Categorized | Vijesti

Međunarodni apel: U obranu prava Argentine da povrati svoje energetsko bogatstvo

Ovaj međunarodni apel za obranu prava Argentine da povrati svoje energetsko bogatstvo je pokrenut od strane organizacije MST (Movimiento Socialista de los Trabajadores) iz Argentine.

Zatečena energetskom krizom i suočena s Repsolovom nemogućnošću izvršavanja obaveza vlada Argentine, koja je više godina dopuštala pljačkanje najvećeg nacionalnog poduzeća, konačno je shvatila potrebu da djelomično nacionalizira (51% udjela u dionicama) naftnu kompaniju YPF (Yacimientos Petrolíferos Fiscales) iz ruku multinacionalnog španjolskog Repsola. To je dovelo do kritika i prijetnji sankcijama od strane Španjolske i EU. Mi smatramo da su takvi napadi na Argentinu od strane španjolske vlade, ostalih imperijalističkih zemalja, te nekih Latinoameričkih vlada puki pokušaji da nastave hiper-eksploataciju i ucjenjivanje nad Latinoameričkim zemljama od strane španjolskih, europskih i SAD-ovih multinacionalnih kompanija.

Borba za potpunom kontrolom prirodnih i energetskih resursa prožima čitavu Latinsku Ameriku. To je razlog zašto pozivamo radnike i narode Latinske Amerike, Španjolske i Europe, da ujedine svoj glas i odbace sve napade i ekonomsku agresiju usmjerenu prema Argentini, da brane prava svakog suverenog naroda da preuzme kontrolu nad svojim prirodnim resursima i da nacionaliziraju udjele multinacionalnih kompanija; da se na taj način bore  da bogatstvo svake zemlje – kao što je nafta, plin, ruda, minerali ili voda – bude pod socijalnom kontrolom od strane radnika i stanovnika. To zahtijevamo kako bismo omogućili korištenje ovih resursa na način da se poštuje priroda i da se profiti reinvestiraju u korist većine naroda, a ne samo privilegirane manjine.

Također držimo da  u kontekstu legitimnog prava svakog naroda na upravljanje njegovim prirodnim resursima odluka argentinske Vlade predstavlja  korak koji je još uvijek prilično daleko od konačnog cilja, budući da je YPF ustrojen kao javno društvo s ograničenom odgovornošću, dok izvan YPF-a multinacionalne kompanije i dalje upravljaju većinom proizvodnje nafte kao i njezinim izvozom. To je situacija koja se mora promijeniti kako bi se uspostavila potpuna energetska nezavisnost.

Kako bi se održala bogata povijest Argentine i borba nekoliko generacija njezinih naftnih radnika pouzdamo se u Argentinske socijalne i političke organizacije koje mogu razviti kampanju kako bi se izborile za YPF koji je 100% u vlasništvu države i Argentinskog naroda u kontekstu potpune nacionalizacije naftne proizvodnje s društvenim upravljanjem.

Gauche Anticapitaliste Courant Unitaire pour l’Ecosocialisme – FRANCE

Esquerra Unida i Alternativa, CATALONIA

Movimiento por la Democracia Participativa, EL SALVADOR

Movimiento de la Juventud Popular Revolucionaria MPJR, PANAMÁ

Partit dels i les Comunistes de Catalunya PCC, CATALONIA

Movimiento de Bases Torrijistas, PANAMÁ

Partido del Pueblo, PANAMÁ

Gauche Anticapitaliste-Sinistra Anticapitalista-Antikapitalistishe Linke, SWITZERLAND

Movimiento Popular Unificado MPU, PANAMÁ

Partido Nacionalista, PUERTO RICO

IAC-CAI Filadelfia, USA

Marea Socialista, VENEZUELA

Partido Socialismo e Libertad PSOL, BRAZIL

Movimiento Socialista de los Trabajadores MST, ARGENTINA

La Aurora-Partido Obrero Revolucionario POR, SOA

Izquierda Anticapitalista, SPAIN

La Lucha Continúa, PERU

Partido Igualdad, CHILE

Movimiento Libres del Sur, CHILE

Fundación Sur, VENEZUELA

Četvrta internacionala

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu