Categorized | Vijesti

Podrška ANTARSYA-i

Otvoreno pismo podrške Radničke borbe ANTARSYA-i povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Grčkoj. ANTARSYA je antikapitalistička koalicija revolucionarnih organizacija u kojoj sudjeluje i OKDE – Spartakos, grčka sekcija Četvrte internacionale.

Dragi drugovi,
Sa posebnom pažnjom pratimo sve događaje iz socijalnog pokreta u Grčkoj, žarišta klasne borbe u Europi, te posebno one koji su usmjereni prema stvaranju radničke i antikapitalističke alternative postojećem sistemu – nasuprot grčkoj buržoaziji, EU i imperijalistima, te šovinizmu i ksenofobiji. To ne činimo samo kao pripadnici organizacije Radnička borba, već zajedno s ostalim progresivnim radnicima, studentima i aktivistima u Hrvatskoj. U tom pogledu u potpunosti podupiremo djelovanje ANTARSYA-e, te sa velikom nadom promatramo njezinu izgradnju i borbe koje vodi. Nadolazeći izbori u Grčkoj nisu samo od odlučujuće važnosti za grčku radničku klasu, već i za čitavi europski radnički i antikapitalistički pokret. Radnici, ali i studenti, nezaposleni i umirovljenici koji šestog maja izlaze na birališta kao svog dosljednog, ozbiljnog i radikalnog zastupnika imaju ANTARSYA-u. Svaki glas koji ANTARSYA dobije i svaki vid izbornog uspjeha, za koji se nadamo da će se ostvariti, predstavlja pobjedu i za nas u Hrvatskoj; u perspektivi jačanja suradnja naših antikapitalističkih pokreta, te zajedničkog rada na rušenju kapitalizma i borbi protiv neoliberalne EU i imperijalističkog izrabljivanja.

Sa solidarnošću,
Radnička borba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 Komentari za ovaj post

  1. Vladimir Kaže:

    Koliko vrijede i kakvi su programi SYRIZA-e i KKE-a?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Drug Kaže:

    Najvažniji dio SYRIZA-e čini reformistički i oportunistički Synaspismos, no uz njega postoje i različite revolucionarne struje, tako da je njihov rezultat zasigurno korak dobar prema naprijed. KKE je izuzetno oportunističke partija iz staljinističke tradicije koja, samo radi ilustracije, propagira grčki nacionalizam odbijajući priznanje imena Makedonije, u prošlosti je podržavala Miloševića, a u grčkoj su u studentskom pokretu u više navrata sabotirali prosvjede itd, također su izuzetno sektaški i samoreferentni, odbijaju suradnju sa drugim organizacijama, potčinjavaju svoje djelovanje lovljenju izbornog uspjeha čak i kada je to na štetu socijalnog i antikapitalističkog pokreta itd.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Vladimir Kaže:

    Bi li bilo dobro da, ukoliko dođe do ponovnih izbora, a to se sada čini vrlo vjerojatnim, ANTARSYA uđe u SYRIZA-u? Čini se da bi time puno lakše mogla dobiti mjesto u parlamentu, te bi dodatnim glasovim mogla pomoći da SYRIZA dobije najveći postotak glasova, čime bi ta koalicija dobila dodatnih 50 mjesta (a neoliberalni ND bi izgubili tih 50 mjesta pa nebi mogli toliko smetati), od kojih bi još neka mogla pripasti ANTARSYA-i, te bi puno lakše formirali vladu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Drug Kaže:

    Da, da…to se u ovome trenutku čini kao najbolja opcija. Sada, kako stvari stoje u realnosti i koje bi bile potencijalne zapreke takvom razumnom dogovoru, hm…Ionako smo mislili kontaktirati grčke drugove, pa kada bude nekih vijesti vezanih uz ovo javit će se ovdje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu