Lav Trocki: Još jednom : Sovjetski Savez i njegova obrana

Članak Još jednom : Sovjetski Savez i njegova obrana Trocki je napisao  kao odgovor na protu-izvještaj Četvrta internacionala i ruska kontrarevolucija, koji je na drugom kongresu Internacionalističke radničke partije (Parti ouvrier internationaliste), održanom u studenom 1937., podnio njen vođa Yvan Craipeau. Zanemarivši marksističku sociologiju, Craipeau je zaključio da je staljinistička birokracija eksploatatorska klasa pa u slučaju rata nije potrebno razlikovati Sovjetski Savez od imperijalističkih zemalja. Trocki prvo, dopuštajući da je birokracija zaista klasa, pokazuje da se to novo ”klasno” društvo bez sumnje mora podržati u sukobu s drugim klasnim društvima jer im je superiorno; njihovoj ekonomskoj stagnaciji i propadanju suprotstavlja izvanredan rast proizvodnih snaga na temelju nacionaliziranog vlasništva i planske ekonomije. U nastavku objašnjava zašto birokracija nije klasa i zašto je u Sovjetskom Savezu potrebna politička, a ne društvena revolucija te na brojnim primjerima ruši Craipeauov sociološki okvir izrađen antidijalektičkom metodom. Na kraju, Trocki sažima smisao obrane Sovjetskog Saveza riječima: ”Staljin srušen od radnika – to je velik korak prema socijalizmu. Staljin pregažen od imperijalista – to je pobjednička kontrarevolucija.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Lav Trocki: Još jednom : Sovjetski Savez i njegova obrana, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

1 Komentari za ovaj post

  1. BRANKO STOJKOVIĆ Kaže:

    Pridružite nam se!
    Požurite, Hrvati, imamo malo vremena da spasimo Hrvatsku. ŠTIT je putokaz za sve buduće generacije – boraca protiv (ne)čovječnosti. To danas treba da bude poruka: Mi danas nastavljamo istu borbu – da unaprijedimo sebe i promijenimo ustaljeni svijet. Naša časna “ruka desnica” je protiv izrabljivanja i kolonizacije, odnosno protiv smo porobljavanja, tj. dužničkog ropstva. EU donosi nam zlo i ništa dobro…

    Onaj tko je pročitao (prijevod knjige) od Igora Buniča “Partisko zlato” lako može vidjeti da Lenjin, Trocki, Staljin i Tito,.., i svi ljevičari nisu bili pravi revolucionari već oni su bili fini pljačkaši naroda… Iskoristivši demokratsko rasulo nakon svrgavanja monarhije, vlast je u Rusiji (i drugim socijalističkim zemljama) osvojila međunarodna teroristička organizacija – pod vodstvom židovskih masona i bankara… Odumrli komunizam je čisti dokaz smišljene urote protiv neukog naroda.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -7 (from 7 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu