”Samo radnička kontrola može osigurati poslovanje u interesu većine”

Donosimo tekst govora koji je predstavnik Radničke borbe održao na skupu ”Za Jadrankamen – za Hrvatsku, sretnu zemlju, zadovoljnih ljudi” održanom u Pučišćima 19.05.2012. g. Govor možete pogledati i poslušati ovdje.

Dragi prijatelji i radnici,

Pozdravljam vas u ime organizacije Radnička borba. Pljačka kakvu je Orešar provodio u ovome poduzeću  gotovo je postala hrvatsko pravilo. Na svakom uglu, u svakom dijelu zemlje, u svakom gradu gdje još postoji proizvodnja, prisutni su deseci izrabljivača i lopova. Prisjetimo se samo TDZ-a, Diokija, Kamenskog, Dalmacijavina…  Kriminalno privatizirana poduzeća padala su u ruke tajkuna koji su ih potkradali, a novac uzimali sebi, te često nastojali uništiti kako bi mogli prodati zemljište. Ono što je u Jadrankamenu bitno i različito ste vi – radnici. Vi ste pokazali svim radnicima, ali i obespravljenima, poniženima i potkradanima u Hrvatskoj što učiniti. Boriti se. Zajedno, solidarno i nepokolebljivo i ne se predavati. Ne pokleknuti niti pred stečajnim upraviteljem, niti pred prijetnjama, niti pred specijalnom policijom – a niti pred onima koje su kupili ili koji iz straha nisu sa vama.

Vi ste stvarali ovo poduzeće svojim radom i vi ste zaslužni za sve njegove uspjehe –vi, a ne nikakav direktor i nikakva kakva uprava. Oni su poduzeće uništavali i zato im je mjesto iza rešetaka. Svima koji ne isplaćuje plaće radnicima i svima koji namjerno uništavaju poduzeća mjesto je iza rešetaka, svima koji uništavaju ljudske živote mjesto je iza rešetaka. Na njih treba slati policiju i pozvati ih da odgovaraju svojom slobodom i svojom imovinom.

Jadrankamen ste vi stvarali i on zato pripada vama. Stoga bi bilo najbolje da Jadrankamen bude u državnom vlasništvu, te pod kontrolom samih radnika. Pod kontrolom radnika – jer ne možete vjerovati niti državnoj upravi i menadžerima koji opet neće raditi u interesu Jadrankamena nego u svom interesu. Ako se Jadrankamen prepusti novim tajkunima, političarima, birokratima i menadžerima nastavit će se i korupcija i kriminal i propadanje. Samo radnička kontrola može osigurati poslovanje u interesu većine koja ovdje živi i radi.

Jasno se vidjelo da država nije neutralna, već da štiti kapitaliste protiv radnika. Policiju treba slati na one koji potkradaju poduzeće i uništavaju živote radnicima. Ne možete vjerovati Vladi, vidimo što rade i drugdje – poskupljuju struju i plin, smanjuju plaće, spremaju otpuštanja. Najbogatiji su običnog čovjeka svojom pohlepom uveli u krizu, a sada bi htjeli da on plaća. Ova je SDP-ova vlada, kao i ona HDZ-ova, upravo vlada tih najbogatijih – vlada kapitala. Zasigurno će tu dolaziti svakakvi političari, svašta obećavati i htjeti ostvariti neke jeftine poene. Njima ne možete vjerovati. Kome možete vjerovati? Prije svega sami sebi. No, uz vas su i drugi radnici – od Brodosplita, do Diokija u Zagrebu … Uz vas su i studenti od sveučilišta u Splitu, preko Rijeke do Zagreba i Osijeka. Vaši su interesi isti sa interesima svih potlačenih – radnika, studenata, nezaposlenih i umirovljenika. Mi činimo 99% hrvatskog društva i vlast mora prijeći u naše ruke, a ne ostati u rukama bogataša, krupnog kapitala i političara čije kampanje financiraju. Jadrankamen je jedan od glavnih frontova borbe za ovu promjenu i ne smijemo dopustiti da on padne.

Radnička borba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
''Samo radnička kontrola može osigurati poslovanje u interesu većine'', 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu