Uz godišnjicu Oluje

Godišnjica Oluje će i u Hrvatskoj i u Srbiji sa sigurnošću biti obilježena, kao što je to i do sada bio slučaj, jednostranim tumačenjem nedavne povijesti ovih prostora iz isključive perspektive hrvatskog nacionalizma s jedne, te srpskog s druge strane. Odbijanje vladajućih političkih elita obiju zemalja da se suoče s vlastitim udjelom u odgovornosti za katastrofu rata u Jugoslaviji (a koji je na obje strane pozamašan), ne iznenađuje: i kada su bile u opoziciji i kada su bile na vlasti, obje političke elite su aktivno sudjelovale u širenju i održavanju istih onih, u najboljem slučaju, poluistina kojima su planeri, organizatori i glavni provoditelji rata godinama obmanjivali svoja stanovništva i narode.

Najvažnije ”operativno” svojstvo poluistine jest to da je riječ o istini koja se koristi u svrhu širenja laži, pa tako i sama prestaje biti istina, te se pretvara u laž. Teško je pronaći primjer koji bi ovu konstataciju ilustrirao bolje od ”službenih” ili u medijima najčešće kolportiranih tumačenja Oluje, u Srbiji i u Hrvatskoj u jednakoj mjeri.

Tako se u Srbiji Oluja obilježava kao tragedija hrvatskih Srba, koji su (najvećim dijelom) iz Hrvatske konačno i definitivno protjerani metodom brutalnog etničkog čišćenja. Ova istina postaje međutim poluistina kada se koristi, kao što je to gotovo bez (časnih) iznimaka slučaj, u svrhu prikrivanja drugih, ništa manje bitnih istina: one o uskoj suradnji srpskih nacionalista i ratnih ‘voždeva’ s hrvatskima na etničkom reinženjeringu ovih prostora na njihovu uzajamnu korist, kao i one o ništa manje brutalnom i ubojitom etničkom čišćenju dijelova Hrvatske pod okupacijom velikosrpskih avanturista i ratnih zločinaca tipa Milana Martića od hrvatskog stanovništva.

U Hrvatskoj se Oluja obilježava kao velika vojna pobjeda nad srpskim pobunjenicima i kraj okupacije velikog dijela hrvatskog teritorija. Prešućuje se potpuna (i, na što sve indicije ukazuju, međusobno dogovorena) vojna i diplomatska pasivnost vlastodržaca u Srbiji za vrijeme Oluje, kao i dokazano zle namjere Tuđmanove kamarile, koja je, kao što je u međuvremenu definitivno potvrđeno, organizirala čitav paralelni sistem zapovijedanja vojnim jedinicama ustrojen isključivo u svrhu provođenja sistematskog terora nad srpskim stanovništvom, a da bi ga se natjeralo da napusti područje tzv. Krajine.

Kao i uvijek, hrvatski i srpski nacionalisti se međusobno dopunjuju u obmanjivanju, laganju i trovanju hrvatskog i srpskog naroda, kao i u nastojanju da na onaj drugi narod prebace breme kolektivne krivnje za stradanje svog naroda, te da time prekriju da su u tom stradanju bili ne samo suučesnici, već, u dogovorenoj suradnji sa svojom šovinističkom ”braćom” s druge strane granice, glavni inicijatori tog stradanja, te kao takvi za njega snose s odmakom najveću odgovornost. Niti jedni niti drugi niti govore niti rade u interesu svojih naroda; upravo suprotno, oni predstavljaju njihovu najveću nesreću i, u sadašnjim vremenima mira, njihove najgore tlačitelje i izrabljivače.

 

Radnička borba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (19 votes cast)
Uz godišnjicu Oluje, 3.8 out of 5 based on 19 ratings

10 Komentari za ovaj post

  1. Davor R. Bergam Kaže:

    Oluja je bila potrebna i opravdana, a poglavito legitimna akcija. Ko je kriv, ko nije teško je reći. Ja kao mali čovjek neznam šta se događalo u vrhu države ni ko je šta mislio u svojoj glavi. Srbijansko vodstvo je nesumnjivo imalo plan ostvarenja Velike Srbije, a to nisu ni krili. Srbi su govorili da se pokušava ostvariti Velika Hrvatska. Ja samo mogu reći pogledajte u školske udžbenike kartu Banovine Hrvatske i teritorij s kojim se Hrvatska udružila u Kraljevinu SHS, a pogledajte današnji teritorij nakon razlaza.
    Oluja je bila briljantno odrađena akcija. Nakon Oluje na moj grad nije pala ni jedna granata ni raketa!
    Neka je vječna slava SVIM hrvatskim braniteljima, a poglavito invalidima i palim!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -5 (from 13 votes)
  2. oj Kaže:

    …i onda bi kao trebalo tolerirati etničko čišćenje i protjerivanje Srba kako bi se ostvarila Tuđmanova proklamirana ideja o držanju tog “remetilačkog čimbenika” u najgorem slučaju ispod 4% populacije? Da ne govorimo o slučajevima zločina nad nemoćnim starcima nakon operacije (tipa Varivode). Potreba zaustavljanja velikosrpskog šovinizma i pravo na samoodređenje Hrvatske su različite stvari od ove, koju je diktiralo zločinačko državno vodstvo na čelu s Tuđmanom (koji je oduševljeno povikao “bježali su toliko brzo da nisu stigli pokupiti niti svoje prvljave gaće”) i nikako se ne mogu koristiti za njezinu opravdanje. Dodajmo tome i osvajačku politiku u BIH i planove priključenja njezina teritorija Hrvatskoj.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 8 votes)
  3. Davor R. Bergam Kaže:

    Ratni zločin ne zastarijeva i mora biti sankcioniran, a da Hrvatska vojska (uključujući i pripasnike moje obitelji) nije bila prisutna u BiH četnici bi upali u Dalmaciju. U Hercegovoni je napravljen štit za Dalmaciju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -3 (from 5 votes)
  4. Davor R. Bergam Kaže:

    A sićan se da je i Alija ima planova ući u Dalmaciju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  5. oj Kaže:

    …u perspektivi priključivanje “štita” matici zemlji, tj. razbijanja i komadanja BIH i priključivanja dijela njezinog teritorija Hrvatskoj, oko čega su Tuđman i Milošević vodili pregovore u Karađorđevu. Tuđmanovi stavovi oko Hercegovine bili su prilično jasni. To što su obični ljudi bili iskorištavani, a njihovi životi žrtvovani za ostvarivanje ovakvih kriminalnih ciljeva druga je priča.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  6. Labin Kaže:

    @Davor

    Oluja je bila “briljantno” odradjena samo zato sto je odradjena u presutnoj suglasnosti s Milosevicem, Tudjmanovim glavnim kompanjonom u projektu “etnickog reinzenjeringa” Jugoslavije.

    Najveci gubitnik u citavoj prici bio je upravo mali covjek, kojemu su srpski i hrvatski nacionalisti lagali i huskali ga za svoje interese, da bi mu iza ledja opljackali svu imovinu koju su svojim radom stvorile tri generacije jugoslavenske radnicke klase.

    Stvarno nacionalno samoodredjenje Hrvatske kao i njena stvarna politicka i ekonomska samostalnost (a ne fiktivna vazalska “samostalnost” kakvu imamo danas) moguci su samo na osnovama demokratske radnicke republike, unutar vanjskopolitickih okvira stvarne politicke i ekonomske ravnopravnosti socijalistickih radnickih republika Evrope i svijeta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 7 votes)
  7. Davor R. Bergam Kaže:

    Da je oko va<s padalo ko oko mene nebi toliko filozofirali o Oluji. Mene je 5 puta raketiranje uvatilo na otvorenom, sasvim sam slučajno živ. Neki nisu bili te sriće ko ja. Ponavljam, nakon Oluje ništa nije padalo po mom gradu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 8 votes)
  8. Davor R. Bergam Kaže:

    @Labin, a ovo o socijalističkim radničkim republikama si lipo napisa. S tim se slažem!! 🙂 Najveća vridnost je RADNIK!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  9. oj Kaže:

    to da je prije bilo raketiranja, a kasnije nije nije baš neko ozbiljno političko mjerilo, zapravo nema veze s temom protjerivanja i etničkog čišćenja srpskog stanovništva. Ja sam za to vrijeme bio u Karlovcu i “padalo je”, no evo opet “filozofiram”. Ne bih rekao da je to “filozofiranje”, već internacionalističi stav.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  10. Davor R. Bergam Kaže:

    @oj
    Sve se može gledati s raznih točaka gledišta. S koje god točke da gledaš vidiš i dobre i loše strane. Nema crno-bilog svijeta. Sve je sivo samo je pitanje na koju nijansu naginje.
    S vojnog aspekta Oluja je bila dobra jer je donila sigurnost. O Tuđmanu možemo svašta misliti, al bija je briljantan vojnik. Titov general.
    Ne opravdavam negativnosti Oluje (o njima se dan danas priča), ali Oluja je bila potrebna s vojnog aspekta.
    Ponavljam, za ratne zločine počinitelji trebaju odgovarati.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -3 (from 7 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu