Categorized | Vijesti

Socijalistička stranka osvojila apsolutnu većinu na francuskim parlamentarnim izborima

Strana krupnog kapitala, Socijalistička stranka (PS) novoizabranog predsjednika Hollandea osvojila je apsolutnu većinu u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora održanom u nedjelju.

Zajedno sa svojim saveznicima Socijalistička stranka osvojila je 323 mjesta od 577 u Nacionalnoj skupštini što je mnogo više od 289 potrebnih za apsolutnu većinu. Hollande sada u ima većinu u parlamentu koju je tražio kako bi mogao djelovati bez potrebe za pravljenjem kompromisa s drugim političkim strankama. PS je na vlasti u gotovim svim krajevima Francuske i ima većinu u Senatu.

Na izbore je izašlo 57,23 % birača što je najmanje u povijesti parlamentarnih izbora francuske Pete Republike, uspostavljene 1958.

Saveznici PS-a, Zeleni, osvojili su 16 mjesta i moći će formirati parlamentarnu skupinu što im jamči dodatna sredstva od države.

UMP (Savez za narodni pokret) poraženog bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja će, zajedno sa svojim saveznicima, imati 224 zastupnika. Mnogi ključni članovi UMP-a izgubili su svoja mjesta: Claude Guéant, tvrdokorni zagovaratelj zakona i reda, bivši protuimigrantski ministar unutarnjih poslova, bivša ministrica obrane Michelle Alliot-Marie i Nadine Morano, članica Narodne desnice, krajnje desne frakcije UMP-a, koja se je okretala prema neofašističkoj Nacionalnoj fronti (NF) u drugom krugu izbora.

Uistinu, karakteristika drugog kruga izbora je bio niz dogovora između kandidata UMP-a i FN-a o suradnji protiv kandidata PS-a, usprkos tome što je UMP službeno zabranio takve postupke. François Fillon, Sarkozyjev premijer koji se sada bori za vođenje UMP-a, samo je blago ukorio Morano.

FN ulazi u Nacionalnu skupštinu po prvi put nakon 1997., s dva zastupnika. Širom Francuske, oko 61 kandidat FN-a je ušao u drugi krug.

Po prvi puta u povijesti francuskih parlamentarnih izbora u istoj biračkoj jedinici, Hénin-Beaumontu – dezindustrijaliziranoj rudarskoj zajednici, gdje su lokalni dužnosnici PS-a proglašeni krivima za pronevjeru – natjecala su se dva značajna kandidata s predsjedničkih izbora; Marine Le Pen i Jean-Luc Mélenchon (Lijeva fronta). Međutim, Mélenchon je ispao u prvom krugu, a Le Pen je u drugom krugu poražena za 118 glasova od PS-ova gradonačelnika Philippea Kémela.

Njena 22-godišnja nećakinja, Marion Maréchal-Le Pen, je izabrana u Carpentrasu, utvrdi UMP-a.

Na ovim izborima je još jedan snažan udarac dobila Lijeva fronta Jean-Luca Mélenchona – koalicija staljinističke Komunističke partije (PCF) i male Lijeve partije (PG) koja se odcijepila od PS-a – osvojivši samo 10 mjesta u Skupštini. Ovo je pad s 20 mjesta, koliko je PCF osvojila 2007., i manje od 15 mjesta potrebnih za formiranje službene parlamentarne skupine što prijeti značajno smanjiti sredstva PCF-a.

Poziv Lijeve fronte na bezuvjetnu podršku Hollandea u drugom krugu predsjednički izbora je biračima učinio jasnim da oni ne predstavljaju nikakvu alternativu PS-ovom programu u korist poslodavaca. Mélenchon će nastaviti svoj mandat člana Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Dužnosnici PS-a su iznijeli mogućnost ulaska dva zastupnika PCF-a u vladu.

PCF je podijeljena oko toga, jer bi sudjelovanje u vladi PS-a razotkrilo njeno lažno kritiziranje Hollandeove potpore fiskalnom paktu Europske unije, koji nameće oštre mjere štednje diljem eurozone. Desetljećima je PCF sudjelovala u koalicijskim vlada i savezima s PS-om te surađivala na socijalnim rezovima i privatizacijama državnih poduzeća.

Ségolène Royal, predsjednička kandidatkinja PS-a 2007., nije uspjela ući u parlament. Nacionalni aparat PS-a nametnuo ju je u biračkoj jedinici La Rochelle, no lokalni kandidat PS-a se je odbio povući, natječući se kao disident te na kraju odnio uvjerljivu pobjedu nad Royal, osvojivši u drugom krugu 62,97 % glasova.

Hollande je jasno dao do znanja da namjerava koristiti objedinjenu izvršnu vlast koja je proizašla iz ovih izbora da bi služio bankama. Namjerava smanjiti francuski deficit proračuna na 3 posto BDP-a do 2013., odnosno nula 2017., masovnim mjerama štednje čiji će teret nositi radnička klasa.

Njegove namjere za radnike u Francuskoj se mogu naslutiti iz intervju koji je prošlu srijedu dao grčkoj TV postaji Magma. Zanemarujući devastaciju grčkog gospodarstva mjerama štednje nametnutih od Europske unije, Europske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda te 25 postotnu nezaposlenih starijih i 50 postotnu mladih, Hollande je zaprijetio: ”Ako se ostavi dojam da se Grci žele povući iz preuzetih obaveza i napustiti bilo kakvu mogućnost uravnoteživanja svojih financija, tada će biti zemalja koje će preferirati okončanje prisutnosti Grčke u eurozoni.”

Hollandeov privremeni premijer je prošle srijede jasno dao do znanja da će velike žrtve morati biti podnesene zbog ”teške situacije … teže nego što smo mislili.” Vlada se okreće ”Socijalnoj konferenciji”, koja će održati 17. srpnja i gdje će zajedno sa skupinama poslodavac i sindikalnom birokracijom raspravljati o zajedničkim socijalnim i ekonomskim politikama.

Antoine Lerougetel

Izneseni stavovi osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno službene stavove Radničke borbe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (7 votes cast)
Socijalistička stranka osvojila apsolutnu većinu na francuskim parlamentarnim izborima, 3.6 out of 5 based on 7 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu