Categorized | S radnog mjesta

“Ne damo svoj kruh, ne damo svoj škver!”

Otprilike tri tisuće radnika, studenata, nezaposlenih i umirovljenika okupilo se 21. 10. 2009 u Rijeci na prosvjednom skupu kojega je organizirao Sindikat metalaca Hrvatske, a koji se održao iznad riječkog brodogradilišta 3. Maj.  Na prosvjednom skupu je od Vlade zahtjevana hitna isplata zaostalih plaća za rujan, nabavka materijala neophodnog za normalan nastavak proizvodnog procesa, te rješavanje pitanja financiranja 4 tankera za domaće brodare u idućih deset dana.  S obzirom da nije dobivena garancija za daljnju proizvodnju radnici su najavili i prosvjede na Markovom trgu u Zagrebu.

Okupljenima su se obratili predstavnik radnika u Nadzornom odboru, te predstavnici SMH i SSSH-a. Oštro je kritizirana Vladina politika, te je više puta naglašeno kako je odluka o privatizaciji u ovome trenutku promašena. Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske je poručio :  Ako propadnu brodogradilišta, propast će i više od 100.000 hrvatskih metalaca. Mi to nećemo dopustiti. Izaći ćemo na ulice i pokazati gospodi iz Vlade da mi svoje plaće ne dobivamo iz državnog proračuna, nego ih zaslužujemo radom. Svi ćemo biti skupa, Pula, Rijeka, Split, Trogir, moraju biti zajedno, jer ako padne jedan, padamo svi. Hrvatski metalac, tokar, bravar, zavarivač neće prodavati sladoled turistima nego raditi svoj posao u brodogradilištu”.

Vrijeme je da se svi u potpunosti solidariziramo sa radnicima u brodogradilištima, te jasno i otvoreno suprotstavimo Vladinim zločinačkim planovima privatizacije koji zapravo znače likvidaciju brodogradnje!

Pozivamo sve radnike i radnice zaposlene u brodogradnji da se organiziraju, te koristeći sve metode otpora pokažu otvoreno protivljenje ovom planu privatizacije brodogradilišta kao planu svog konačnog obespravljenja, te onemoguće njegovu provedbu! Isto tako pozivamo sve radnike ostalih struka, studente i učenike, te intelektualce da javno osude ovaj pokušaj privatizacije brodogradilišta!

Radnička borba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
"Ne damo svoj kruh, ne damo svoj škver!", 5.0 out of 5 based on 7 ratings

1 Komentari za ovaj post

  1. HQX Kaže:

    Zaista je vrijeme za akciju ne smijemo dati lopovima da unište brodogradnju kao što su is ve ostalo! Vrijeme je za otpor!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu