Poziv na stvaranje međunarodnog fronta u Kobaneu

Socijalističke i revolucionarne organizacije u Turskoj izdale su zajedničko priopćenje u kojoj su najavile stvaranje Birleşik Özgürlük Güçleri u Kobaneu – Ujedinjenih slobodarskih snaga (BÖG), te pozvale na stvaranje međunarodnog fronta za obranu revolucije u Rojavi, priopćeno je u članku objavljenom u novinama Özgür Gündem.

Izjava je saopćena od strane Iyasa Hekimoğlua, koji je govorio u ime BÖG-a. Ističući kako je otpor u Kobaneu postao Pariška komuna 21.st., Hekimoğlu je rekao : „Na Bliskom istoku, gdje vrebaju kapitalistički barbarizam i imperijalistički interesi, model Rojave – koji teži i sudjeluje u izgradnji oblika života koji je antikapitalistički, komunalan, te na strani slobode i demokracije – pokazuje internacionalistički način života narodima Bliskog istoka i svijeta. Kobane nije prvi niti će biti zadnji.

Hekimoğlu je dodao kako je Kobane postao mjesto oživotvorenja komunalnih sela Sheikh Bedreddina [i] govoreći:“[Kobane] je vatra nastala od iskre koju je bacio Bedreddin sa svojim komunalnim selima. Narodi Bliskog istoka nisu napustili njegov otpor. Pravi prijatelji potlačenih naroda nisu šefovi niti oni koji liju lažne suze dok rade znak Rabia  [ii] . Komunisti – koji su se žrtvovali u Palestini sedamdesetih, u Libanonu osamdesetih, te kurdistanskim planinama devedesetih – pravi su prijatelji naroda.

Hekimoğlu je završio govoreći kako su revolucionari iz Turske prisutni u Kobaneu kao dio BÖG-a, s ciljem da odigraju historijsku ulogu, ističući: „došli su kako bi danas donijeli život internacionalističkom duhu u Kobaneu kakav je jučer postojao u Španjolskoj. Očekujemo da će svi komunisti svijeta, a posebno revolucionari iz Turske, raditi na stvaranju nade u Kobaneu i zauzeti svoje mjesto u internacionalnom frontu“.

 

 

 

 

 

 

____________________________________

[i] Sufijski teolog i vođa ustanka protiv Otomanskog carstva 1416, borac za socijalne promjene, prema mišljenju antikapitalista, vođa jednog od prvih proto-socijalističkih pokreta

[ii] Podignuta četiri prsta s uvučenim palcem, znak populariziran tokom egipatskih prosvjeda i povezan s Muslimanskim bratstvom, predsjednik turske Erdogan također ima običaj njime redovito započinjati govore.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (17 votes cast)
Poziv na stvaranje međunarodnog fronta u Kobaneu, 4.9 out of 5 based on 17 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu