Categorized | Vijesti

Nećete, nećete, dok dišemo nećete!

Temeljem članka 57. Zakona o medijima, slobodni smo zamoliti sve pisane i elektronske medije u kojima je objavljen čitav ili samo dio uratka naslovljen ”Priopćenje za javnost radnika ‘Jadrankamena’ d.d. u stečaju,” a potpisano s ”radnici ‘Jadrankamena’ d.d. u stečaju” da objave naš odgovor na spomenuti tekst.

1. Velika većina radnika ”Jadrankamen” d.d. u stečaju članovi su Nezavisnog sindikata radnika ”Jadrankamena” d.d. Pučišća i oni nemaju nikakve veze sa spomenutim priopćenjem. Sporni uradak nastao je u ”kuhinji” predsjednika Odbora vjerovnika Marina Kaštelana (desne ruke Brune Orešara), zatim tzv. predstavnika zaposlenika u Odboru vjerovnika Vedrana Jerčića (lijeve ruke Brune Orešara) te njihovih jataka koji su onda pod prijetnjom otkaza prisiljavali radnike na potpis. Unatoč prisili velika većina radnika nije potpisala spomenuto priopćenje.

2. Jadrankamen je pred totalnim kolapsom i ne ostvaruje NIKAKVE poslovne rezultate, a kamoli izvrsne. Prerada kamena je gotovo ugašena; Jadrankamen isporučuje isključivo blokove što je ravno ratnom zločinu.

3. Da nije bilo 60-tak radnika Jadrankamena članova NSR ”Jadrankamena” koji su usprkos sulude odluke bivšeg predsjednika uprave Vilovića o zatvaranju pogona na Braču nastavili raditi i održavati proizvodnju danas bi Jadrankamen bio završena priča s tragičnim krajem. Dakle, zahvaljujući isključivo i samo NSR ”Jadrankamena” još uvijek ”diše,” ali nažalost samo diše, s intencijom da se u najskorije vrijeme potpuno ugasi.

4. Iako u Jadrankamenu nije bilo nikakve potrebe za otpuštanjem radnika, stečajna upraviteljica otpustila je sve radnike i time dodatno opteretila društvo potpuno nepotrebnim otpremninama. Radnicima koji su zbrinuti ”Programom zbrinjavanja viška radnika” prije otvaranja stečaja Jadrankamen je bio dužan isplatiti otpremnine u 10 jednakih rata (K.O. članak 37. stavak 3.) počevši od siječnja 2012. godine. Ni jedne jedine lipe do danas nije isplatio spomenutim radnicima, stoga je NSR podnio tužbu protiv Jadrankamena, sa zahtjevom da se ugovoreni iznos otpremnine isplati sa zateznim kamatama. Otpremnine i 3 minimalne plaće koje se spominju u priopćenju isplatila je Agencija za osiguranje radničkih potraživanja. Agencija je to isplatila unatoč činjenici što se u slučaju stečaja Jadrankamena nisu ostvarili uvjeti iz Zakona o osiguranju radničkih potraživanja pa stoga radnici Jadrankamena nisu niti smjeli ostvariti prava prema agenciji. To je još jedan dokaz sprege našeg tzv. bivšeg vlasnika i državnih struktura. NSR podnio je kaznenu prijavu protiv ravnatelja Agencije radi nezakonite isplate novca iz državnog proračuna.

5. Stečajni je postupak Jadrankamena eklatantni primjer zloupotrebe stečaja i samo je nastavak privatizacijske pljačke. Jadrankamen nema niti jedan ugovoren posao, a nebuloze o nekakvim milijunima kuna samo su plod halucinacija tih mafijaških struktura koje danas vode ”Jadrankamen.” Uostalom, ti ”izvrsni” poslovni rezultati mogu se provjeriti i u financijskom izviješću za prvih 6 mjeseci ove godine koji pokazuju gubitak od 11.000.000 kn. Napominjemo da su ti izvještaji potpisani od strane stečajne upraviteljice a izradila ih je bivša šefica računovodstva gosp. Danijela Puljak, osoba koja je kazneno prijavljena zbog friziranja poslovnih rezultata, što bi u prijevodu značilo da su ti gubici i puno veći od prikazanih.

6. Što misle o stečajnom postupku, o stečajnoj upraviteljici, stečajnom sucu i odboru vjerovnika radnici Jadrankamena više su puta iskazivali svojim javnim prosvjedima i nastupima u elektronskim i pisanim medijima. I na kraju savjet svim akterima stečaja u ”Jadrankamenu”: pročitajte parolu na upravnoj zgradi Jadrankamena;

NEĆETE NEĆETE DOK DIŠEMO NEĆETE.

 

S poštovanjem,

Nezavisni sindikat radnika Jadrankamen d.d.

za Izvršni odbor, predsjednik Tonči Drpić

Pučišća, 3. prosinca 2012.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Nećete, nećete, dok dišemo nećete!, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu