Poruka Yorgosa Mitraliasa

Dragi drugovi,

Kao što vjerojatno vrlo dobro znate, tokom protekle gotovo tri godine Grčka je pretvorena u europski laboratorij za najekstremnije neoliberalne mjere. Rezultati nisu bili samo ekonomski. Monstruozno osiromašivanje ogromne većine grčkog stanovništva bilo je popraćeno stalnim napadima na najelementarnija prava i demokratske slobode, protiv demokratskog parlamentarnog sustava i samog nacionalnog suvereniteta!

Posljedica ove istinske tragedije bez presedana u razdoblju mira je što današnje grčko društvo postaje sve više i više nalik njemačkom društvu s početka 1930-ih, tokom smrtne agonije Vajmarske republike. Niti jedno obilježje ne nedostaje, uključujući i ubrzani rast neonacističke snage – Zlatne zore, koja je uspjela postati treća najveća stranka u zemlje u toku samo nekoliko mjeseci.

Ovo je prvi puta nakon završetka Drugog svjetskog rata i nürnberških suđenja da se stranka koja otvoreno zagovara najagresivniji oblik nacizma pojavila i toliko ojačala u središtu našega kontinenta, braneći plinske komore i Auschwitz, organizirajući postrojbe zvane … SA, te obećavajući istrijebiti imigrante, Rome, Židove, homoseksualce, nacionalne manjine i ljevičare! Opasnost je sada previše realna i izravna da bi je se ignoriralo.

Međutim, izuzetan uspon Zlatne zore ne predstavlja problem samo za Grčku. Kako je ona pretvorena u europski laboratorij sve što se dogodi unutar granica Grčke predodređeno je da bude izvezeno, uključujući i neonacizam. No, još više : vidimo jačanje krajnje desnice gotovo svugdje u Europi, potpomognuto drakonskim mjerama štednje. Drugim riječima, ovo je opći, europski problem.

Zbog toga vjerujemo da se je nemoguće mobilizirati i boriti protiv neoliberalnih mjera bez istovremenog mobiliziranja i borbe protiv opasnosti neonacizma i fašizma.

Zbog toga predlažemo da se borbeni antifašizam uključi kao jedan od 4 ili 5 stupova procesa Alter- Summita za drugačiju Europu.

Ovoga puta povijest se ne smije ponoviti! ¡NO PASARÁN!

 

Yorgos Mitralias, u ime nekoliko grčkih socijalnih pokreta, 8. rujna 2012

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Poruka Yorgosa Mitraliasa, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu