za onemogućavanje da se na kraju nametne izlaz iz krize koji su zacrtale kapitalističke elite Europe.

Neoliberalna EU je moćan instrument u rukama krupnog europskog kapitala za nametanje ekonomskih i socijalnih politika u skladu s njihovim interesima: opće snižavanje plaća za postizanje ”konkurentnosti”, gubitak radničkih prava kako bi se olakšalo otpuštanje i prekarizacija [nesigurni i nestalni radni odnosi iliti, rječnikom kapitala, ”fleksibilizacija tržišta radne snage” – prev.], uništavanje javnih službi radi stvaranja novih poslovnih ”niša” za kapital, pretvaranje duga banaka u javni dug na račun socijalnih i javnih izdataka, povratak žena ”ženskim” poslovima i kućanstvu, rezanje demokratskih prava i porast političke represije …

Učinci ovih politika za zemlje juga Europe su razorni i donose uništavanje industrijskog i poslovnog tkiva, svaki put sve izraženije osiromašivanje radničke klase i povećanje socijalnog nezadovoljstva i protivljenja ”štednji.” Jaram duga i prioritet plaćanja kamata na njega nad osnovnim socijalnim potrebama pretvorio se u breme koje će opterećivati životne uvjete sadašnjih i budućih generacija. U zemljama na sjeveru Europe, naprotiv, široki sektori radničke klase i sindikalnog pokreta se nalaze pod utjecajem neoliberalnih priča o izvoru dužničke krize, po kojima su za nju kriva rasipna i slabo produktivna društva s juga.

Rušenje neoliberalne retorike i politike EU zahtijeva ujedinjenje ciljeva i akcija cijele radničke klase kontinenta – na prvom mjestu zemalja juga Europe – ističući zajednički program protiv politika štednje i nastavljajući mobilizacije na europskoj razini. Zahtijevati odbacivanje fiskalnog pakta i rekapitalizacije banaka javnim sredstvima, tražiti građansku reviziju duga i odbiti plaćanje nelegitimnog dijela, ojačati solidarnost i povezanost onih koji se danas na prvoj crti bore protiv štednje: Grčke, Portugala i Španjolske. Ukratko, zahtijevati otvoreno preispitivanje trenutnog modela EU.

Jasno je da ovo nisu ciljevi zbog kojih je sazvan dan akcije 14N i u ovoj sferi, sferi alternativa politikama štednje, okupljanje pokazuje najviše slabosti. Unatoč njima, 14N pokazuje put kojim trebamo ići: koordinacija borbi, iskustava i alternativa na europskoj razini. Također predstavlja potrebni odgovor na prihvaćanje neoliberalne retorike od srednjoeuropskih sindikalnih sektora – njima također pokazuje put. Zbog toga 14N može računati sa svom podrškom IA.

U Španjolskoj je ovo okupljanje posebno potrebno, kako zbog oklijevanja vodstava CCOO [Comisiones Obreras, sindikalna konfederacija Radničke komisije – prev.] i UGT [Unión General de Trabajadores, Opći sindikat radnika – prev.] o tome kako nastaviti mobilizacije nakon 15S, tako i zbog toga jer se vlada, nakon zastoja na koji je bila prisiljena zbog izbora, pripremala započeti novu fazu rezova (relativni zastoj, jer Gallardón [ministar pravosuđa – prev.] nije gubio vrijeme, uvodeći reformom kaznenog zakonika kriminalizaciju građanskog neposluha i podizanje sudskih taksi, uključujući one za radne i socijalne sporove, jednako kao i najavljenu, potpuno nazadnu, reformu prava na pobačaj). Na neposrednom obzoru, zahtjev za spašavanjem, za koje se tvrdi da je moguće, je neizbježan i ostvaruje se u dijelovima, njegovi učinci na gospodarstvo u recesiji će zasigurno biti katastrofalni: porast javnog duga, brutalno rezanje izdataka države, zatvaranje javnih poduzeća, masovna otpuštanja u javnom sektoru i redukcija mase plaća u javnim službama. Crna perspektiva.

Nasuprot ovome scenariju, 14N mora označiti kraj jedne etape i početak druge: moramo prestati s izoliranim i nepovezanim mobilizacijama, plašljivom retorikom pozivanja na ispravljanje vlade i iluzijama o pregovaračkim stolovima koji se već godinama pokazuju beskorisnima za dobivanje prava. 14N treba biti početak novoga ciklusa mobilizacije, planirane i organizirane, sposobne za pretvaranje u nepodnošljivi pritisak na vladu dok ista ne bude primorana prekinuti s rezovima. Moramo početi odozdo stvarati sindikalni, socijalni i politički front protiv rezova i štednje koji uključuje i zahtjeve pokreta kao što su 15M i 25S. U ovome smislu, općenito sindikalizam, a posebno najveći sindikati moraju okupiti temeljne zahtjeve socijalnog pokreta: novi zakon o izborima, proporcionalan i ravnopravan, građanska revizija duga i poštivanje prava nacija Španjolske. Socijalni pokreti, antikapitalistička ljevica i alternativni sindikalizam moraju gurati 14N da ode dalje od onoga što traže vodstva CCOO i UGT i što će stvarno biti prijelomna točka. U ovome smislu, posebno pozdravljamo odluku CGT-a [Confederación General del Trabajo, Generalna konfederacija rada – prev.] da se pridruži štrajku 14N, vlastitim sazivom i odgađanjem onoga koji je bio predviđen za 31. listopada. Jedinstvo u borbi je u ovom vremenu isto tako temeljno.

Sada, u neposrednoj budućnosti, zadatak je izgraditi generalni štrajk odozdo, stvarajući zajedničke okvire djelovanja u poduzećima, gradskim četvrtima, školama i sveučilištima, da bi ga pokrenuli, da bi garantirali njegov uspjeh, da bi 14N bio protest protiv rezova, štednje i vlade, da bi i dalje održao sposobnost odgovora na napade i da to bude dan opće mobilizacije u kojoj će nezaposleni, prekarni radnici, umirovljenici, imigranti i kućanice biti protagonisti i značajno vidljivi.

Ovi zajednički prostori trebaju ne samo služiti kao instrumenti izgradnje štrajka gdje se jačaju veze među onima koji su spremni pružati otpor, već i nametnuti svoju ulogu kao mjesta na kojima će se odlučivati kako ”upravljati” generalnim štrajkom, kako i kojem obliku nastaviti mobilizaciju, koje alternative rezovima treba istaknuti, itd. Ovim zadacima, članovi IA posvećujemo svu našu energiju.

Izquierda Anticapitalista, 24. listopada 2012.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
14N: Ovo je put, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

3 Komentari za ovaj post

  1. Davor R. Bergam Kaže:

    A šta reći. Možda ovo nije misto za ovo šta ću napisati al popizdija san pa moran! Računi (režije) mi ovaj misec iznosu 3259.44 kUna. Penzija mi je 1940-tak kUna, s invalidskim dodacima ravno 2745.54 kUna. Di ću nabaviti ostatak i šta ću isti ovaj misec?!
    Zašto ženske poslove stavljate u navodnike? Kod nas Bodulaca se točno zna posal i uloga žene. A inače san rastavljen.
    A štrajk naravno podržavan, ali samo deklarativno. Fizički nisan nizašta. Samo neka radnici porazu klasne neprijatelje bilo di u svitu! Proširiti će se to!!
    Lip pozdrav,

    NO PASARAN!!

    — Davor

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Davor R. Bergam Kaže:

    Posla san mejl na adrese predsjednika države, Sabora i Vlade. (Znan da je nažalost misto predsjednika Sabora prazno, ali adresa postoji i valjda je neko čita). Tematika je iz gornjeg posta. Bude li odgovora pejstaću ga tu da vidite kakve su to isparazne riči bez volje za akcijom. Znam za isprazne riči jer imam iskustvo s 3 Premijera i 2 Predsjednika države. Kurtoazne riči site buržoazije!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  3. Davor R. Bergam Kaže:

    Čuvam neka pisma koja sam dobio od državnih glavešina, ali ću vam za početak pokazati prismo predsjednika Josipovića od početka prošle godine kad sam ga upozoravao da je sve više bjede među narodom i da EU štiti samo kapitaliste. Ispričavam se zbog nečitkih slova. Očito da Predsjednik i ja nemamo isti encoding na kompu. Ja inače koristim GNU/Linux Debian. Koristi ga NASA, kod nas SRCE i CARNet. Mejl adresa Predsjednika se namjerno vidi u ovom postu. Mislim da to nije sporno jer se radi o adresi koju je On javno objavio još tjekom kampanje. Evo njegovog odgovora. Proćitajte i razmislite.

    From: Ivo Josipović‡

    To: ‘Davor R. Bergam’

    Subject: RE: EU

    Date: Sun, 9 Jan 2011 14:00:21 +0100

    Poštovani gospodine Bergam,

    Istina je, danas mnogi ljudi, a i Vi, na žalost žive lošije nego prije.
    Sigurno, danom ulaska u EU neće se ništa bitno promijeniti. Ali, ulazak u EU
    nudi perspektivu razvoja, ostanak izvan, znači daljnje potonuć‡e u bijedu i
    izolaciju. EU ne radi samo u interesu kapitala. Ali, bez njega nema razvoja
    ni novih radnih mjesta. Zalažem se da Hrvatska ne zaboravi tekovine
    socijalne države. Na žalost, danas imamo relativno malo postulata socijalne
    države ostvarenih u praksi. Znam, ako Vas hrani Caritas, moje Vas riječi
    teško mogu utješiti i ohrabriti. Moram Vam reć‡i da sam i u socijalizmu i u
    osamostaljenoj Hrvatskoj svojim radom (pravničkim, umjetničkim) uspijevao
    pristojno (iznadprosječno) živjeti. Upustio sam se u rizičnu i često vrlo
    neugodnu “avanturu” sudjelovanja u politici relativno kasno, u pedesetim
    godinama želeći doprinijeti da Hrvatska bude bolja. Budite sigurni da nije
    ekonomski motiv taj koji me na to naveo. Prije ulaska u politiku imao sam
    već‡a primanja nego sada kao predsjednik. Ȍesto sam i sam frustriran sporošć‡u
    promjena ili čak nemoguć‡nošć‡u da čak i kao predsjednik, ostvarim neke od
    željenih reformi. Vidim po rječniku koji koristite da ste negdje iz
    Dalmacije. Napišite mi više o sebi. Možda Vam neć‡u moć‡i pomoć‡i, ali, nikad
    se ne zna…….

    ——————–
    Dalje pišem ja. Odgovorio sam na mejl i dobio kratak kurtoazan odgovor nakon čega je kontakt prekinut.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu