Categorized | Vijesti

Udruženje građana Solidarnost (Srbija)

Radnicima ”Jadrankamena”

Poštovani  drugovi i drugarice,

Dobili smo Vaš apel za solidarnost i vijesti o Vašoj borbi, na koje nismo mogli ostati ravnodušni. Naše udruženje građana je nastalo iz borbe radnika i bivših radnika subotičke firme ”Sever” za ostvarivanje svojih prava.

Danas se borimo za očuvanje ove firme, koja je nekad zapošljavala 6.000 radnika, a danas samo 450, za obaranje privatizacije koja je dovela do pljačkanja imovine firme i njenog sistematskog uništavanja. Firma se svjesno uništava, a sve se to odigrava pod budnim okom lokalnih i državnih političara koji, u suradnji sa vlasnicima, izvlače ogromnu financijsku korist iz toga. Ovo je šablona po kojoj je 30 jakih firmi u Subotici uništeno, kao i čitava industrija Srbije.

Zbog toga je jedan od naših ciljeva i reindustrijalizacija privrede. Kao što Vaš slogan kaže, i mi želimo raditi i svojim radom upravljati. Vaša i naša borba nisu izolirani slučajevi.

Radnici širom Srbije i Hrvatske, kako vidimo, ustaju protiv privatizacijske pljačke, u obranu svojeg prava na rad, obrazovanje, zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Radništvo Europe i Latinske Amerike je već na nogama. Svjedoci smo herojske borbe rudara u Španjolskoj. Ovih dana je u jednoj fabrici na sjeveru Grčke, Viomihaniki Metalleutiki, proglašena okupacija i samoupravljanje fabrikom.

Funkcioniranje i postojanje civilizacije zavisi jedino od radničke klase. Krajnje je vrijeme da radnici ponovo postanu svjesni sile koju zajednički predstavljaju. Više ne smijemo šutjeti i trpjeti, već se moramo odlučno boriti i naše borbe povezivati. Ne dozvolimo da nas dijele nikakve granice i nacije. Zajednički neprijatelj svih nas, koji živimo od svoga rada, je kapitalist, domaći i strani. Samo zajedničkom borbom možemo nadići postojeće probleme i obraniti se od barbarstva kapitalizma.

Dragi suborci, šaljemo Vam solidarne pozdrave iz Subotice, sa nadom u buduću suradnju i uvjerenjem da će pobjeda biti naša.

ZAUZMI, OBRANI, PROIZVODI!

 

Udruženje građana Subotice ”Solidarnost”

predsjednik: Vanja Dragojlović

Subotica, 14. 7. 2012.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
Udruženje građana Solidarnost (Srbija), 5.0 out of 5 based on 11 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu