Categorized | Analize

Tags : ,

Krah pred Međunarodnim sudom pravde: Još jedan prilog kritici zavojevačke politike srpske buržoazije

Prenosimo analizu naših drugova iz Srbije  o kosovskom pitanju, odnosima i interesima vladajućih klasa Srbije, Kosova, SAD-a i Rusije, te najnovijem razvoju događaja vezanom za ovo pitanje od izuzetnog interesa za čitavu regiju. ..

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, glasi savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP). Ovakav ishod procesa, koji je trajao od 1. decembra 2009. do 22. jula 2010, svakako predstavlja poraz spoljne politike srpske buržoazije, koja je još od početka dvadesetog veka u suštini jedna „zavojevačka politika“.

To je izraz koji potiče iz naslova pamfleta velikog socijademokrate Dimitrija Tucovića. Njegova Srbija i Arbanija: jedan prilog kritici zavojevačke politike srpske buržoazije je bila polemika protiv srpskog osvajanja većinsko albanske teritorije tokom balkanskih ratova 1912. i 1913.

Tucović je upozorio da je osvajačkom politikom prema Albaniji, tj. pokušajem da se probije na Jadran, tadašnja srpska buržoazija „prvi put sa lica srpskog naroda skinula veo jedne poštene nacije koja se bori za svoje oslobođenje.“

Rezultat je bio katastrofalan: „Bezgranično neprijateljstvo arbanaskoga naroda prema Srbiji je prvi pozitivan rezultat arbanaske politike srpske vlade. Još opasniji rezultat jest učvršćavanje u Arbaniji dve na zapadnom Balkanu najzainteresovanije velike sile, a ono predstavlja jedno iskustvo više da svako međusobno neprijateljstvo balkanskih naroda koristi samo njihovom zajedničkom neprijatelju.“

Tucović je zaključio: „Zavojevačko držanje Srbije, Grčke i Crne Gore nije moglo sprečiti stvaranje autonomne Arbanije, ali je ona toga najmlađega pigmeja na Balkanu gurnulo da se još pre pojave na svet preda na milost i nemilost Austro-Ugarske i Italije.“

Posledice ovih dešavanja su značile višedecdenijsku borbu između srpskog ili jugoslovenskog nacionalizma s jedne i albanskog nacionalizma s druge strane i, stoga, trajnu nestabilnost na Kosovu u Prvom svetskom ratu, Kraljevini Jugoslaviji, Drugom svetskom ratu i, naposletku, u „socijalističkoj“ Jugloslaviji.

Tucovićeve reči kao da su bile proročanstvo, pogotovo tokom raspada „druge“ Jugoslavije. Velikosrpsko držanje srpskih republičkih vlasti unutar SFRJ tokom osamdesetih godina podstaklo je rast separatističkih pokreta, što je otvorilo vrata imperijalističkoj vojnoj intervenciji protiv srpskih pozicija tokom devedesetih.

Nakon poraza tih godina, srpska politika je nužno promenila svoje metode, ali ne i suštinu. Cilj srpske diplomatije u proteklih deset godina bio je da koristi podele među velikim silama kako bi povratila barem deo pozicija koje je Srbija izgubila tokom decenije raspada Jugoslavije.

To je, u suštini, ojačalo njenu poziciju u zemlji, ali je takođe utemeljilo prisustvo imperijalizma kako u Srbiji, tako i u regionu.

Najbolji dokaz toga unutar zemlje je činjenica da je Srbija prodala svoju naftnu industriju ruskom „Gaspromu“ pod nepovoljnim uslovima kako bi osigurala ruski veto u Savetu bezbodnosti protiv članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti u februaru 2008.

Međutim, upravo je povratak Rusije na Balkan, putem energetskih sporazuma i planiranih tokova gasa, bio glavni povod za proglašenje nezavisnosti Kosova pod zaštitom SAD. Miloševićeva represivna politika prema Kosovarima je, da citiramo opet Tucovića, već tokom devedesetih gurnula Prištinu „da se još pre pojave na svet preda na milost i nemilost“ Americi. Povratak Rusije na scenu je, međutim, zapretio mogućom podelom Kosova i gurnuo Prištinu sve dublje u kandže američkog imperijalizma.

Srbija od tada pokušava da iskoristi podelu unutar Evropske unije između većine od sedamnaest zemalja članica, koja je priznala nezavisnost Kosova, i manjine od pet, koja nije, da uspostavi de facto podelu Kosova na albanski jug i srpski sever. Na duži rok, to bi predstavljalo put ka zvaničnoj podeli.

Neko vreme je delovalo da takva politika funkcioniše. Dobar primer je „neutralni“ status EULEX-a. To je značilo da se evropska misija, koja je u krajnjoj instanci predstavljala vlast na Kosovu, nije izjašnjavala po pitanjima, prvo, poštovanja UN rezolucije 1244, koja je garantovala suverenitet Srbije na Kosovu, drugo, po pitanju priznavanja jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Održavanje srpskih lokalnih izbora na severnom Kosovu u maju ove godine je, pak, predstavljalo primer održavanja srpskih državnih institucija na teritoriji Kosova pod neutralnim EULEX-om.

Srpska diplomatija je drugim rečima primorala SAD da prihvati da će Kosovo ostati entitet „ograničenog“ suvereniteta. Priština vodi donekle nezavisnu politiku, nadgledana i kontrolisana u krajnjoj instanci od strane institucija velikih sila, ali bez potpune kontrole nad celom svojom teritorijom, bez vojske i bez sedišta u UN.

Pored oslanjanja na Rusiju i manjinu zemalja članica u EU da bi održala svoj uticaj na Kosovu, Srbija je pošla u ofanzivu u Generalnoj skupštini UN.

S obzirom na to da je nezavisno Kosovo u protekle dve godine priznala svega jedna trećina zemalja članica UN (69 od ukupno 192), Beograd je računao sa tim da će pokretanjem procedure o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti pred Međunarodnim sudom pravde dobiti presudu u svoju korist.

Sledeći korak je trebalo da bude postavljanje rezolucije u Generalnoj skupšini UN, gde se odluke donose dvotrećinskom većinom, koja bi se na jesen izjasnila protiv suvereniteta Prištine nad Kosovom. Na bazi toga, Beograd je želeo da trajno blokira ambicije Kosova da se pridruži raznim međunarodnim institucijama i ojača srpsku pregovaračku poziciju u eventualnoj podeli Kosova.

Međutim, ova ofanziva je pretrpela ozbiljan poraz kada je MSP presudio u korist Prištine. To ne znači da će se u predvidivoj budućnosti bilo šta suštinski promeniti oko statusa Kosova.

Kosovo ostaje protektorat EU iza kog stoji Vašington. Malo je verovatno da će manjina zemalja članica EU promeniti svoj stav i priznati nezavisnost zbog potencijalnih separatističkih pokreta u njihovim domaćim kontekstima. To znači da će Srbija održati neki manevarski prostor.

Rusija je takođe izjavila da neće menjati svoj glas u Savetu bezbednosti, zato što putem dobrih odnosa sa Srbijom održava energentsku maršutu za transport gasa u EU, kao i prijateljsku vezu sa potencijalno budućom članicom EU.

Situacija na Kosovu sve više liči na situaciju na Kipru, gde već decenijama prednost u podeli tog ostrva oscilira između grčke i turske strane.

Ova presuda će, međutim, produbiti zavisnost Srbije od Rusije. Gubitak pravnog argumenta, koji je do sada bio glavni argument Srbije kod većine zemalja u Generalnoj skupštini UN, znači da će neminovno doći do novog talasa priznavanja Kosova. Pitanje je da li će Srbija skupiti i prostu većinu ako na jesen pokuša da svoju rezoluciju stavi na glasanje.

Istovremeno, ova presuda daje Vašingtonu i Prištini više samopouzdanja da pokušavaju da istisnu Srbiju sa samog Kosova. To znači nastavak tesnog sporazuma između američkog imperijalizma i kosovskih vlasti.

Ništa od ovoga ne doprinosi smanjenju tenzija. Srbija ostaje u zagrljaju ruskog medveda, dok američki orao nastavlja da Prištinu drži u svojim kandžama.

Jedno je, doduše, postalo jasno, budući da su to svi otvoreno i rekli. Niko nije bio spreman da privhati odluku MSP ukoliko ne bi otišla u njihovu korist. Kao što je portparol Bele kuće izjavio pre presude:

„Mi ne verujemo da su proglašenja nezavisnosti pravni činovi čija se legalnost može potvrditi ili poreći od strane međuarodnog suda. Ona su političke činjenice koje se moraju uspostaviti političkim realnostima.“

To je i bila suština odluke MSP. Kako je preneo „Blic“ od 23.07.2010:

„MSP je utvrdio da međunarodno pravo u načelu ne zabranjuje jednostrane deklaracije o nezavisnosti, ne ulazeći u pitanje da li takve deklaracije zatim proizvode državnost.“

To pitanje je očito političko pitanje. Međunarodno pravo je otkriveno kao obična maska. Kao što je Marks u prvom tomu Kapitala napisao: „između dva prava odlučuje sila“.

Dugogodišnja težnja SAD, još od pada Sovjetskog Saveza, jeste upravo da ugrozi pravni sistem u kom državni suverenitet i integritet imaju privilegovanu ulogu u međunarodnom pravu.

Politika humanitarne intervencije, čiji je klasičan izraz bilo bombardovanje Jugoslavije 1999. zbog situacije na Kosovu, osmišljena je, između ostalog, tako da daje za pravo velikim silama da proglase stanje izuzetka na bazi prednosti univerzalnih ljudskih prava nad parcijalnim i isključivim pravima na suverenitet i integritet država u svetskom pravnom sistemu.

Presuda MSP u ovom slučaju priznaje da ne postoji pravni razlog protiv uspostavljanja političkih realnosti putem sile. Dovoljno je prisetiti se ruskog napada na Gruziju oko situacije u Južnoj Osetiji da bi postalo jasno da neće samo SAD imati koristi od ovoga, iako je će Amerikancima kao najjačima ova situacija najviše odgovarati.

To u mnogim delovima sveta, pa i u našem regionu, može da otvori Pandorinu kutiju.

Ipak, nekima u Srbiji i nekima na Kosovu već smeta prisan odnos njihovih vlasti sa imperijalističkim silama.

Pokret Vetevendosje! (Samoopredeljenje!), koji se već duži niz godina bori protiv „neokolonijalnih“ vlasti na Kosovu i koji odbija da prizna autoritet EULEX-a, ponovo se 12. juna našao na meti represije Kosovskih vlasti, kada je policija upala u njihove prostorije u Prištini i uhapsila nekolicinu njihovih aktivista, zajedno sa liderom pokreta Albinom Kurtijem. SAD su Samoopredeljenje označile kao „neprijatelja broj jedan budućnosti Kosova“, a tokom demonstracija 2007. ubijeno je dvoje njihovih aktivista.

Takođe, par dana pre nego što je MSP objavio svoju odluku, na Prištinskom Univerzitetu su izbile demonstracije protiv školarina.

Tamošnji studenti se još uvek pozivaju na Evropu kako bi odbranili svoja prava, ali će ih iskustvo naučiti, kao što je naučilo i mnoge studente u Srbiji, da „bolonja“ i školarine idu ruku pod ruku sa evropskim integracijama – a zajedno smo jači u borbi protiv školarina nego kada smo podeljeni.

Nadajmo se da će se iz takvih shvatanja u više sfera roditi mogućnost da se zajedno borimo za Balkan slobodan od imperijalizma. Jedino tada svaki narod može biti slobodan da u svoje ime odlučuje o svojoj budućnosti.

Mi svakako nemamo želju da održavamo institucije srpskih vlasti na Kosovu i podržavamo svaku inicijativu na Kosovu koja se bori protiv imperijalizma, jer je to jedini put ka istinskom samoopredeljenju.

Marks21, Srbija

www.marks21.info

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Krah pred Međunarodnim sudom pravde: Još jedan prilog kritici zavojevačke politike srpske buržoazije, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

16 Komentari za ovaj post

 1. DŽIGI Kaže:

  PaŽljivo sam pro;itao tekst koji je vrlo dobro izanalizirao situaciju nas balkanu.Posebnu draž daje dio koji govori o situaciji na Kosovu.Treba da bude jasno srpskom režimu da mora naći strateškog partnera na koga će se osloniti.ovako kako sada stvari stoje kurvanje sa svim stranama i lutanje po svetu na donosi nikakvu korist samo košta poreske obveznike.Smatram da diplomatija srbije krajnje ne-efikasna i jako loša.Mislim da bi Srbije Hrvatska i slovenija naprave neki savez za stabilnost na Balkanu gde bi popravile svoju političku i ekonomsku situaciju koja ja inače u ovim zemljama jako loša

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Ivan Kaže:

  Sačuvaj nas, Bože, saveza. Sačuvaj, molim te. Amen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Balkanac Kaže:

  Savez balkanskih naroda, dakle ne samo onih koji su bili u Jugi, je jedina alternativa sadašnjem kolonijalnom položaju Balkana koji se održava zahvaljujući našoj podijeljenosti u interesu velikih sila. Čvrsti savez svih naroda u regiji je neizostavan uvjet uspješne borbe protiv EU i NATO imperijalizma i kolonijalizma. No, njega nije moguće ostvariti dok se na čelu balkanskih država nalaze kapitalističke sluge i nacionalisti. Ne može se boriti za savez, a da se istovremeno no borbi protiv političkih i ekonomskih elita koje nas u svojem interesu dijele, kao i protiv sadašnjeg društveno – ekonomskog sustava.

  Drugim riječima – socijalistička balkanska federacija za socijalističku ujedinjenu Europu!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Ivan Kaže:

  Savez? Daleko mu kuća. Nemojte ni sami sa sobom o tome. To je priča koja je uvijek, ali baš uvijek, završavala masovnim grobnicama i još većim nacionalizmom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. ? Kaže:

  Ako se ne varam masovne grobnice i masovni nacionalizmi nastali su upravo RAZBIJANJEM jednog ranijeg saveza naroda s ovih prostora, razbijanjem kojeg su predvodili Milošević i Tuđman. To dokazuju baš suprotno od onoga što želiš reći.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Ivan Kaže:

  Da, ja upravo želim reći da je savez prethodio masovnim grobnicama – i zato nam savez ne treba. Narodi na ovim “našim” prostorima moraju još proći dugačak put unutarnje kulturološke izgradnje da bi bili sposobni za bilo kakav oblik saveza, tj. da bi bili u stanju izgraditi sigurnosne mehanizme koji bi spriječili politokraciju da u kritičnom trenutku svoje uzdrmane pozicije zaštite insceniranjem masovnog klanja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. ? Kaže:

  To je baš jedna očigledno pogrešna logika. Nije savez direktno prethodio grobnicama nego razbijanje saveza. A razbijanje saveza je očito suprotnost saveza. Stoga…

  A zašto misliš da će u uvjetima bez saveza biti teže potaknuti masovna klanja? Štoviše lakše je ako ne postoji savez koji treba razrušiti i ako postoji konstantna nacionalistička i šovinistička propaganda, kao što je sada slučaj.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Ivan Kaže:

  Plod sedamdesetogodišnjeg ovdašnjeg balkanskog saveza nekulturnih naroda spremnost je podanika da na prvi i najmanji mig vladajućih prereže grkljan svojem susjedu drugog etničkog porijekla.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. Milan Kaže:

  …a da ga nije bilo onda bi se grkljan neprekidno rezao punih 50 godina. Ako je jedan veoma specifican oblik saveza propao jednom to ne govori nista protiv saveza kao saveza, u drugom obliku i u drugom vremenu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 10. Ivan Kaže:

  Slažem se: u “drugom obliku”, recimo, nevidljivom, i u “drugom vremenu”, recimo, nikad. Dajte, ljudi, molim vas, Srbi i Hrvati kolju jedni druge teko od 1918., i tu je točka. To naprosto ne ide.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. Ivan Kaže:

  Sada ne treba gubiti vrijeme na takvim jalovim nastojanjima.

  Vrijeme je za izgradnju potencijala svakog naroda pojedinačno, neovisno o narodima u okruženju.

  Kada bude dosegnuta dostatna razina kulturne kvalitete, do saveza će doći spontano, bez političkog nametanja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. Rb-ovac Kaže:

  U 21 i prvom stoljeću nemoguće je voditi socijalnu borbu bez obaziranja na “narode u okruženju”, borba protiv vladajućeg sistema nije izvediva bez internacionalnog savezništva i stalne suradnje. Također, socijalizam se ne može uspostaviti unutar jedne zemlje već mora biti internacionalan…stoga priča o savezništvu naroda nije neka izmišljotina nastala iz dokolice, već neizostavan uvjet pobjede radnika i potlačenih.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 13. Ivan Kaže:

  Nikada nije postojalo, ne postoji niti će postojati “savezništvo naroda”.

  Postojalo i postojat će samo savezništvo političkih elita.

  Fučka se narodu za savezništva. Osobni interes: sigurnost prihoda, vlastito zdravlje i zdravlje obitelji, ljubav bližnjih i topao dom, krajnji je domet pametnog osobnog angažmana. Svaki “veliki” angažman izvan toga uvijek je bio i jest i bit će samo prikrivena namjera da se ovlada tuđim životom, da se uvede totalitarizam: kontrola vlasništva, vlasti i ideja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 14. Milan Kaže:

  Ne postoje “saveznistva naroda”? Znaci, nisu postojale niti revolucionarne Internacionale, ni internacionalne brigade u Spanjolskom gradanskom ratu, niti obilje snaznih revolucija internacionalnog karaktera nakon drugog svjetskog rata, kao ni snazna podrska anti-kolonijalnoj borbi, niti internacionalni pokret protiv rata u Iraku i Afganistanu i izraelske politike danas…E bas svasta.

  Kada govoris o narodu ti zapravo mislis na zatucane sitnoburzoaske malogradane, a ne na napredne i otvoreno potlacene slojeve naroda. Ali koga briga za takve…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 15. Ivan Kaže:

  Milane,

  revolucionarne internacionale, internacionalne brigade, obilje snažnih revolucija internacionalnog karaktera nakon drugog svjetskog rata, snažna podrška anti-kolonijalnoj borbi, internacionalni pokret protiv rata u Iraku i Afganistanu i današnje izraelske politike – sve to što nabrajaš nije narod već manje (oktobarska revolucija) ili veće (“španjolske” internacionalne brigade) organizirane skupine pojedinaca koje su snagom političkog ili vojnog angažaman nastojale svoju volju, svoju viziju svijeta nametnuti većini koja u tome nije htjela sudjelovati.

  Uostalom, u svojoj posljednjoj rečenici sam navodiš da je, kad misliš na “narod”, zapravo riječ o potlačenim slojevima naroda, dakle: tek o dijelu ukupnosti članova nekog društva.

  Ovdje je, Milane, pokrenuta priča o narodu u smislu nacije, dakle, o balkanskom savezu Hrvata, Srba i ostalih, a ne o savezu potlačenih slojeva velikih skupina ljudi.

  I stoga, ako dakle pričamo o nacijama, da bi se moglo pristupiti nacionalnim savezima, neophodno je da savez čine bogati kultivirani narodi (nacije) dosegnutog visokog stupnja civiliziranosti, a ne velike skupine primitivaca agrarno-nomadskog tipa koji u intelektualnom smislu žive negdje na početku 19. stoljeća.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 16. Milan Kaže:

  Naravno da se govori samo o potlacenima, da je povijest cekala “na sve” i na to da oni samoinicijativno shvate neke stvari jos bi jedni druge tukli toljagama u pecinama ili bi u najboljem slucaju bili u robovlasnistvu. Bit je politickog djelovanja upravo u tome da dobro organizirana skupina ljudi uvjeri siroke slojeve (naravno, nikada ne sve) u ispravnost svog programa.

  Bit balkanskog saveza bi bila upravo u tome sto predstavlja internacionalni savez potlacenih slojeva u ovome dijelu Europe, a ne o tvorbi koja nastaje zbog nekog nacionalnog programa.

  Prica o “kultiviranim zapodneuropskim narodima” i primitivizmu nasih je izmisljotina zapadnoeuropskog imperijalizma koju velik broj ljudi jako dobro pusi, no ta je koncepcija sve samo ne ozbiljna. Cvrsto vjerujem da o tome nema smisla ni pricati.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Advertise Here

Prijavite se na mailing listu Radničke borbe

Adresa e-pošte

Pogledajte grupu