Budućnost radnika Europe se odlučuje u Grčkoj

Prenosimo sadržaj izjave  o trenutnoj situaciji te predstojećim, ponovnim, paralamentarnim izborima u Grčkoj, kao i značaju otpora mjerama štednje u cijeloj Europskoj Uniji, koju je usvojio Izvršni komitet Četvrte internacionale. 

Grčki narod se dvije godine bori protiv štednje koju je nametnula Trojka (MMF, Europska Komisija i Europska Centralna Banka). Nakon sedamnaest jednodnevnih generalnih štrajkova, nakon masovnih demonstracija i okupacija trgova od strane ”aganaktismeni” (gnjevni), nakon okupacija radnih mjesta, na izborima održanim 6. svibnja, grčki narod je odbio stranke koje su prihvatile memorandum nametnut Grčkoj s više od 60 posto danih glasova, te dao 37 posto strankama lijevo od antisocijalnog liberalizma PASOK-a.

Već dvije godine, slomljena javnim dugom, koji je bio korišten kao kanal za prekomjernu akumulaciju financijskog kapitala, Grčka je postala laboratorij za politike usmjerene na tjeranje stanovništva da plaća za kapitalističku krizu. Planovi spasa nametnuti Grčkoj imaju samo jedan cilj: osigurati da grčka država otplati dug bankama, očuvati špekulativni novac financijskog mjehura koji su stvorile.  ”Memorandumi” koji prate ove planove su usmjereni na provjeravanje u Grčkoj do koje mjere kapital može monopolizirati bogatstvo koje su radnici stvorili odvodeći ih pritom u siromaštvo. Učinci ove politike su brutalno smanjenje plaća i mirovina; razaranje radnih zakona i regulativa; ogromno povećanje nezaposlenosti (koja u Grčkoj zahvaća već 21,2 posto aktivnog stanovništva, gotovo 30 posto žena i 50 posto mladih); recesija slična onoj 1929.-1930. (pad BDP-a od 6,9 posto u 2011., s predviđenim daljnjim padom od 5,3 posto u 2012.; smanjenje industrijske proizvodnje za 4,3 posto u ožujku 2012. u odnosu na ožujak 2011. …); razaranje zdravstvenog sustava (zatvaranje 137 bolnica i nestajanje petine radnih mjesta u zdravstvu, nedostatak lijekova zbog neplaćenih računa u iznosu od 1,1 milijarde eura …) i stambenog tržišta (200,000 stanova se ne može prodati … dok se broj beskućnika naglo povećao), pothranjenost …

Učinivši samovolju, tajnovitost i strah pravim oblicima vladanja, takva politika brutalne kontrole nad narodom morala je izazvati reakciju bijesa, bijede i ljutnje.  Dio te ljutnje je kanalizirala zlokobna rasistička, antisemitska i ksenofobna snaga, neonacistička skupina Zlatna zora, koja jaše na valu vladine politike represije prema prosvjednicima i progona imigranata te se je infiltrirala u policiju.  Ovo nas mora upozoriti da odbacimo politiku vladine represije i rasizma koju je ”Trojka” nametnula Grčkoj.

Suočena s politikom koju je Trojka nametnula, grčka radikalna ljevica, a posebno SYRIZA, koja danas zauzima središnje mjesto u grčkoj političkoj situaciji, zastupa hitni plan s 5 točaka:

1. Ukidanje memoranduma, svih mjera štednje i protu-reformi radnih zakona koje uništavaju zemlju.

2. Nacionalizacija banaka koje su većinom otplaćene državnom pomoći.

3. Moratorij na otplatu duga i revizija koja bi omogućila otkazivanje i ukidanje nezakonitog duga.

4. Ukidanje imuniteta od progona za zastupnike.

5. Izmjena izbornog zakona koji je dopuštao PASOK-u i Novoj demokraciji da vladaju na štetu grčkog naroda i strovale zemlju u krizu.

Četvrta internacionala poziva cijeli međunarodni radnički pokret, sve gnjevne, sve one koji brane ideale ljevice, da podupru takav hitni program.

Želimo da grčki narod uspije, svojim glasanjem i mobilizacijom, postaviti vladu cijele društvene i političke ljevice koja odbija štednju, vladu sposobnu nametnuti poništavanje duga. S ovoga stajališta pozivamo na okupljanje svih snaga koje se bore protiv štednje u Grčkoj – SYRIZA-e, ANTARSYA-e, KKE (Komunističke partije Grčke, op.prev.), sindikata i drugih socijalni pokreta – oko hitnog plana.

Kriza nije grčka kriza, već kriza Europske Unije podvrgnute volji kapitala i vlada u njegovoj službi. To je kriza kapitalističkog načina proizvodnje u cijelom svijetu. Grčki narod, a ne Trojka, treba odlučiti koja će se politika slijediti u toj zemlji. Pokušaji njemačke kancelarke Angele Merkel da nametne Grcima referendum o euru prilikom izbora 17. lipnja – pravi izborni puč – mora biti odbijen. Danas se treba boriti protiv diktati Trojke, a ne eura.

Više nego ikad, borba protiv politike štednje čini nužnom borbu za raskid s politikama i sporazumima koji čine osnovu ustrojstva Europske Unije. Više nego ikad, borba protiv štednje ne znači uzmicanje u nacionalizam, već razvoj pokreta za drugačiju Europu koja brani suverena demokratska i socijalna prava svih naroda i perspektivu Socijalističkih Ujedinjenih Država Europe.

Grčka je postala laboratorij Europe. Na ljudskim zamorcima provjeravaju metode koje će potom biti primijenjene na Portugal, Španjolsku, Irsku, Italiju itd. Grčki narod je revoltiran, na radnim mjestima, na ulicama i u glasačkim kabinama, protiv okrutnih politika. Otpor Grka je naš otpor, njihova borba je naša borba. Ovaj otpor pokazuje da obrana vitalnih interesa narodnih klasa podrazumijeva sukob s vladajućim klasama, na nacionalnoj i Europskoj razini. Moramo uvećati jedinstvene inicijative za potporu borbe grčkog naroda i njegove radikalne ljevice. No, najbolji oblik solidarnosti s grčkim narodom je kopiranje njihova primjera u svim zemljama razvijanjem i koordiniranjem otpora nehumanim politikama štednje i razaranja. Upravo toga se kapital, koji je odgovoran za krizu, boji: širenja otpora!

Izvršni komitet Četvrte internacionale

24. svibnja 2012.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (4 votes cast)
Budućnost radnika Europe se odlučuje u Grčkoj, 4.8 out of 5 based on 4 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu