Pozdravne poruke Sindikalnoj konferenciji

Prenosimo prijevode nekih od pozdravnih poruka europskih sindikata i organizacija Drugoj sindikalnoj konferenciji održanoj 03. i 04. ožujka u Zagrebu.

Velika Britanija, sindikat Unite the Union

Solidarnost sa sindikalistima u Hrvatskoj!

Mi sindikalisti članovi Unite the Union ogranka London and Eastern Region (predstavljajući 350 000 radnika iz 23 sektora) u Britaniji s velikim zadovoljstvom pozdravljamo izvješće s konferencije sindikalista iz Hrvatske pod nazivom Radnički otpor uništavanju poduzeća, održane u Zagrebu 24.  i 25. 11.2012., kao i rezoluciju koju su usvojili sudionici.

Ističemo probleme na koje se osvrćete u svojoj izjavi :

–          propadanje poduzeća

–          nemogućnost radnika da utječu na odluke direktora i menadžera

–          smanjenje plaća

–          neisplaćivanje plaća

–          nesigurnost i gubljenje radnih mjesta

–          nemogućnost dostojanstvenog života od plaće

–          opći napadi na radnička prava

 

Gotovo svi ovi problemi su pitanja koja su nam poznata, te sa kojima se suočavamo svakodnevno kao radnici u Ujedinjenom kraljevstvu, posebno nakon duboke krize financijskog i bankarskog sistema koja je izbila 2007. i 2008. Posebno podupiremo vašu odlučnost da se borite protiv privatizacije i rasprodaje javne imovine.

Duboko se slažemo s vašom izjavom : „U radničkim borbama ostvarivat ćemo punu solidarnost i pružiti konkretnu uzajamnu podršku radnicima bez obzira na poduzeće, granu djelatnosti ili sindikalnu pripadnost i pozivamo sve sindikate da se tome pridruže”.

Sa samog ruba Europe podupiremo ovaj poziv, razumijemo vašu borbu, te želimo organizirati vlastitu borbu kako bismo obranili svoja radna mjesta, naša prava i naš životni standard paralelno s vama.

Veoma nam je drago znati  kako uskoro ponovno namjeravate održati sljedeću konferenciju i želimo vam mnogo uspjeha.

Srdačan pozdrav,

Peter Kavanagh,

regionalni tajnik

 

 

Podrška iz Švedske, radnici Volva

 

Dragi drugovi,

s velikom radošću smo pročitali izvješće i rezoluciju sa vaše konferencije Radnički otpor uništavanju poduzeća u Hrvatskoj.

Ovo su očajna vremena za sve radnike širom svijeta. Kapitalistička kriza se pojačano prebacuje na leđa radnika, nezaposlenost se povećava, sustav socijalne sigurnosti se napušta i privatizira, plaće i radni uvjeti se smanjuju svugdje na svijetu. Radnička klasa, društvo u cjelini, te okoliš o kojemu ovisimo, ugrožen je od kapitalističkog sistema na svim razinama u svim zemljama. Žalosno malo sindikata je ustalo protiv toga, naprotiv radnici se usmjeravaju jedni protiv drugih u korporacijskim životinjskim borbama za tržišta i profite.

U ovom kontekstu inicijative kao što je vaša su ohrabrujuće i važne svugdje gdje se pojavljuju, a posebno je značajno što povezujete socijalna pitanja, kao što je otpor privatizaciji, s osnovnim pitanjima vezanima uz radno mjesto, kao što su plaće i nesigurnost radnih mjesta (posljednje je ključno pitanje na našim vlastitim radnim mjestima). Također je važno što ističite zahtjeve vezane uz radnički utjecaj unutar vrata poduzeća, što je u ovim vremenima gotovo zaboravljen zahtjev. Čini nam se obećavajućim što pokušavate izgraditi jedinstvo oko ovih pitanja odozdo na bazi klasne borbe.

 

Želimo vam sreću u vašem budućem radu i nadamo se da ćemo ostati u kontaktu.

Solidarno,

 

Jan – Olov Carlsson, predsjednik podružnice sindikata metalaca u Volvu, Umea

Gunnar Petterson, zamjenik predsjednika podružnice sindikata metalaca u Volvu, Umea

Christer Lindsjo, predsjednik Grupe 31, sindikata metalaca u Volvu, Goteborg

Peter Widen, radnik u postrojenju konstrukcijske opreme Volva, Eskilstuna

Hans Andersson, radnik ALO AB, Umea

Lars Henriksson, radnik u konstrukcijskom postrojenju Volva, Goteburg

 

 

Njemačka, organizacija ISL

 

Drugoj konferenciji hrvatskih sindikata

 

Dragi drugovi,

pozdravljamo vašu konferenciju i šaljemo vam tople pozdrave u duhu internacionalne solidarnosti. Naši bliski politički prijatelji iz Radničke borbe su nas obavijestili o vašoj borbi u interesu onih koji žive od rada, te za stvaranje širokog pokreta s ciljem borbe za interese radnika i svih potlačenih. Želimo pun uspjeh u radu vaše konferencije kako bi se stvorile i ojačale veze suradnje između radnika različitih sektora i ostalih žrtava vladajuće kapitalističke klase i njihovih političkih slugu svih tipova.

U našoj zemlji, s našim zasigurno skromnim snagama, uključeni smo u sindikate, boreći se za klasno borbenu orijentaciju, te u socijalne pokrete, kao i stranku Die Linke, zalažući se za liniju prema jasnom raskidu ne samo s neoliberalnim, već svim tipovima pro-kapitalističkih politika. Sudjelujemo u mobilizacijama protiv mjera štednje, privatizacija i svih rezova u pravima onih koji nemaju drugog vlasništva osim svoje radne snage.

Uvjereni smo da odnos snaga između radničke i vladajuće kapitalističke klase može biti promijenjen samo snažnim internacionalnim pokretom koji razvije perspektive novoga društva koje više nije vođeno utrkom za maksimiziranjem profita i konkurencijom, već solidarnošću i ciljem zadovoljavanja ljudskih potreba.

To bi predstavljala socijalistička demokracija, drugim riječima politička vlast radnika. Nadamo se da ćemo s vama biti ne samo u duhu kao sada, već i u akciji, u okviru zajedničke internacionalne akcije kako na socijalnom, tako i na političkom polju.

S vama u duhu internacionalne solidarnosti,

ISL

 

 

Njemačka, organizacija RSB

 

Dragi drugovi,

željeli bismo izraziti našu punu potporu i solidarnost s borbom radničkog pokreta u Hrvatskoj, kao i s vašim naporima za izgradnjom ujedinjenog sindikalnog pokreta, koji bi bio u stanju sukobiti se s stalnim napadima nacionalnog i internacionalnog kapitala.

U svim europskim zemljama suočavamo se s istim problemima koje ste naveli u svojoj konačnoj deklaraciji sindikalne konferencije. Samo ujedinjeni otpor radnika i njihovih organizacija u Europi moći će se uspješno oduprijeti propadanju životnog standarda, uništavanju socijalnog sustav, te smanjivanju radničkih prava.

Mislimo da je vaš način na koji doprinosite suradnji različitih radničkih organizacija putem ovakvih sastanaka i konferencija, te koji stoga otvara put ujedinjenom frontu protiv brutalnh napada vladajuće klase, ne smao koristan, već i nužan kako bi se sinkronizirale borbe na nacionalnom kao i internacionalnom nivou.

Dakle, poželjeti vam uspjeh zapravo nije ništa drugo nego poželjeti uspjeh nama samima.

Sa solidarnošću,

RSB

 

Grčka, organizacija OKDE

 

Dragi kolege i drugovi,

šaljemo naše najsrčanije pozdrave vašoj konferenciji i želimo joj svaki uspjeh.

Dopustite nam da najprije spomenemo neke stvari o političkoj i financijskoj situaciji u Grčkoj. Grčki kapitalizam je u krizi koja onemogućuje povratak ranijeg stanja, te koju se ne može kontrolirati. Tijekom proteklih godina stanje grčkog kapitalizma – u suštini njegov kolaps –  još se više produbio. Politika memoranduma je posebno pogodovala ovome. (Napomena: Memoradnum predstavlja paket oštrih mjera grčkih vlada koje su preduvjet financijskoj “pomoći” Europske unije i MMF-a.) Što se tiče BDP-a recesija je za 2011. iznosila 7.1%. Ukupni pad od 2008. iznosi između 20-22%, što su rekordne brojke u kapitalističkoj povijesti. Što se tiče javnoga duga, on je 2010. (prije nego što su započeli različiti programi tzv. “spašavanja Grčke”) iznosio 115% BDP-a, dok je krajem 2011. iznosio 165% BDP-a. Nakon friziranja duga, za što se pretpostavlja da će ga učiniti održivim, procijenjeno je da je krajem 2012. svejedno dosegnuo 166% BDP-a. Nezaposlenost je dosegnula 27% u skladu sa službenim statistikama, no prave brojke prelaze 30%, dok je nezaposlenost kod mladih 60%. Naravno, socijalna šteta i katastrofa je mnogo veća ako također uzmemo u obzir smanjenja plaća i mirovina, brutalne poreze na radničku klasu o običan narod, duboko propadanje i kolaps zdravstvenog sustava, socijalnog osiguranja, obrazovanja, te svih javnih službi.

Dalje bi rekli nekoliko riječi o sindikalnom i radničkom pokretu. Samorazumljivo je da su borbe i ukupni uvjeti u radničkom pokretu odlučujući faktor za socijalnu i političku evoluciju koja nam predstoji, za rušenje (ili ubrzavanje ovog rušenja) postojeće tro-stranačke vlade. Birokracija GSEE-a (Grčka opća konfederacija radnika), čiji je velik dio prešao na stranu šefova, sazvala je ukupno 19 generalnih štrajkova, koji su u cjelini bili veoma masovni i neki od  njih su završili u sukobima s represivnim aparatom (Jun 2011, 12. veljače 2012.), no naravno ne zbog toga što su ovi birokrati vodili (oni su bili u potpunosti odsutni, gotovo su nestali) ili zatp što su slijedili birokrate ili ih simpatizirali. Čitav pokret prethodnog perioda nije bio ograničen samo na sindikate i njihove borbe. Bili su tu i grčki ‘indignados’ na trgovima, kao i mnoštvo drugih velikih i manjih oblika otpora (kvartovske skupštine, borbe protiv visokih računa za struju itd.) Razvoj ovakvih masovnih pokreta, sa karakteristikama različitim od onih tradicionalnih ili sindikalnih pokreta, nije nešto što se zbiva prvi puta. “Iznenadne” i “neočekivane” reakcije masa i pokreti poprimaju različite oblike. Trg Syntagma (i ostali “trgovi” u čitavoj zemlji tokom grčkog pokreta  ‘indignados’) je jedan od njih, provale nezadovoljstva u prosincu 2008 drugi itd. Pokret je u cjelini doveo do ovih velikih borbi i sukoba, zaoštravanja političke krize,   kao rezultat (ili polovičan rezultat) imao je pad vlade Papandreua i Papadimosa, promijenio je društvene i političke odnose snaga, ojačao je snage radničkog pokreta i ljevice itd.

Međutim, u ovom pokretu, gledano u cjelini, nedostajala je politička hegemonija radničke klase – što predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva koje bi trebalo postići u novom periodu, te naravno u revolucionarnoj politici.

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (15 votes cast)
Pozdravne poruke Sindikalnoj konferenciji, 4.5 out of 5 based on 15 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu