Categorized | Vijesti

Francuski sindikati raspravljaju o valu otpuštanja nakon predsjedničkih izbora

Odlazeći na razgovor s novoizabranim francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom iz Socijalističke stranke (PS), sindikalni čelnici su objavili da je predviđeno zatvaranje više desetaka tvornica, što bi rezultiralo desetinama tisuća izgubljenih radnih mjesta.

Generalna konfederacija rada (CGT) je izjavila kako 46 kompanija planira ugasiti poslovanje, izravno ugrožavajući oko 45.000 radnih mjesta. Prema CGT-u, ukupni broj izravno i posredno izgubljenih radnih mjesta kao posljedica ovih zatvaranja bi iznosio približno 90.000.

Privremeni ministar rada Michel Sapin je komentirao: ”To je realna brojka … Ne mogu vam reći točno u stotinu, tisuću pa čak ni u deset tisuća, no postoje stvarni problemi, opasnosti u brojnim poduzećima, i tih opasnosti se treba latiti putem dijaloga.” Govoreći o stopi nezaposlenosti, Sapin je dodao: ”Bio bih iznenađen kad bi došlo do pozitivnih promjena.”

Ovo iznenadno javno otkriće je posljedica neprekidnih razgovora poslovnih grupa i sindikalnog vodstva. Kao što je predstavnik CGT-a Mohamed Oussédik rekao za Le Parisien: ”Okupili smo naše udružene sindikate prošli tjedan kako bi smo objedinili sve aktualne slučajeve u svim regijama Francuske.”

Industrije i tvornice u kojima se predviđaju otpuštanja uključuju sljedeće:

  • U automobilskoj industriji, PSA Citroën Peugeot, najveći francuski proizvođač automobila, planira zatvaranje 6.000 radnih mjesta u Europi, većinom u Francuskoj. U Aulnay-sous-Bois, gradu sjeveroistočno od Pariza, 3.300 radnika se boje zatvaranja svoje tvornice kada se Citroën C3 prestane proizvoditi. Tvornica u Valenciennesu je također ugrožena.
  • Renault planira ugasiti svoje tvornice u Mabeugeu i Douaiu, koje proizvode Scenic i Kangoo. Tvornica General Motorsa s 1.000 radnika je također u opasnosti.
  • Tvornici ArcelorMittala u Florangeu prijeti zatvaranje i gubitak 5.000 radnih mjesta, uključujući i 3.000 stalno zaposlenih radnika.
  • Air France je najavio restrukturiranje koje bi uključivalo gubitak do 5.000 radnih mjesta. Očekuju se i druga otpuštanja u zrakoplovnoj i transportnoj industriji, uključujući Nacionalnu korzičko-mediteransku kompaniju (SNCM). Nakon pregovora sa CGT-om, 2006. je privatizirana tako da je postala podružnica kompanije Veolia, a sada prijeti otpustiti 800 od 2.000 radnika.
  • Veliki lanci supermarketa planiraju velika otpuštanja. Prema tvrdnjama sindikata, Carrefour, Leclerc, Casino, Intermarché i Système U, među ostalima, planiraju otpuštanje oko 12.000 radnika ukupno.
  • Tri vodeće francuske banke su najavile otpuštanje 6.000 radnika: Credit Agricole bi mogao otpustiti 2.350 od svojih 160.000 radnika širom svijeta, uključujući 850 u Francuskoj; Société Générale, 1.580 otpuštanja, uključujući 800 u Francuskoj; BNP, 1.400 otpuštanja, uključujući 370 u Francuskoj.
  • Ostale pogođene industrije uključuju preradu nafte (LyondellBasell), nuklearnu energiju (Areva), turizam i dostavu novina.

Nakon Hollandeova izbora, najave otpuštanja u brojnim sektorima su u porastu. Držalo ih se u tajnosti tijekom predizborne kampanje kako bi se omogućio izbor vlade ‘lijeve’ štednje. Zabilježeno je već 106 zatvaranja tvornica u prva četiri mjeseca 2012., u odnosu na 66 u istom razdoblju 2011. Od početka 2012., mjesečno se u Francuskoj gubi deset tvornica neto.

Brojke koje je objavio Le Figaro pokazuju predviđeni gubitak od 307.000 radnih mjesta u sljedeće dvije godine, što će povećati broj nezaposlenih za 10,6 %.

Dok Hollande nastoji osvojiti pobjedu na parlamentarnim izborima 17. lipnja kako bi formirao trajnu vladu predvođenu Socijalističkom strankom, PS i njeni saveznici pokušavaju prikazati Hollandea i trenutnu privremenu vladu kako najbolju nadu radnicima za sprječavanje otpuštanja. Sindikati su pozvali Hollandea da pokuša sačuvati sva radna mjesta kojima prijeti uništenje.

Hollande je imenovao Arnauda Montebourga u svoju privremenu vladu kao ”ministra povećanja proizvodnje”, novostvorenog ministarstva sa zadatkom, prema Službenom listu Francuske Republike, ”pripremanja i provođenja politika za ekonomsku konkurentnost Francuske.” Montebourg trenutno obilazi tvornice kojima prijeti zatvaranje, nastojeći povećati potporu na izborima.

Ovo imenovanje je potpuno nečasno. Hollandeov cilj je izvući najveću moguću potporu na izborima u zamjenu za maglovita obećanja o pomoći pogođenim tvornicama; nakon izbora će nametnuti ustupke koji će opravdati bilo kakvu državnu financijsku pomoć koja će biti ponuđena.

Usprkos neizmjernim bogatstvima koja gomilaju financijski paraziti vladajuće klase, radnicima će biti rečeno kako mogu zadržati svoja radna mjesta samo ako prihvate smanjenje plaća i povlastica u skladu sa sve lošijim uvjetima koje određuje svjetsko tržište rada. Radnička klasa može braniti radna mjesta samo klasnom borbom protiv kapitalizma, usmjerenom u Francuskoj protiv Socijalističke stranke i njenih političkih saveznika u svim drugim buržoaskim ‘lijevim’ strankama i sindikalnoj birokraciji.

Montebourg je sam jasno rekao da ne namjerava koristiti državna sredstva za obranu životnog standarda radnika. 25. svibnja, tijekom posjeta tvornici Fralib kraj Marseillea, kojoj također prijeti zatvaranje, objavio je: ”Ne namjeravamo umjetno podržavati firme koje su unaprijed osuđene na propast.”

To dobro znaju u PS-u i ostalim buržoaskim ‘lijevim’ strankama. 28. svibnja, u članku naslova ”Misija: Spas francuske industrije u nevolji,” Le Monde citira anonimnog predstavnika PS-a koji je za  Montebourga rekao: ”Izgledno je da će postati ministar zatvaranja tvornica.”

Što se tiče sindikata koji su podupirali Hollandea na nedavnim predsjedničkim izborima, sada je jasno da su to činili veoma dobro svjesni uništavanja radnih mjesta koje je u toku i proturadničkog karaktera planova Socijalističke stranke.

To uključuje novi zakon koji Hollande želi progurati ovoga ljeta u ime ‘borbe protiv offshoringa‘. Taj bi zakon obvezivao vlasnike poduzeća koji traže veće profite u inozemstvu da prodaju svoja poduzeća kupcu koji bi navodno nastavio s poslovanjem u Francuskoj. Međutim, ovaj zakon, koji radnicima ne štiti ni plaće ni radne uvjete, je u suštini protekcionistička mjera. Ne dovodi u pitanje vlasništvo kompanije niti nameće uvjete kupcu, što će učiniti preostalo poslovanje konkurentnim na uštrb radnika.

Francis Dubois i Antoine Lerougetel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Francuski sindikati raspravljaju o valu otpuštanja nakon predsjedničkih izbora, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu