Categorized | S radnog mjesta

Tags :

Slučaj Kamensko

Nakon štrajka kojim su izborile isplatu plaća za rujan, radnice tvornice “Kamensko” ne spavaju mirno. Uz namjerno neodgovorno upravljanje tvrtkom pitanje je vremena kad će ostati bez posla koji je njihov jedini izvor prihoda.

Tvrtka  je to u kojoj plaće često kasne i nisu se povećavale već 19 godina. To bi drugim riječima značilo da radnice jedva prežiivljavaju . U  posljednje dvije godine proizvodnja se  prepolovila. Od  šest pogona  koji su u dvije smjene proizvodili muški i ženski program, danas se radi u jednoj smjeni i to samo muška kolekcija. Od ukupnog broja zaposlenih danas je opstala četvrtina njih, ali i  tih 25 posto jedva zadovoljava normu zbog slabe prodaje.

Uprava  tvrtke će već u svibnju sljedeće godine otpustiti 200 radnika jer se cijeli pogon s oko 250 radnika seli izvan Zagreba. Radnici vjeruju da bi već bili na cesti da tvrtka kojim slučajem ima dovoljno novca za otpremnine. Kako se doznaje za ovakovu katastrofu najviše je kriva stalna smjena uprave i neodgovoran odnos prema poslu. Ovdje se može konstatirati kako bi stvari stajale drugačije da su radnici zauzeli tvornicu i preuzeli proizvodnju, te uveli sustav radničke kontrole i upravljanja. Ne bi bilo potrebe za stalnim smjenama nekih uprava i biznismena koji su se došli obogatiti i radnici bi bili puno više motivirani pošto bi se radilo o njihovoj tvornici.

Kao što smo  doznali u slučaju s MTČ-om i ovdje se sumnja da vlasnici žele dosta atraktivno zemljište u Reljkovićevoj ulici.  Na tom bi mjestu  navodno trebao biti izgrađen luksuzni šoping centar. To je jedan i od razloga zašto uprava, unatoč lošoj financijskoj situaciji, ne želi proglasiti stečaj.

Na  ovom primjeru se još jednom potvrđuje kako između uprave (predstavnika vlasnika) i samih radnika postoji velika proturječnost. Radnici bi radili i od rada živjeli, no to mogu samo ako im plaće prate troškove života; vlasnici bi preko radnika htjeli profite, odnosno da dobiju više nego što su uložili. Naposljetku nisu ulagali da  pomognu radnicima, već da kroz sebične interese kratkoročno zarade. Ta proturječnost može se ukinuti samo organiziranjem plenuma u tvornici i prelaskom prava upravljanja na radnike.

Radnička borba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Slučaj Kamensko, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu