Za Radničku Republiku Hrvatsku!

Svim radnicima, nezaposlenima, studentima i umirovljenicima čestitamo borbeni Prvi maj! Donosimo prigodni tekst letka koji je dijeljen na sindikalnom prosvjedu u Zagrebu.

  

Ni SDP ni HDZ, već radnička vlast!

Za Radničku Republiku Hrvatsku!

Za krizu koja najviše pogađa običnog čovjeka, propadanje industrije, gaženje radničkih prava i nepodnošljivu ekonomsku situaciju krivci su krupni kapital i sve dosadašnje vlade, koje su ga služile. U neutaživoj žeđi za profitom kapitalisti su, zahvaljujući blagoslovu političke elite, nesmetano provodili svoju diktaturu, izrabljivali radnike, nisu isplaćivali plaće te uništavali na stotine i tisuće tvornica širom zemlje – najčešće da bi proizvodnju uništili a zemljište prodali.

Možemo vidjeti da se ništa neće ostvariti čekanjem – situacija će postajati samo gora, kapital se neće odreći svoje vladavine i svojih profita, a SDP i HDZ nikada se neće okrenuti narodu – njihova je politika u suštini neoliberalna i proturadnička. Promjena i poboljšanje položaja svih nas moguće je samo putem pobune i socijalnog otpora.

Vrijeme je za povezivanje svih  radnika, studenata, nezaposlenih i umirovljenika! Rješenje je socijalni otpor!

Bez generalnog štrajka, masovnih prosvjeda, ujedinjavanja svih koji su potlačeni, otpora krupnom  kapitalu i svim proturadničkim vladama ne može doći do promjena. Raskinuti s vladom kapitala – za radničku vlast!

Nasuprot političkoj eliti i populistima koji se hvale da navodno „predstavljaju radnike”, radnici i svi potlačeni trebaju osnovati svoju organizaciju – radničku partiju. U  njoj ne smije biti mjesta profesionalnim političarima,  već samo sindikalistima, aktivistima i običnim radnicima te nikakvim interesima osim obrane radničkih interesa.

Vrijeme je za otpor!

   

KAO NEPOSREDNE I HITNE MJERE PROTIV KRIZE ZAHTIJEVAMO:

 Bez izuzetka ukinuti svaku privatizaciju kod koje su uočene nepravilnosti te konfiscirati svu imovinu i zaradu stečenu na taj kriminalni način. Na taj način stečeno financijsko i industrijsko bogatstvo preusmjeriti u pokretanje proizvodnje te projekte od neposrednog interesa za radnike i siromašne.

Osiguravanje hitne isplate svih zaostalih plaća; oštre zakonske mjere protiv svih poslodavaca koji ne isplaćuju plaće na vrijeme i prisiljavaju na prekovremeni rad.

Preuzimanje velikih propalih poduzeća od države uz uspostavu radničke kontrole. Tako se može zaštiti na tisuće radnih mjesta, poduzeća spasiti od propasti i rekonstruirati te putem radničkog nadzora onemogućiti daljnje cvjetanje kriminala i zakulisnih igara.

 Osiguravanje da plaće ispod jasno određenog minimuma svojim rastom prate rast životnih troškova.

Prevladavanje recesije omogućeno opterećivanjem samo najbogatijih pojedinaca koji ne žive od svojega rada, bez ikakvih dodatnih opterećivanja radne populacije. Radnici ovu krizu nisu izazvali i oni je ne smiju ni plaćati.

Uvođenje ekstremno progresivnog poreza koji omogućuje poboljšanje životnog položaja najsiromašnijih slojeva na temelju opterećivanja najbogatijih.

Uvesti dodatne oblike poreza na svu zaradu koja nije stečena vlastitim radom (renta, profit, kamata, dionice).

Poslovanje banaka iz službe krupnoga stranog kapitala staviti u službu razvoja ekonomije – stavljanje poslovanja banaka pod demokratsku kontrolu samog naroda.

 Potpuni prestanak privatizacije u zdravstvu; kvalitetno i besplatno zdravstvo i školstvo dostupno svima.

 Kapitalistima koji se pozivaju na težinu svoje situacije poručujemo da prestanu s patetičnim jadikovkama i radnicima pokažu svoje poslovne knjige. Tražimo formiranje organa radničke kontrole koji se neće sastojati od nekoliko sindikalnih birokrata, nego će se temeljiti na sudjelovanju najširih radničkih slojeva te provoditi nadzor nad poslovanjem svakog pojedinog poduzeća i hrvatske ekonomije u cjelini. Samo na taj način bit će moguće ustanoviti pravo stanje ekonomije, profite koje u ovim teškim vremenima dok tisuće ljudi ostaju bez posla zgrću najbogatiji, kao i daljnje konkretne korake koje treba poduzeti.

 Drastično povećavanje radničkih plaća te drastično poboljšanje radnih i životnih uvjeta; rast plaća u skladu s rastom životnih troškova.

 

RADNIČKA BORBA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (17 votes cast)
Za Radničku Republiku Hrvatsku!, 4.5 out of 5 based on 17 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu