Categorized | Vijesti

Apel radnika fabrike Dita Iz Tuzle međunarodnoj radničkoj zajednici

Mi, radnici fabrike deterdženata Dita iz Tuzle, borimo se protiv vala loše privatizacije, eksploatacije i pljačke koja uništava industriju Bosne i Hercegovine.

Već više od dvije godine neprekidno čuvamo svoju fabriku kako bismo spriječili odnošenje mašina i druge imovine.

Proces privatizacije Dite izvršen je u saradnji s korumpiranim političarima, pravosuđem i bankama koje nisu izvršile neophodne analize, te su novim vlasnicima dale loše kredite – novac koji nikada nije ušao u fabriku.

Naša zemlja pati od nedostatka vladavine prava: kriminalne elite su progurale amandmane u krivični zakon prema kojem sada nikakav sud ne može suditi za financijski i poslovni kriminal.

 Ova legalizirana pljačka uskraćuje nam naša osnovna ljudska prava: nije nam isplaćeno više od 40 mjesečnih plata, zbog čega smo gladni i siromašni; prisiljeni smo gledati kako nam članovi porodice umiru zato što ne možemo priuštiti medicinski tretman.

A sada je pokrenut stečaj. Mi smo odlučni da nastavimo okupaciju fabrike i odbijamo priznati autoritet stečajnog upravnika dok se interesi radnika ne zaštite, ili dok se ne pronađe investicija koja će ponovno pokrenuti fabriku.

 Sada smo u kritičnom trenutku. Bez vanjske potpore, pitanje je dana kada ćemo biti prisiljeni postaviti barikade i pružiti otpor specijalnim policijskim snagama.

 Hitno apelujemo na međunarodni sindikalni pokret za moralnom i materijalnom podrškom.

 Radnici fabrike Dita

Emina Busuladžić, predsjednica Štrajkačkog odbora

Dževad Mehmedović, predstavnik Samostalnog sindikata hemije i nemetala

Kontakt: busuladzic.emina[at]gmail.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Apel radnika fabrike Dita Iz Tuzle međunarodnoj radničkoj zajednici, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu