Napadnut član SYRIZA-e, grčki parlamentarac Dimitris Stratoulis

Članovi ekstremno desne stranke Zlatna zora (Chrysi Avgi) napali su i pretukli Dimitrisa Stratoulisa, parlamentarnog zastupnika SYRIZA-e, ispred nogometnog stadiona OAKA u nedjelju (16. prosinca 2012. – prev.) navečer u Ateni. Prema Stratoulisu, prišla su mu trojica i rekla da su članovi Zlatne zore.

Stratoulis je izjavio novinarima: ”Rekli su da su članovi Zlatne zore i da će me ubiti. Počeli su me udarati nogama po tijelu i šakama u glavu i lice.”

”Ja sam Dimitris Stratoulis, član SYRIZA-e, i napadnut sam od Zlatne zore”, navodno je vikao tijekom incidenta na što su mu neki drugi navijači prišli u pomoć.

Dimitris Stratoulis odveden je u ambulantu na stadionu a zatim je otišao u lokalnu policijsku stanicu da bi podnio prijavu. Nakon razgovora s reporterima, otišao je u atensku bolnicu na medicinske preglede.

Stratoulis je pratio utakmicu Superlige između AEK-a i Atromitosa, ali je izašao tijekom poluvremena kao i mnogi drugi navijači. Njegov sin nalazio se unutar stadiona kada se napad dogodio.

Zastupnik je rekao policiji da su napadači tri muškarca starosti između 30 i 35 godina.

SYRIZA je izdala priopćenje o ”atentatorskom napadu” pozivajući Vladu da uhvati počinitelje što je prije moguće.

Glasnogovornik Vlade osudio je napad, kao što su i koalicijski partneri u Vladi, PASOK i Demokratska ljevica, okarakterizirali napad kao ”huliganski i fašistički”.

Zlatna zora negirala je bilo kakvu povezanost s incidentom i odbacila Stratoulisove tvrdnje.

Gotovo u isto vrijeme napada na Stratoulisa, postojale su tenzije između antifašističkih prosvjednika i članova Zlatne zore u atenskom predgrađu Nikaia-Renti, ispred kina Village (australski lanac kina – prev.). Prosvjednici su bili organizirali antifašističke demonstracije kada su primijetili članove Zlatne zore koji su prisustvovali stranačkom skupu. Dvije su grupe navodno započele međusobna naguravanja te je policija u nekim trenucima upotrijebila i suzavac.

Prema postaji ”Skai TV”, policija je hvatala prosvjednike unutar kompleksa kina, ispaljujući suzavac jedanput ili dvaput, pritom zastrašujući posjetitelje kina. Nepotvrđeni izvještaji spominju i jednu ranjenu ženu.

Izvor: Keep Talking Greece

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (17 votes cast)
Napadnut član SYRIZA-e, grčki parlamentarac Dimitris Stratoulis, 3.6 out of 5 based on 17 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu