Categorized | Vijesti

Okrutnost imperijalističkih ratova rezultira u okrutnosti terorizma

Nova antikapitalistička partija iz Francuske je objavila ovu izjavu 14.11.2015, nakon pariških napada u noći 13. studenog

Užasni napadi koji su se dogodili u petak navečer u Parizu, u u kojima je ubijeno 120 ljudi uz desetke ranjenih, svojim slijepim nasiljem izazivaju revolt i gnjev. NPA dijeli ove osjećaje i izražava solidarnost sa žrtvama i njihovom rodbinom. Ova tragedija je još i gora budući da pogađa nevine žrtve – ovi ubilački napadi bili su usmjereni prema stanovništvu.

Ova okrutnost u središtu Pariza, vrijedna osude, odgovara jednako slijepom te čak još fatalnijem nasilju francuskog zračnog bombardiranja u Siriji, koje je uslijedilo odlukom Françoisa Hollandea i njegove vlade.

Ovi napadi su trebali biti usmjereni prema borbi protiv Islamske države, terorističkih džihadista, no ustvari – zajedno ruskom intervencijom i bombardiranjem – štite režim odgovoran za mučeništvo sirijskog naroda, diktatora Assada.

Tamo je također civilno stanovništvo prva žrtva, osuđeno da živi pod terorom ili bježi pod prijetnjom života.

Imperijalistička okrutnost i islamistička okrutnost hrane jedna drugu. I to čine kako bi kontrolirale rezerve nafte.

U svome bijednom obraćanju Hollande se slomio i promucao nešto o Republici. On, koji se igra ratnog vođe i ima veliku odgovornost u ovoj tragediji, traži “povjerenje”. Proglasio je izvanredno stanje širom Francuske podrazumijevajući kako je odgovor u gaženju temeljnih sloboda. Odmah je podržan od Sarkozya. Političke vlasti stoga od sada mogu zabraniti javna okupljanja i kontrolirati tisak.

Oni koji su još jednom najodgovorniji za ovaj ispad barbarskog nasilja pozivaju na nacionalno jedinstvo. Nastoje okrenuti dramatičnu situaciju u svoju korist kako bi ugušili revolt i gnjev. Za to imaju spremnog žrtvenog jarca – muslimane. Odbacujemo bilo kakvo nacionalno jedinstvo s onima koji su odgovorni za ratove – s buržoazijom, Hollandeom, Sarkozyjem i Le Penom. Osuđujemo rasizam kojega lansira država u ime navodnih “vrijednosti republike” u trenucima kada se, pod maskom borbe protiv terorizma, napadaju demokratska prava. Tražimo povlačenje izvanrednog stanja.

Jedini odgovor na ratove i terorizam je jedinstvo radnika i naroda, između i preko različitosti u porijeklu, boji kože, religiji, preko granica; kako bi se borili protiv onih koji ih žele utišati i dominirati nad njima – kako bi se ukinuo kapitalistički sustav koji stvara okrutnost.

Kako bi se okončao terorizam mora se okončati imperijalističke ratove koji nastoje očuvati otimanje bogatstva od naroda kojime upravljaju korporacije, prisiliti na povlačenje francuskih trupa iz svih zemalja u kojima se nalaze, posebno u Siriji, Iraku i Africi.

Nova antikapitalistička partija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (57 votes cast)
Okrutnost imperijalističkih ratova rezultira u okrutnosti terorizma, 4.4 out of 5 based on 57 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu